[ annonse ]
På rv. 24 i Isan er det få som kjører i 90. Det har politiet visst å utnytte. På rv. 24 i Isan er det få som kjører i 90. Det har politiet visst å utnytte. Foto: Dag A. Ekeberg
1. mars 2021

Fra april kan du igjen kjøre i 120... hvis du har personbil

Skrevet av 
[ annonse ]

Det kommer mange ulike fartsgrenser, avhengig av type kjøretøy. Men på firefelts veg med midtrabatt blir det nå igjen 120 km/t for personbiler.

 

I 2018 ble plutselig fartsgrensen på hovedveger i Thailand redusert fra 120 til 90 km/t. Det førte til at en mengde sjåfører ble bøtelagt av et opportunistisk politivesen – inntil regjeringen i fjor høst satte en stopper for landeveisrøveriet.

 

LES: Bøter for folk fra Isan som skal tilbake på jobb (18. juni 2020)

 

Nå er det vedtatt en ny lov som ifølge transportminister Saksayam Chidchob vil bli publisert i Royal Gazette i begynnelsen av april, og dermed blir gjeldende lov.

 

Det opereres med mange ulike fartsgrenser, avhengig av hva slags kjøretøy du har, men personbiler med maksimalt sju seter kan se frem til igjen å kjøre i en «naturlig hastighet» på 120 km/t.

[ annonser ]

 

Dette gjelder på rette strekninger med minst fire kjørefelter og midtrabatt. Det skal heller ikke være noen lyskryss eller u-svinger for at 120-grensen skal gjelde.

 

I tillegg skal det nå lovfestes at høyre kjørefelt må holde minst 100 km/t. Det gjør at mange langtransportarbeidere får problemer, for det er ikke uvanlig å se lastebiler med en toppfart på rundt 70–80 ligger i høyre felt for å kjøre forbi tregere kolleger.

 

Ellers er det flere begrensninger i loven, med ulike fartsgrenser:

■ Kjøretøy med mer enn 7 seter men mindre enn 15 kan kjøre i maks. 100 km/t

■ Kjøretøy med mer enn 15 seter kan kjøre i maks. 90 km/t

■ Motorsykler på over 400cc kan kjøre maks. 110 km/t

■ Mindre motorsykler kan kjøre maks. 80 km/t

 

Reduksjonen til maksimalt 90 km/t i 2018 var en avgjørelse som mange stilte spørsmålstegn ved, og allerede i desember 2019 ble det forespeilet en gjennomgang av loven. Men det tok altså nesten halvannet år før det nå blir realitet:

 

LES: Transport: Satser på trikk og t-bane, fire felter på alle motorveier og høyere fartsgrense (17. desember 2019)

 

Det er ikke nødvendigvis farten som dreper i Thailand, men snarere motorsykler og alkohol, slik Thailands Tidende har rapportert:

 

LES: – 80 prosent av dødsulykker skyldes alkohol (2017)

 

Vi hadde for noen år siden en grundig gjennomgang av trafikkbildet i Thailand, inkludert et intervju med tidligere kjørelærer Helge Holst og innspill fra kjente nordmenn i Thailand: 

 

LES: – Tenk deg om før du setter deg bak rattet (2017)

 

BilNorge.no rapporterte 26. februar at Norge og Thailand er to motpoler når det gjelder trafikksikkerhet. 

 

Mens Norge er på topp i verdensstatistikken, ligger Thailand helt på bunnen. I Thailand er det 32,7 trafikkdødsfall pr 100.000 innbyggere pr år. I Norge er det kun 2,7. Det vil si at Thailands statistikk er 12 ganger verre enn Norges.

(© Thailands Tidende. 1. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)