[ annonse ]
Leserinnlegg: Folketrygdens medlemmer i Thailand diskrimineres Illustrasjonsfoto: Rawpixel.com
4. desember 2022

Leserinnlegg: Folketrygdens medlemmer i Thailand diskrimineres

Skrevet av 
[ annonse ]

Vår leser trengte en operasjon tidligere i år, og tok saken gjennom mange norske instanser. Svaret var imidlertid alltid negativt. Han mener det ikke er likhet for loven, da nordmenn i EU/EØS-landene har mye bedre løsninger.

 

Leserinnlegg:

 

Jeg viser til intervjuet med ambassadør Helle og vil kommentere bortfall av forhåndstilsagn av helsetjenester fra 1. juni 2021.

 

LES: Ny ambassadør lover å lytte til nordmenn i Thailand 10. november 2022)

 

Personlig kom jeg i juni i år i den situasjon at operasjon var påkrevet. Jeg kontaktet Helfo pr telefon og fikk avslag. Mail ble sendt seksjonssjef, som avslo min søknad med henvisning til Folketrygdlovens § 5-24. Avslaget ble klaget inn for Sivilombudet, som i sitt svar meddelte at ombudet forholdt seg til gjeldende lover og regler. Poenget mitt var den urett jeg påberopte meg med henvisning til likebehandling.

[ annonser ]

 

Sivilombudets avslag ble sendt statsministerens kontor ( SMK) med kopi til Erna Solberg. Politisk sekretær for Erna svarte og saken ble i partiet sendt til fraksjonskomiteen i Helse og omsorgskomiteen. Høyre har ikke svart men bekreftet at min sak ikke er glemt.

 

SMK sendte min mail til sekretariatet i Helse og omsorgskomiteen som etter noen uker kom med sitt svar: Ambassadens praksis inntil 1. juni 2021 var ikke hjemlet i lov.

 

LES: Ambassaden slutter å garantere for sykehusopphold (25. mai 2021)

LES: Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand (19. mars 2019)

 

Det er tydelig at de helserettigheter nordmenn har innen EØS er vesentlig bedre enn det vi bosatt i Thailand opplever.  Krav til forhåndstilsagn verserer i ESA-systemet og vil etter alt å dømme bli gjeldende for EU/ EØS-landene.

 

Det har blitt nevnt personvernforordning som et hinder for forhåndstilsagn. Jeg vil påstå at kryptert informasjon blir sendt fra ambassaden i Bangkok til UD i Oslo jevnlig, slik at det problemet er ikke eksisterende.

 

Kan en nordmann diskrimineres ut i fra bosted? Krav om likebehandling er etter mitt syn regelgivende da vår grunnlov har en regel om likhet for loven.

 

Ambassaden har etter min mening sviktet oss og yter i dag ingen hjelp til nordmenn. Mange nordmenn har liten trygd, og en stor helseutgift er umulig å forhåndsbetale. I tillegg nevner  Helfo at har man kredittkort er saksbehandlingstiden lav. Hvor mange nordmenn har en kredittramme på 60- 80 000 kroner? 

 

Det har vist seg umulig å få i gang en aksjon for å endre dette regelverket, og fokusere på hvor urimelig dette slår ut.

 

Det er fint at ambassaden promoterer norsk fiskeindustri, laksemilliardærene klarer seg godt. Men stivbeint regeltolkning kan medføre at liv går tapt.

 

Med hilsen

Dag Bjørke, Thailand

 

(© Thailands Tidende. 4. desember 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)