[ annonse ]
Regjeringen lemper nå på regelverket etter Thailands Tidendes artikkel 12. mars i år. Regjeringen lemper nå på regelverket etter Thailands Tidendes artikkel 12. mars i år.
6. april 2019

Regjeringen snur – mister ikke førerkortene likevel

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn bosatt i utlandet mister likevel ikke sine førerkort. De med de eldste kortene – såkalt grønn bok – skulle etter planen miste kortene 31. desember i år. Men Frp har nå tatt opp saken etter Thailands Tidendes henvendelse, og reglene blir endret.

 

Nordmenn som fikk utstedt førerkort før 1. april 1979 – såkalt grønn bok – har frist på seg til 31. desember i år til å fornye førerkortet. De som fikk utstedt kort mellom 1. april 1979 og 31. desember 1997 – såkalt stort rosa kort – har frist på seg til 31. desember 2022.

 

Men nå får nordmenn i utlandet unntak fra disse reglene. Årsaken er at regelverket sier at man må være bosatt i Norge for å kunne få fornyet førerkort.

 

LES: Nordmenn i utlandet mister førerkortet

 

Samferdselsdepartementet under ledelse av Jon Georg Dale fra Frp har nå lovet en tillemping av regelverket, som går ut på at førerkortene fortsatt vil være gyldig for nordmenn som bor i utlandet og som derfor ikke har anledning til å overholde de fristene som er satt.

[ annonser ]

 

Selv om fristene for fornyelse er utgått, vil førerkortene være gyldig for besøkskjøring i Norge i inntil tre måneder, og hvis man flytter tilbake til Norge, kan man bytte inn de gamle førerkortene til nye kort uten å måtte opp til noen ny førerprøve.

 

Det er statssekretær Tommy Skjervold (Frp) i Samferdselsdepartementet som opplyser dette til Thailands Tidende.

 

Bård Hoksrud

TOK SAKEN: Stortingsrepresentant og tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet Bård Hoksrud (Frp). (Foto: Trondheim Havn)

 

Det var stortingsrepresentant Bård Hoksrud som fikk ballen til å begynne å rulle. Thailands Tidende kontaktet ham etter at vi oppdaget at han kun fem dager før valget i 2013 stilte spørsmål i stortingets spørretime om nettopp dette emnet.

 

Etter valget i 2013 havnet som kjent Frp i regjering, og Hoksrud ble statssekretær for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

FAKTA: BÅRD HOKSRUD

* Bård André Hoksrud (født 26. mars 1973 i Porsgrunn) er en norsk politiker (Frp). Han er stortingsrepresentant for Telemark siden 2005 og var landbruks- og matminister i Erna Solbergs regjering fra august 2018 til januar 2019.

* På Stortinget satt han de to første periodene i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité. Fra 16. oktober 2013 til 5. juni 2015 var han statssekretær for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i Erna Solbergs regjering. Tilbake på Stortinget i 2015 ble han medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité.

* Hoksrud har tidligere vært innvalgt i kommunestyret i Bamble 1992–2011, medlem av fylkestinget i Telemark og formann i Fremskrittspartiets Ungdom 1999–2002.

(Kilde: Wikipedia)

 

Hoksruds spørsmål til daværende samferdselsminister Marit Arnstad (Ap) var følgende:

«Hva er årsaken til at veitrafikkloven ikke tillater en norsk statsborger med norsk førerkort og med permanent bostedsadresse i utlandet å kjøre personbil når personen besøker Norge, og vil statsråden sørge for å endre loven slik at norsk førerkort for norske statsborgere uten norsk bostedsadresse er gyldig?»

 

Han fikk som svar at det ikke stemte at utflyttede nordmenn ikke hadde gyldige førerkort i Norge. Problemet dukket først opp ved innbytte eller fornyelse av førerkortet. Da måtte man være fast bosatt i Norge.

 

Vi stilte et par spørsmål til Hoksrud:

– Er du fortsatt av samme oppfatning om denne saken som da du stilte spørsmålet i Stortinget i 2013? 

– Ja!

 

– Samferdselsministeren kommer jo fra ditt parti, vil du ta opp denne saken med ham for å forsøke å få bukt med denne urimeligheten før den trer i kraft 1. januar?

– Ja jeg tar tak i denne saken nå, og vil jobbe opp mot samferdsel for at det skal være mulig å finne en løsning!

 

Vi hadde før dette kontaktet kommunikasjonsavdelingen i Frp, men det tok sin tid å få svar. Etter at Hoksrud tok saken skjedde ting imidlertid raskt, og vi fikk denne presisering fra statssekretær Tommy Skjervold:

– Gamle førerkort fases ut. Den eldste modellen, såkalt «grønn bok», som ble utstedt frem til april 1979,  skal iht. gjeldende regler fases ut ved at innehavere av slike må bytte inn til nytt førerkort innen 1. januar 2020. Denne regelen gjelder personer bosatt i Norge, som kan få utstedt norsk førerkort. Personer som ikke er bosatt i Norge kan ikke få utstedt norsk førerkort. Denne regelen vil derfor ikke gjelde for slike personer. Personer bosatt i andre land med norsk førerkort som er faset ut etter de ovennevnte reglene vil derfor fortsatt kunne bruke dette på besøk i Norge på linje med de alminnelige reglene for besøkskjøring. Vegdirektoratet vil vurdere å tydeliggjøre dette i reglene.

 

Han fortsetter med det han kaller tilleggsinfo:

– Personer bosatt i andre land vil ofte kunne få eller måtte ha førerkort utstedt i bostedslandet. Etter hva vi erfarer må personer bosatt i Thailand få thailandsk førerkort. Thailandske førerkort anerkjennes for kjøring ved besøk i Norge. Så for personer med slike førerkort vil det uansett ikke være behov for å benytte den gamle «grønn bok» for å kjøre ved besøk i Norge. Hvis de flytter til Norge, vil de kunne få utstedt nytt norsk førerkort basert på det gamle «utgåtte» norske førerkortet/ evt. registrert informasjon om førerrett.

 

Tommy Skjervold

PRESISERINGER: Statssekretær i Samferdselsdepartementet Tommy Skjervold (Frp) med tillempede regler. (Foto: Regjeringen)

 

For å sikre oss at det ikke var noen misforståelser her, spurte vi kommunikasjonsrådgiver Jostein Nissen-Meyer i FrPs stortingsgruppe:

– Så personer som flytter tilbake til Norge etter 31. desember 2019 vil kunne få utstedt nytt norsk førerkort basert på førerkort av typen «grønn bok». Det vil ikke være nødvendig med ny førerprøve?

– Det er riktig tolkning, svarer Nissen-Meyer.

 

Når man flytter tilbake til Norge kan man få byttet førerkortet raskt. Man slipper å vente seks måneder. Det første man gjør er å avtale et møte med sitt lokale skattevesen, hvor man beviser at hensikten med oppholdet er å være i minst seks måneder. Da blir man oppført i folkeregisteret.

 

LES: Flytte hjem til Norge? Forbered deg på byråkrati

 

Vi spurte Statens Vegvesen om dette var tilstrekkelig for å gå og få førerkortet fornyet:

– Med attest fra folkeregisteret, har du nok det du trenger, svarte pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen

 

Vi tok kontakt med både NAF og KNA i forkant av vår første artikkel om at nordmenn i utlandet mister sine førerkort. NAF har ennå ikke svart, men etter at artikkelen ble publisert fikk vi svar fra generalsekretær Børre Skiaker i KNA - Kongelig Norsk Automobilklub. Vi spurte.

 

– Mange nordmenn er registrert som bosatt i utlandet, men tilbringer sommerhalvåret (4-5 mnd) i Norge. Disse vil nå miste retten til å kjøre bil i Norge. Ser KNA urimeligheten i denne saken, og vil dere finne det logisk at norske politikere forsøker å rydde opp i denne saken?

– En må forholde seg til det landets regler hvor en er registrert bosatt. Det følger av EU/EØS krav, bl.a. for å hindre førerkortturisme. Er en bosatt i Thailand, må en ta alle konsekvenser av det.

 

Han fortsetter: 

– Jeg er redd det er formålsløst og ta opp denne saken siden den i stor utstrekning er bundet opp til internasjonale avtaler. Personer bosatt utenfor EØS-området vil da få problemer med å unngå at førerkortet blir ugyldig som en konsekvens av registret bosetting. (...) Slik er regelverket og det kan ikke forventes særlige endringer, om det er rimelig eller urimelig kan selvfølgelig diskuteres.

(© Thailands Tidende 6. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)