[ annonse ]
Statsminister Prayuth Chan-ocha holdt nettopp en kort tale til folket. Statsminister Prayuth Chan-ocha holdt nettopp en kort tale til folket. (Foto: Пресс-служба Президента России)
24. mars 2020

Unntakstilstand fra og med torsdag, foreløpig ikke reiseforbud eller portforbud

Skrevet av 
[ annonse ]

Statsministeren har opplyst at det formelt blir unntakstilstand i landet fra og med torsdag og ut april måned, grunnet spredning av Covid-19-viruset.

 

Oppdatering (25. mars kl. 15.30): Statsministeren har kunngjort tiltakene som skal skje fra og med i morgen torsdag. All myndighet samles på hans hånd, slik at den thailandske staten skal tale med én stemme. Folk oppfordres til å unngå store folkeansamlinger og store folkeforflytninger, slik man så fra Bangkok til Isan søndag. Men det ble ikke kunngjort noe portforbud eller reiseforbud, slik en del hadde spådd.

 

Unntakstilstanden foregår slik at en komite skal møtes kl. 09.30 hver morgen og vurdere hvilke tiltak som skal iverksettes. Noen tiltak vil bli oppfordringer mens andre tiltak vil bli påbud i henhold til loven om unntakstilstand fra 2005.

 

Loven inkluderer følgende mulige tiltak:

1. Portforbud. Dvs. at folk beordres til å oppholde seg i sine hjem visse tider på døgnet, for eksempel kvelds- og natterstid. 

2. Møteforbud. Det være seg offisielle møter eller private møter eller sammenkomster med mer enn et gitt antall personer.

[ annonser ]

3. Forbud mot å formidle nyheter med den hensikt å manipulere leserne (falske nyheter).

4. Kontroll over transportveger og kjøretøyer.

5. Kontroll over bygninger.

6. Rett til å evakuere mennesker som er en fare for omgivelsene.

 

Statsministeren sier at hvilke spesifikke tiltak som skal iverksettes ennå ikke er avgjort. De kan komme etter komiteens møte på torsdag, eventuelt tidligere enn dette. Uansett trer de ikke i kraft før torsdag.

 

Etter at steder som kjøpesentre, barer og massasjesalonger i Bangkok ble beordret stengt på søndag – en dag med hele 188 nye smittetilfeller – ble det rapportert om store køer av folk som reiste hjem til sine provinser i Isan og andre steder.

 

LES: Nedstengning i Bangkok – resten av landet advares mot tilreisende derfra (22. mars 2020)

 

Bilder av folk som sto som sild i tønne og ventet på buss og tog har vært delt på sosiale medier, og folk er engstelige for at dette kan ha vært en stor smittekilde.

 

Provinsmyndigheter har allerede nå myndighet til å sette folk i hjemmekarantene i 14 dager, og mange som er kommet hjem fra hovedstaden vil oppleve dette. 

 

Statsministeren ba i sin tale i dag om at folk holdt seg der de er, og ikke lenger returnerer til sine hjemprovinser. Ifølge Bangkok Post blir det sjekkpunkter med politi langs vegene

 

Han advarte også mot å rapportere falske nyheter i sosiale medier.

 

Thailand har i dag fått 106 nye smittetilfeller, det er litt lavere enn de to foregående dagene (188 og 122). Totalt er antall registrerte smittetilfeller nå 827.

(© Thailands Tidende. 1. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)