[ annonse ]
Sykehusenes priser blir offentlige neste måned Illustrasjonsfoto: Pxhere
19. juni 2019

Sykehusenes priser blir offentlige neste måned

Skrevet av 
[ annonse ]

Fra og med 12. juli skal alle private sykehus oppgi priser på medisiner, og tilby pasientene resept hvis de isteden vil handle på apotek.

 

353 private sykehus har fått frist til 12. juli til å oppgi pris på 3.000 medisiner samt vanlige medisinske hjelpemidler og tjenester. De 3.000 medisinene er de vanligste av de totalt 30.103 medisinene som er tillatt benyttet i Thailand.

 

Helsemyndighetene har tidligere oppgitt at man har funnet hele 70 private sykehus i Thailand som har hatt store prispåslag for medisiner sammenlignet med prisen man finner på apoteker. Det har vært snakk om hundrevis av prosent prispåslag.

 

Det nye regelverket pålegger sykehusene å gi pasientene muligheten til å få en resept og kjøpe medisiner utenfor sykehuset. Reseptene skal inneholde både kommersielt navn og vitenskapelig navn på medisinene. Sykehus skal ikke blande inn behandling og annen service i prisen på medisinering, men oppgi prisen kun for medisinen. Strafferammen for brudd på det nye regelverket er inntil fem års fengsel for sykehusadministrator.

 

Det er en kjent sak blant utlendinger i Thailand at mange private sykehus tar høye priser for medisiner. En del leger ved disse sykehusene liker ikke denne praksisen, og har på eget initiativ gitt sine pasienter resepter og bedt dem handle på ordinære apoteker. Nå blir altså dette regelen, ikke unntaket.

[ annonser ]

 

Det er «Department of Internal Trade» som styrer dette regelverket. De hadde i går innkalt alle landets private sykehus til et møte, hvor fristen 12. juli ble opplyst. Sykehus skal ha sine priser listet på sine websider, samt som QR-kode, og også rapportere dem til myndighetene, som etter hvert vil lage sin egen webside med priser.

 

Whichai Phochanakij, departementets øverste leder, sier at sykehusene må varsle myndighetene 15 dager i forkant før de kan øke prisene sine ytterligere.

 

Departementet har ennå ikke satt maksimumspriser på de ulike medisinene. Det ble påpekt da 42 private sykehus nylig gikk rettens vei for å slippe dette regelverket. De kom ingen vei med sin klage.

 

Departementet har også benyttet anledningen til å stadfeste at alle mennesker i Thailand har rett på inntil tre døgn med akutt behandling på nærmeste sykehus, uansett betalingsevne. Dette kalles Ucep-programmet, og ble innført 1. april 2017.

(© Thailands Tidende. 19. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)