[ annonse ]
Thaier bruker munnbind fortsatt. Noen ganger er de under haka. Thaier bruker munnbind fortsatt. Noen ganger er de under haka. Foto: Dag A. Ekeberg
28. juni 2022

Thaier bruker fortsatt munnbind – etter sterke anbefalinger fra myndigheter

Skrevet av 
[ annonse ]

Visehelseministeren sier at det er situasjoner hvor man fortsatt er pålagt å bruke munnbind. Og statsministeren takker befolkningen for at de fortsatt tar på seg masken.

 

Det er nå fem dager siden regjeringen opphevet påbudet om munnbind. Det skjedde bokstavelig talt over natten. De vedtok det på kvelden 23. juni og det ble publisert i Royal Gazette dagen etter.

 

Men fortsatt ser man overveldende maskebruk her i landet, i hvert fall på dagtid, gatelangs og på markeder.

 

De som trodde at thaier skulle juble og kaste masken den dagen påbudet ble opphevet har måtte revurdere sin oppfatning.

 

Når det er sagt, så er det ingen masker å spore i utelivet, som siden 23. juni har kunne operere som normalt. Ta en tur i Walking Street i Pattaya, så ser man at masker er borte. Hurtigtester for å komme inn på nattklubber og gogo-barer – som noen populære steder innførte – er også borte.

[ annonser ]

 

Helseminister Anutin Charnvirakul har vært mye i søkelyset under pandemien, men hans nestkommanderende Satit Pitutacha har også vært en person vi har hørt mye fra, gjerne i forbindelse med strengere tiltak.

 

Thailands Tidende

Visehelseminister Satit Pitutacha har uttalt seg (faksimile: The Nation)

 

Han kommer fra Rayong, og var instrumental i innføring av forbud mot innreise i de fire provinsene Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat i januar 2021, slik vi rapporterte. 

 

LES: Pattaya: Null smitte, håper på åpning 1. februar (23. januar 2021)

 

Han var også førstemann ute med å rapportere om lockdown i provinsene Samut Sakhon, Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat 5. januar 2021:

 

LES: Strengere regler fra i dag, men ikke lockdown (5. januar 2021)

 

Den samme Satit Pitutacha har nå gått ut i avisen The Nation og sagt at det faktisk er påbud om munnbind fortsatt, i visse tilfeller.

 

«Folk er fortsatt påkrevd å bruke munnbind på steder med trengsel, offentlige tilstelninger og steder med dårlig ventilasjon», uttalte han.

 

Han la til at uvaksinerte og folk i risikogrupper også må bruke munnbind når de oppholder seg i nærheten av andre mennesker.

 

Statsminister Prayuth Chan-ocha har signert på fjerning av tiltakene. Men han sier likevel at han setter stor pris på at thaier fortsatt bruker munnbind.

 

Kommentatorer antyder at årsaken til den raske bestemmelsen om å oppheve tiltakene 23. juni skyldes at det nærmer seg valg (senest 24. mars 2023) og at guvernørvalget i Bangkok nylig var et signal til regjeringen om at folket har problemer med deres politikk.

 

LES: Etter Bangkok-valget vil også andre provinser ha guvernørvalg (30. mai 2022)

 

Chadchart Sittipunt, en tidligere minister i Yingluck-regjeringen, fikk 52,3 prosent av stemmene i Bangkok. Han stilte som partipolitisk uavhengig, men mange ser fortsatt på ham som en Pheu Thai-representant.

 

Så har man altså fortsatt unntakstilstand i et land som offisielt sett har lagt pandemien bak seg. Årsaken er ifølge regjeringen at de ønsker unntakstilstand i tilfelle det dukker opp mer smitte og tiltak må gjeninnføres.

 

LES: Alle virustiltak fjernet, men myndighetene følger nøye med (27. juni)

 

Folk la også merke til den raske reaksjonen da nyhetsmedier rapporterte om apekopper. Det ble innført testing for apekopper på flyplassene i Thailand. Dette virker nå å være avsluttet.

 

Samtidig rapporteres det fra myndighetens side om to nye varianter av Omikron. De vil at befolkningen er informert, i tilfelle det dukker opp nye tiltak.

 

Thailand Pass, som har skapt problemer for reisende, avsluttes fra og med 1. juli. 

 

(© Thailands Tidende. 28. juni 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)