[ annonse ]
Vannkanoner ble anvendt av politiet under gårdagens protest. Vannkanoner ble anvendt av politiet under gårdagens protest. Faksimile: Thai PBS TV
17. oktober 2020

Demonstrasjoner flere steder i dag, Prayuth forsvarer gårdagens handlinger

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er i kveld demonstrasjoner på minst fem steder i Bangkok. Politiets virkemidler i gårdagens protest blir kritisert, men myndighetene sier at det var nødvendig.

 

Oppdatering (18. oktober kl. 20.00): I dag har det også vært protestaksjoner. Flere titusen demonstranter har vært samlet på ulike steder i Bangkok. Flest har vært på Victory Monument, en stor rundkjøring som var helt full av demonstranter som trosset møteforbudet regjeringen kunngjorde torsdag morgen. Demonstrantene går nå hjem, etter det som opplyses i ulike medier. Politiet har ikke gått til angrep, slik de gjorde fredag kveld. Det har også vært spredte protester rundt om i landet. Vi følger saken.

 

Demonstrantene i Bangkok har endret taktikk. I ettermiddag gikk det ut melding om at de skulle demonstrere på tre sentrale steder i Bangkok fra kl. 16.00 Det dreier seg om Lat Phrao-krysset, Wongwian Yai og Udomsuk/Bangna-krysset (se kart). Ifølge blogger Richard Barrow, og senere PBS, skal det også være demonstrasjoner ved BTS Asoke og Sam Yan Mitr Town. Det sies å være flere titusen demonstranter ute i det sterke regnværet.

 

Demonstrasjoner

De tre stedene hvor demonstrantene ble oppfordret til å gå. (Faksimile: Google Map)

 

[ annonser ]

I går kveld var det også demonstrasjoner i Chiang Mai, Chiang Rai og Korat, og også andre tilløp til demonstrasjoner i Isan. Vi har ennå ikke hørt om demonstrasjoner utenfor Bangkok i dag, men vi følger situasjonen.

 

Oppdatering: Thai PBS melder om at folk i dag har protestert blant annet i Loey, Khon Kaen, Songkhla og Pattaya. Politiet i Pattaya har bedt et mindre antall demonstranter på Bali Hai-piren om å slutte, siden de ikke hadde søkt om lov til å demonstrere på forhånd.

 

Det ryktes nå at demonstrantene i Bangkok vil bevege seg vekk fra de avtalte stedene hvis politiet kommer for å bryte opp demonstrasjonene. Eventuelt vil de avbryte demonstrasjonene for kvelden og avtale nye steder i morgen.

 

Det har ennå ikke vært rapportert om noen trefninger mellom politi og demonstranter i kveld, men politiet befinner seg like i nærheten av Lat Phrao, som etter sigende skal ha den største mengden demonstranter. Ifølge rapporter hos avisen Khaosod English har også politiet endret taktikk. Det ser foreløpig ikke ut til å bli noen tilstander ala de i går kveld.

 

Vi har sett intervju med flere studenter som sier at de bestemte seg for å komme ut i kveld, etter at de så hvordan politiet opptrådde i går kveld. De benyttet vannkanoner med blåfarge og tåregasskjemikalier mot ubevæpnede demonstranter i Patumwan-krysset.

 

Demonstrasjoner

En enslig protestant forsøker å presse politiet tilbake i går kveld. I bakgrunnen ser vi lastebiler som er innkjøpt fra Sør-Korea spesielt for å kjempe mot demonstranter. (Faksimile: Khaosod English)

 

Det har vært kritikk mot fremgangsmåten til politiet i dag. Kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter sier at de følger situasjonen nøye, og påpeker at folk må få lov å demonstrere på en fredelig måte. Human Rights Watch har også kommet med kritikk, og sier at bruken av vannkanoner strider mot menneskerettighetene.

 

Statsminister Prayuth Chan-ocha tar imidlertid ikke kritikk. Han sier at vannet og kjemikaliene ikke var farlige, og at dette var eneste muligheten for politiet å etterfølge ordren om møteforbud som ble kunngjort torsdag morgen. Politiet har uttalt at de hadde fulgt internasjonale standarder for å kontrollere demonstranter.

 

Statsministeren ble på en pressekonferanse spurt om han ville gå av. Det svarte han benektende på, og spurte journalistene om å fortelle ham hva han hadde gjort feil. 

 

Problemet til regjeringen er at de allerede har erklært møteforbud i en forsterkelse av unntakstilstanden, mens det er titusener av demonstranter som ikke bryr seg om denne nye ordren.

 

Både tog (MRT) og t-bane (BTS) er nå stengt. Det skjedde utover ettermiddagen, etter at demonstrantene først oppfordret folk til å demonstrere på alle stasjoner i byen. 

 

Seks opposisjonspartier i underhuset gikk i dag ut og fordømte handlingene til regjeringen. De sa at politiet hadde brukt for sterke midler i sitt angrep på demonstrantene.

 

En av de som er blitt anklaget for angrep på dronningen og risikerer livsvarig fengsel er blitt løslatt mot kausjon. Han ble i går intervjuet foran en politistasjon, slik vi rapporterte:

 

LES: Stor demonstrasjon, flere arrestert, to risikerer livsvarig fengsel (16. oktober)

LES: Utvidet unntakstilstand i Bangkok etter demonstrasjoner (15. oktober)

 

(© Thailands Tidende. 17. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)