[ annonse ]
Mangedobling av trafikkbøter Illustrasjonsfoto fra Bangkok: Terje Engø
14. september 2022

Mangedobling av trafikkbøter

Skrevet av 
[ annonse ]

4000 baht for å bryte fartsgrensen er en stor økning fra dagens 500 baht. Andre foreteelser får også sterkt økte straffer.

 

De nye trafikklovene ble endelig vedtatt 5. september, men talsmenn for politiet sier at de vil gi befolkningen en tre måneders periode å venne seg til nye regler før de begynner å gi bøter og straffer i henhold til nye regler. Så da snakker vi om 5. desember. 

 

Boten for å bryte fartsgrensen har vært 500 baht, uansett hastighet. Folk som har fått brev i posten etter å ha blitt tatt av fotobokser langs vegen har blitt avkrevet 500 baht, uansett om de overskred grensen med fem eller femti kilometer i timen. 

 

Straffen vil nå bli 4000 baht. Det er fortsatt ikke fastlagt noen gradvis bøteleggelse avhengig av hvor stor fartsovertredelsen var. 

 

Å kjøre på rødt vil nå koste 4000 baht, mot tidligere 1000 baht. Dette gjelder også røde lys hvor myndighetene har laget fotgjengeroverganger. Å kjøre på rødt når det ikke er noen fotgjengere i sikte, er en helt normal foreteelse, f.eks. blant taxinæringen i Pattaya. 

[ annonser ]

 

Kjøring med motorsykkel uten hjelm vil heretter koste 2000 baht, mot tidligere 500 baht. 

 

Straffen for fyllekjøring økes kraftig. Den har allerede vært høy for turister i Thailand, men nå blir det fastsatt av straffen er en bot på inntil 20 000 baht og/eller en fengsel på inntil ett år.

 

Normalt gis ikke fengselsstraff ved første foreteelse, men ved andre foreteelse snakker man om obligatorisk fengsel på inntil to år og straff på inntil 100 000 baht.

 

En ny bestemmelse som har fått mye oppmerksomhet er kravet om bruk av sikkerhetsbelte også i baksetet. Nå blir straffen 2000 baht. Dette blir et problem f.eks. for mange bønder som har eldre pickups. Det er snakk om at politiet vil ha forståelse for problemer med eldre bilmodeller, men politifolk står altså fritt til å gi bøter.

 

Barneseter, som skulle bli obligatorisk, er ikke med i den nye loven. Den lovgivningen er blitt utsatt, men forventes å bli lov senere i år, ifølge politiets uttalelser. 

 

Systemet gjør det vanskelig for trafikanter å utfordre bøtene. Man har måttet avbryte reisen, dra til nærmeste politistasjon, og vente i kø for der for å utfordre boten.

 

Nå skal prosessen bli enklere, ifølge talsmann Ekarak Limsangkad, som hjalp til med å utarbeide trafikklovforslaget. Men det som bli enklere virker å være å få uærlige politifolk dømt:

 

«Lovforslaget fastsetter at en trafikkpolitibetjent som taper i en rettsutfordring vil møte disiplinærtiltak. På denne måten vil trafikkpolitifolk være mer forsiktige med å utstede bøter».

 

(© Thailands Tidende. 14 september  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)