[ annonse ]
I provinsen Samut Sakhon avtar smitten raskt når man beveger seg vekk fra sjømatmarkedet Talat Klang Kung. Her oppgis smitte som prosent av antall som er testet. I provinsen Samut Sakhon avtar smitten raskt når man beveger seg vekk fra sjømatmarkedet Talat Klang Kung. Her oppgis smitte som prosent av antall som er testet.
24. desember 2020

129 nye smittet – nedstengning skal bestemmes av guvernører

Skrevet av 
[ annonse ]

Smitten fra Samut Sakhon øker, men ikke på noe drastisk vis. Regjeringen har i dag introdusert fire kategorier av beredskap mot smitten, men overlater til landets 77 guvernører å stenge ned det de måtte finne for godt.

 

Oppdatering (26. desember kl. 13.00): De siste 24 timene har 94 personer testet positiv innenlands. 30 av disse er fremmedarbeidere fra Myanmar som er i isolasjon rundt sjømatmarkedet i Samut Sakhon. 64 er thaier i ulike provinser som har ført med seg smitten fra dette markedet. Det er nå registrert smitte i 33 av landets provinser, ifølge helsemyndighetene. I tillegg til dette har 16 personer i offentlig karantene testet positiv siste døgn.

 

Oppdatering (25. desember kl. 13.00): De siste 24 timene har 72 personer testet positiv innenlands. 35 av disse er fremmedarbeidere fra Myanmar som er i isolasjon rundt sjømatmarkedet i Samut Sakhon. 37 er thaier i ulike provinser som har ført med seg smitten fra dette markedet. Det er nå registrert smitte i 31 av landets provinser, ifølge helsemyndighetene. I tillegg til dette har 9 personer i offentlig karantene testet positiv siste døgn.

 

De siste 24 timene er det påvist 71 nye smittetilfeller blant fremmedarbeiderne rundt sjømatmarkedet i Samut Sakhon. Totalt er det funnet 1273 smittede der siden utbruddet.

 

Videre er det oppdaget 58 tilfeller av smittede thaier i andre provinser. Alle disse kan spores tilbake til Samut Sakhon. Det er nå ca. 30 provinser som har registrert smitte de siste dagene.

[ annonser ]

 

Som kartet viser er smitten stor i et lite område av provinsen Samut Sakhon, og avtar raskt når man beveger seg vekk fra smitteutbruddet. 

 

Det er fortsatt provinser som oppgir smittetall og smittetiltak uten å informere sentrale helsemyndigheter. Dette ble igjen tatt opp på dagens pressekonferanse. Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin lover at det heretter skal bli ensrettet informasjon fra myndighetene.

 

Problemene med rapportering mellom provinser og sentralmyndighetene har ført til at det i skrivende stund ikke er noen som sikkert kan si hvor mange provinser som er rammet av smitte. Det er også mye falske nyheter i omløp.

 

Covid-komiteen hadde i morges et møte ledet av statsminister Prayuth Chan-ocha. Hans tale i etterkant gikk ut på å rettferdiggjøre de eventuelle tiltak de mener å må innføre fremover for å få bukt med det nye smitteutbruddet.

 

Ordet lockdown ble ikke nevnt. Det skyldes nok i hovedsak at regjeringen har skjøvet ansvaret for nedstengning over på landets 77 guvernører. Slik har det også i stor grad vært tidligere i år, men nå er det altså opplest og vedtatt.

 

Det er innført fire kategorier av beredskap, avhengig av smittesituasjonen i den enkelte provins. Men alle kategoriene har en bestemmelse om at situasjonen skal vurderes lokalt og tiltak skal innføres etter det guvernøren og hans medhjelpere på helsefronten mener er best.

 

Resultatet av dette så vi i vår, hvor enkelte provinser innførte unødig strenge tiltak basert på null eller veldig lite smitte, mens andre provinser unngikk tiltak. Under unntakstilstanden kan slike tiltak innføres med umiddelbar virkning, noe som får store følger for befolkningen.

 

Vi har også sett tilløp til lockdown allerede i fire provinser i disse dager. Provinsen Samut Songkhram omtalte vi i går. Fortsatt har ikke de rapportert sine smittetilfeller til sentrale myndigheter, og lockdown i provinsen ble heller ikke i dag omtalt på regjeringens pressekonferanse.

 

I tillegg er det lockdown i deler av Samut Prakan og Bangkok, og naturlig nok Samut Sakhon, senter for utbruddet.

 

LES: Smitten har nådd 22 provinser, myndighetene sier de har kontroll (23. desember)

 

Her er de fire beredskapskategoriene:

 

Highly Controlled («Kontrolleres nøye»): Dette gjelder provinser som er senter for smittespredning, i dagens situasjon Samut Sakhon. Det blir opprettet feltsykehus, sjekk av reisende inn og ut av steder med høy smitte, smittesporing, nedstengning av ulike aktiviteter. Industrivirksomheter kan imidlertid fortsette sin virksomhet.

 

Controlled («kKontrolleres»): Provinser med mer enn 10 smittetilfeller. I skrivende stund betyr dette kun Bangkok. Smittesporing og reduserte åpningstider for ulike tjenester. Folk som har ankommet fra provinser som er Highly Controlled må jobbe hjemmefra. Unngå arrangementer med store folkemengder. Ingen offentlig nyttårsfeiring. Reduserte private feiringer.

 

Under High Surveillance («hHoldes nøye under oppsikt»): Provinser med mellom 1 og 10 smittetilfeller. En kontrollerbar situasjon. Regjeringen lar det være opp til provinsmyndighetene å fatte vedtak om smittetiltak. 

 

Under Surveillance («hHoldes under oppsikt»): Provinser uten aktive smittetilfeller. Regjeringen lar det være opp til provinsmyndighetene å fatte vedtak om smittetiltak.

 

De har valgt å gå bort fra fargekoder for smittesituasjonen. Dette ble forvirrende for pressetalsmannen i dag, så man skal ikke se bort fra at fargekodene kan dukke opp igjen.

(© Thailands Tidende. 24. desember 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)