[ annonse ]
Mynthandler Jan Olav Aamlid viser frem en stor pakke han mottok da han ble medlem av Elite Card i 2003. Kortet ble utdelt av ingen andre enn statsminister Thaksin. Mynthandler Jan Olav Aamlid viser frem en stor pakke han mottok da han ble medlem av Elite Card i 2003. Kortet ble utdelt av ingen andre enn statsminister Thaksin. Foto: Dag A. Ekeberg
24. juni 2020

Nordmann var blant de første som hadde Elite Card – men er det verdt pengene?

Skrevet av 
[ annonse ]

Det diskuteres hvorvidt det er verdt pengene å investere mellom en halv og en million baht i Thailand Elite Card for å få langvarig visum og diverse goder. Mynthandler Jan Olav Aamlid har hatt sitt medlemskap siden 2003, og har ikke angret et sekund. Men så var godene også litt bedre i starten.

 

Thailand Elite Card gjør det godt i sitt 17. år, etter en relansering i 2013. De fikk mange nye medlemmer da folk ble sittende coronafaste i Thailand i vår. Kinesere utgjør nå ca. en tredel av alle kortinnehavere, som forventes å nå ti tusen i løpet av året.

 

I fjorårets siste kvartal og årets første økte antall medlemmer med sju prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Mange som pleier å feriere i Thailand kom seg ikke tilbake til sine hjemland, og det var derfor en god del som løste visumproblemet ved å søke om elitekort.

 

Det dukket opp et visumanmesti 9. april, etter mange dager med lange køer foran immigrasjonskontorene. En del hadde da kjøpt elitekortet allerede.

 

LES: Automatisk forlengelse av visum endelig vedtatt (9. april 2020)

[ annonser ]

LES: Chonburi Immigration: Visumamnesti gjelder ikke fastboende (23. april 2020)

 

Mange av de som handlet elitekort i vår var fra USA, Storbritannia og Australia, ifølge Bangkok Post. I tillegg til dette er det kinesere som dominerer, og nå står for en tredel av de nærmere ti tusen kortinnehavere.

 

I desember i fjor var fordelingen mellom kortinnehavere fra de største landene som følgende:

Kina: 1747

Storbritannia: 479

Japan: 443

USA: 387

Frankrike: 348

 

Det mest populære kortet er Elite Easy Access, som koster 500.000 baht og gir visum i fem år. For en million får du et kort som gjelder i tjue år. For 800.000 baht får du et kort for hele familien i fem år. Det er også årlige avgifter på 10-20.000 baht for disse kortene.

 

Fordelene er spesifisert på elitekortets hjemmeside, og inkluderer spesialbehandling på flyplassen, og gratis eller rabattert opphold på hoteller og spas, golfbaner etc. En runde med 18 hulls golf er gjerne gratis, mens rabatter på andre etablissementer ligger i størrelsesorden 10–15 prosent, på de vi sjekket.

 

Elite Card

Slik presenteres elitekortet på det statseide firmaets hjemmeside.

 

Det er firmaet Henley & Partners i Singapore som tar seg av salg og markedsføring av kortet på vegne av det statseide thailandske firmaet Thailand Privilege Card Co., Ltd. Vi fikk kontakt med sjefen for PR-avdelingen i Henley & Partners, Alina Morais. På spørsmål fra oss sier hun:

 

– Det er ikke mange søknader fra de fem nordiske landene, de utgjør mindre enn fem prosent, og det har vært forholdet de siste årene.

 

Vi påpeker at innbyggertallet i de fem nordiske landene utgjør mindre enn fem prosent av verdens befolkning, så det forteller ikke mye. Vi ber om eksakte tall for de fem nordiske landene. Morais svarer:

 

– Uheldigvis er det Thailand Privilege Card Co., Ltd. som sitter på dataene, og vi har ikke tillatelse til å gi ut slik informasjon.

 

Vi har kontaktet det thailandske firmaet direkte og spurt om tall for nordiske land, men ikke fått noe svar i skrivende stund.

 

Mynthandler Jan Olav Aamlid har lang fartstid i Thailand, og var en av de første som kjøpte dette kortet. 

 

Aamlid ble medlem 16. desember 2003, noen måneder etter at programmet startet. Kortet hans viser at han var medlem nr. 11. Det var ingen stor pågang for slikt medlemskap i starten.

 

Jan Olav Aamlid

Jan Olav Aamlid har hatt tilhold i Thailand lenge. Her fra hans omvisning om condoutvikling på Jomtien tidligere i år. (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

– Jeg betalte en million baht for medlemskap på livstid, sier Aamlid. – Medlemskapet kunne selges videre hvis man ønsket.

 

– Har du vurdert det?

– Nei, jeg har vel egentlig ikke det. Jeg har mange goder av dette medlemskapet, og har nok tjent inn igjen investeringen.

 

Noen år etter starten gikk prisen for livstidsmedlemskap opp til to millioner baht, forteller han. I dag selges det ikke livstidsmedlemskap.

 

LES: Skriver bok om thailandske penger

LES: Kongen ville vite om norske forhold

 

Aamlid forteller at han og kona Mio reiste på førsteklasse på fly til land som USA, og slapp med å betale for én billett. De har også dratt nytte av invitasjon til ulike arrangementer i Bangkok, Phuket og Pattaya.

 

– Jeg fikk medlemskortet overrakt av ingen andre enn statsminister Thaksin, i en seremoni i Bangkok.

 

Det var daværende statsminister Thaksin som introduserte kortet. Ti år senere, i 2013 ble det rapportert at ordningen skulle relanseres, etter akkumulerte tap på 1,23 milliarder baht. 

 

– Har du benyttet deg av mange fordeler?

– Det var gratis å spille golf på mange baner, så det ble benyttet. Og jeg har gratis helsesjekk på Bangkok Pattaya Hospital en gang i året. Bare denne besparelsen har vært betydelig de siste 17 årene.

 

Aamlid viser frem en ganske tykk bok med liste over alle stedene det var gratis eller rabatter for innehavere av elitekortet. Han har benyttet dette på diverse restauranter i årenes løp.

 

– Et gode i starten var at man kunne som utlending få kjøpe land til bygging av eget hus og sette det i eget navn. Jeg gjorde aldri det, og nå er det godet forsvunnet fra ordningen.

 

Innehavere av kortet må i disse dager registrere seg hos immigrasjonspolitiet en gang pr år. Aamlids kort tilsier at han må innom politiet hver tredje måned, og det overholder han fortsatt.

 

En annen norsk forretningsmann i Thailand har ikke kortet selv, men har venner som har investert. Det dreier seg om Mats Andreas Hansen Holtekjølen.

 

Mats Andreas Hansen Holtekjølen

Mats Andreas Hansen Holtekjølen. (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

LES: Norsk investor satser i Pattaya

 

Han sier:

– Jeg har flere venner som har kortet og de er meget fornøyde. Når flyet ankommer Bangkok blir du hentet med en av de små golfbilene og eskortert til bagasjen, som står å venter på deg ved bagasjebåndet.

 

Han legger til at disse tjenestene også kan kjøpes separat, for de som ikke har kortet.

 

– Noen av ulempene er at man ikke kan benytte dette visumet til å skaffe seg en arbeidstillatelse og heller ikke til å få Permanent Residency og senere statsborgerskap. I tillegg så får man kun 2-års førerkort, ikke 5-års, som man får med andre non-immigrant visum/Extension of Stay.

 

Han avslutter:

– Men er man under 50 år og ikke har andre muligheter, så er det helt klart det beste alternativet.

 

Vi fikk også en kommentar fra Tom Stenshavn, som drev reisebyrået VIP Reiser i Pattaya fra 2009 til 2018, og etter det gikk over i en karriere i det norskeide firmaet New Nordic, som han nå har forlatt.

 

Tom Stenshavn

Tom Stenshavn. (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

LES: Nytt norsk reisebyrå i Pattaya

LES: VIP Reiser legges ned

 

Han sier:

– Vi sjekket dette grundig for noen år siden og fant ikke noe som fristet meg til å tilby dette til noen av våre kunder den gangen. Jeg vet ikke om de har fått noen nye «gulerøtter» nå, men tror det er kun det samme som før.

 

Han fortsetter:

– Så vidt jeg vet må man fornye dette visumet også hvert år, riktignok ikke med så mye papirarbeid, men man må uansett på en Immigration for å fornye, da det utstedes kun ett år om gangen i fem år tilsammen. I tillegg må man rapportere 90 dager på vanlig måte.

 

Vi silte noen flere spørsmål til Henley & Partners i Singapore, som tar seg av salg og markedsføring av kortet:

 

– Hvor lenge kan en kortinnehaver oppholde seg i Thailand uten å forlate landet?

– De kan oppholde seg i hele lengden av kortets varighet, men må rapportere til immigrasjonsmyndighetene hvis de er her mer enn 365 dager pr gang, og må rapportere adresse hver 90. dag, som andre visumholdere.

 

 Mange utlendinger klager over obligatorisk krav om rapportering av adresse, såkalt TM30, og på websidene til elitekortet beklager de at situasjonen er slik den er. Vi spurte:

 

– Er immigrasjonspolitiet klar over hva de som står bak elitekortet mener om denne ordningen?

– Vi vet at Thailand Privilege Card Co., Ltd. har delt medlemmenes meninger om dette med immigrasjonspolitiet. 

 

Hun legger til at innehavere av kortet vil kunne få hjelp med slik myndighetskontakt.

 

Vi spurte også om det var spesielle løsninger for kortinnehavere nå under coronakrisen, og fikk til svar at det ikke var det på det tidspunktet hun svarte.

(© Thailands Tidende. 24. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)