[ annonse ]
Nordmann fikk 575 prosent prispåslag på sykehus Illustrasjonsfoto: Pixabay
19. september 2019

Nordmann fikk 575 prosent prispåslag på sykehus

Skrevet av 
[ annonse ]

En av våre lesere ber nå folk som havner på private sykehus i Thailand om å følge med på regningen de får. Han avdekket at sykehuset hadde gitt ham et prispåslag på hele 575 prosent på antibiotika. Dette har leger ved sykehuset innrømmet.

 

Vår leser, som vil være anonym, har erfaring fra import og eksport av medisiner i jobbsammenheng, og var derfor i en god posisjon til å sjekke regningen han fikk etter et fem dagers opphold på et privat sykehus.

 

Via kontakter han hadde, fant han ut at antibiotikaen han ble servert kostet 20 ganger mer enn utsalgsprisen fra fabrikk . Etter samtaler med sykehuset, bedyret de at deres innkjøp skjedde i små kvanta, og da til høyere priser, men fortsatt var det snakk om et prispåslag på nærmere seks ganger ordinær pris.

 

Legen hadde ifølge vår leser ikke noe problem med å innrømme dette prispåslaget. Han argumenterte med at sykehuset i fjor hadde mer enn ti millioner baht utestående fra utenlandske pasienter som ikke hadde betalt regningene sine.

 

Dette er et argumentet som brukes fra sykehusindustrien her overfor myndighetene, når de forsvarer sine priser. De som har forsøkt å bli innlagt på et sykehus vet hvor vanskelig dette er uten forsikring eller kontanter som dekning, men myndighetene virker likevel å ha akseptert disse tallene som oppgis fra industrien.

[ annonser ]

 

– Hva ble du innlagt for?

– La oss kalle det akutte smerter i maveregionen, a la gallestein.

 

Vår leser hadde ulike medisiner, men som eksempel viser han til antibiotika «Ciprofloxacin Injection (200mg / 100 ml)»

 

Prisen for denne varen fra fabrikk i Thailand er 29,96 baht, ifølge en prisliste som publiseres av helsemyndighetene i Chiang Mai hvert år. Sykehuset betaler 107 baht levert i «Cold Chain», ifølge sykehuset. Det de tar betalt av sine pasienter, i hvert fall av vår leser, er 615 baht. Det er snakk om en økning på 575 prosent. Andre medisiner hadde tilsvarende høye påslag.

 

Vår leser gikk såpass grundig til verks at han sjekket prisene ved et par andre private sykehus i Thailand, og påslaget på de andre lå på henholdsvis 452 og 701 prosent.

 

– Hvis man er skikkelig syk og ikke kan kjempe mot eller har venner/slektninger som kan det, blir man lett utnyttet. Jeg ble gitt kraftig smertestillende i starten.  Da jeg reagerte etter ca. 72 timer var regningen allerede oppe i 170.000 baht.  Av totalregningen var ca. en tredel medisiner, sier vår leser.

 

– Det er nok også store påslag for medisinsk utstyr. Det er nok disse tingene de tjener penger på, i motsetning til utgifter til leger, sykepleiere, røntgen osv.

 

Han legger til at mye av medisinen var antibiotika, og at han i ettertid har funnet ut at antibiotika ikke en gang er en anbefalt startkur for den tilstanden han hadde. 

 

Han sier at det kun var prisingen han tok opp med sykehuset, ikke mulig feilbehandling. Sykehuset tilbød ham et fordelskort til en verdi av noen tusen baht, som «plaster på såret», men det var av liten interesse for vår leser.

 

Private sykehus i Thailand hadde frist på seg til 12. juli i år på å offentliggjøre priser på 3.000 medisiner samt vanlige medisinske hjelpemidler og tjenester. Vi har gått gjennom websidene til noen sykehus, og finner ingen slik informasjon. Hvis den ligger der er den godt gjemt:

LES: Sykehusenes priser blir offentlige i juli måned

 

Også på offentlige sykehus må man følge med på regningen. Utlendinger har opplevd store påslag, men fra oktober blir det nå et fast regelverk for prising, hvor utlendinger betaler det dobbelte av det thaier gjør:

LES: Utlendinger må betale dobbel pris på offentlige sykehus fra oktober

(© Thailands Tidende. 19. september 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)