[ annonse ]
Fortsatt ingen løsning for sykehusgaranti over ti dager
4. september 2019

Fortsatt ingen løsning for sykehusgaranti over ti dager

Skrevet av 
[ annonse ]

Siden i fjor høst har ambassaden i Bangkok kun garantert for inntil ti dagers sykehusopphold for norske folketrygdmedlemmer i Thailand. Årsaken er at Helfo og UD ikke blir enige om hvordan de skal kommunisere på en sikker måte.

 

En leser har kontaktet oss og opplyste at han ikke fikk garantert mer enn ti dagers opphold på et sykehus i Khon Kaen. Han endte opp med å legge ut fra egen lomme for de påfølgende dagene, men er bekymret for andre nordmenn som ikke nødvendigvis har kontantreserver oppspart for slike tilfeller.

 

Thailands Tidende rapporterte i desember i fjor at ambassaden hadde endret policy og bare kunne garantere for inntil ti dagers opphold. Årsaken var problemer med kommunikasjonen med Helfo, grunnet den nye personvernforordningen fra EU for sikker elektronisk kommunikasjon.

 

LES: Mye nytt fra ambassaden (1. desember 2018, nederst i artikkelen)

LES: Ambassaden slutter å legalisere (1. januar 2019, nederst i artikkelen)

Da vi skrev om dette igjen 1. januar (link over), lovet UD en rask løsning «på nyåret». Det har imidlertid ikke skjedd.

[ annonser ]

 

Seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen i UD opplyser til oss nå at de ikke kan gi noen tidshorisont for en løsning, og at utenriksstasjonene ikke benytter seg av Altinn, som er Helfos måte å kommunisere på.

 

– Utenrikstjenesten og Helfo er i dialog om behovet for formidling av helserelatert informasjon og ivaretakelse av personvernet, sier han, og legger til at ytterligere spørsmål om dette må rettes til HELFO.

 

Vi spurte seksjonssjef Hanne Grøstad i Helfo utland:

– Kan dere bekrefte at dere er i dialog med utenrikstjenesten om denne saken? Hvordan foregår denne dialogen?

– Ja, vi har hatt et møte der Helfo informerte om reglene om stønad for nordmenn bosatt i utlandet, herunder formidling av helserelatert informasjon.

 

– Det er nå ett år og fire måneder siden dere åpnet for muligheten til kommunikasjon med utenrikstjenesten via Altinn. Har dere hatt noen samtaler direkte med ambassaden i Bangkok om dette, siden den ambassaden jo er den desidert største forbruker av deres tjenester for frivillige medlemmer av folketrygden?

– Dialogen med ambassaden i Bangkok er Utenriksdepartementets ansvarsområde som overordnet virksomhet.

 

– UD sier at ingen utenriksstasjoner bruker Altinn, og ikke har noen planer om å starte med dette. Har dere noen alternativer til Altinn å tilby til de som vil kommunisere med dere på en sikker måte?

– Altinn er Helfos digitale kanal for overføring av informasjon i disse sakene.

 

Helfo påpeker for øvrig at regelverket sier at man skal legge ut for utgiftene på sykehus og få refundert i ettertid. Men i Thailand har altså ambassaden kunnet garantere for oppholdet når sykehus tar kontakt med dem.

(© Thailands Tidende. 4. september 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)