[ annonse ]
Kommende onsdag skal et THAI-fly ankomme med 200.000 doser Sinovac. Kommende onsdag skal et THAI-fly ankomme med 200.000 doser Sinovac. Foto: Terje Engø/Pixabay
19. februar 2021

Vaksine også til utlendinger, vaksinepass opp til diskusjon

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er bekreftet at også utlendinger vil få tilbud om vaksine i Thailand. Turistnæringen argumenterer for vaksinepass. Når det gjelder karantenen, ble det i dag lagt frem et nytt argument for lang karantene.

 

Sosiale medier har vært fulle av antakelser fra utlendinger bosatt i Thailand om at de vil bli forskjellsbehandlet når det gjelder vaksine, men dette er tilbakevist fra myndighetene. De sa klart og tydelig på dagens pressekonferanse at det ikke vil gjøres forskjell på utlendinger og thaier når det gjelder vaksine.

 

24. februar skal etter planen de første 200.000 dosene av Sinovac ankomme landet, via et Thai Airways-fly. Landet har bestilt to millioner doser av denne kinesiske vaksinen, samt hele 60 millioner av AstraZenecas vaksine. Planen er at alle som ønsker det skal være vaksinert innen utgangen av 2021.

 

LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar)

 

Mandag 22. februar er det møte i den «store covid-komiteen» under ledelse av statsministeren. Blant mange emner som skal tas opp da, er fordeling av vaksiner.

[ annonser ]

 

Det er antydet at de mest risikoutsatte provinsene vil få vaksine først. Da snakker vi om Samut Sakhon, samt Bangkok og omliggende småprovinser. Tak er også blant provinsene som ligger an til å få tidlig vaksine.

 

I tillegg er det sagt at helsepersonell vil stille tidlig i køen. I dag ble det meldt at en lege i Maha Sarakham var død som følge av covid-19. Han hadde behandlet pasienter i provinsen, og antakelig blitt smittet som en følge av dette.

 

Thailandske myndigheter går gjennom hvert eneste dødsfall på de daglige pressekonferansene. De forteller om smitten og sykdomsforløpet i detalj, og kondolerer til den dødes familie. Legen var den 83. personen som har dødd av covid-19 i Thailand. Det gir en dødsrate på 0,33 prosent, mot 2,2 på verdensbasis. I den nye smittebølgen siden midten av desember er dødsraten i Thailand nede på 0,11 prosent.

 

Vaksinepass er ikke noe nytt, ble det opplyst på gårdagens pressekonferanse, hvor det ble henvist til bekreftet vaksinasjon mot Yellow Fever, som har vært brukt i en årrekke.

 

Turistnæringen har lenge ønsket seg et vaksinepass. Statskanalen PBS tok opp temaet i går. Fortsatt er det slik at helsemyndighetene er skeptiske, mens turistmyndighetene insisterer på at dette er noe de trenger for å overleve fremover.

 

Ellers ble lengden på den obligatoriske karantenen igjen tatt opp i dag, av samme assisterende pressetalskvinne som for noen dager siden antydet at enkelte land kan få tre ukers karantene.

 

LES: Vurderer tre ukers karantene for risikoland (15. februar) 

 

Assisterende pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan viste frem statistikk om når utlendinger i karantene fikk påvist covid-smitte, og noterte at i dag var det påvist smitte både etter 11, 12 og 13 dagers karantene. Dette brukte hun som et argument for å ikke redusere karantenetiden.

 

Problemet med argumentasjonen er at folk i karantene normalt kun har to tester, og hvis de ikke tester positiv på den første testen, som normalt skjer mellom dag to og fire, er neste mulighet den andre testen, som normalt skjer mellom dag 11 og 13. Da vet man ikke om et positivt tilfelle har hatt smitte helt siden dagen etter første test (dag tre til fem), eller om vedkommende nylig ble positiv.

(© Thailands Tidende. 19. februar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)