[ annonse ]
Partileder Thanathorn Juangroongruangkit i hardt vær. Partileder Thanathorn Juangroongruangkit i hardt vær. Foto: Future Forward
22. november 2019

Opposisjonsleder dømt i grunnlovsretten

Skrevet av 
[ annonse ]

På onsdag kom grunnlovsretten med en dom i saken mot lederen av partiet Future Forward, som ble tredje største parti under valget 24. mars, med 80 seter i underhuset.

 

De ni dommerne i grunnlovsretten (Constitutional Court) bestemte 7–2 at forretningsmann og mye omtalt partileder Thanathorn hadde brutt grunnloven av 2017, som sier at parlamentsmedlemmer ikke kan eie aksjer i mediebedrifter.

 

Medieselskapet det dreier seg om – V-Luck Media Co – var aldri noen stor maktfaktor i medieverden, og skal nå ifølge Future Forward være inaktivt. Men ut fra fakta i saken så har retten sannsynliggjort at hans salg av aksjene til sin mor ikke var et reelt salg, og at det kom for sent til å overholde loven.

 

Straffeutmålingen skal ifølge Thai PBS skje i neste uke. Strafferammen er 10 års fengsel og utestengelse fra politisk virksomhet i 20 år.

 

En lang fengselsstraff vil kunne føre til protester fra partiet og dets mange tilhengere. Utestengelse fra politikken vil mest sannsynlig være en del av straffeutmålingen. Tidligere har politikere blitt utestengt for fem år, men nå er altså strafferammen 20 år.

[ annonser ]

 

Etter dommen har partiapparatet bekreftet at Thanathorn fortsatt er partiets leder og statsministerkandidat. 

 

Det er ikke første gang dette partiet og dets leder har hatt problemer med myndighetene. Finland og Danmarks ambassader kom i april med støtteerklæringer til partiet.

 

LES: Finland og Danmark til Thanathorns forsvar (11. april 2019)

 

På spørsmål fra oss om hvorfor ikke den norske ambassaden deltok i støtteerklæringene i april fikk vi dette svaret fra norsk UD:

– Det var ingen representanter fra den norske ambassaden tilstede under rettsmøtet i forbindelse med tiltalen mot Thanatorn 6. april. Ambassaden har for øvrig jevnlig kontakt med politikere i Thailand, herunder Thanatorn. I den løpende dialogen med thailandske myndigheter tar vi fra norsk side også opp spørsmål knyttet til aktuelle menneskerettighetsspørsmål.

 

LES: Future Forward-tilhengere risikerer fengsel for nettkommentarer (28. juli 2019)

(© Thailands Tidende. 22. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)