[ annonse ]
Nærkontakt med smittede: Ulik praksis i norsk forsikringsbransje
11. november 2021

Nærkontakt med smittede: Ulik praksis i norsk forsikringsbransje

Skrevet av 
[ annonse ]

Du må i karantene hvis du har sittet ved siden av en smittet på flyet, eller i samme bil fra flyplassen uten å ha brukt munnbind. Sannsynligheten er liten, men folk er opptatt av dette, så vi har spurt forsikringsbransjen om de dekker karantenen.

 

Oppdatering (11. november kl. 15.00): Tryg har nå svart oss. De dekker ikke slik karantene. Se under. Red.

 

Thailandske myndigheter krever at de som har vært i nærkontakt med smittede på reisen skal i karantene. Det skal dreie seg om 14 dager, selv om vi ikke har sett at myndighetene har uttalt dette offentlig.

 

Nærkontakt er definert som at man enten har sittet i nabosetet på flyet til Thailand, eller har tatt samme bil fra flyplassen til hotellet.

 

Blogger Richard Barrow skriver at en person som delte bil med en smittet fra flyplassen til hotellet nå har fått beskjed om at han må i karantene.

[ annonser ]

 

Vi snakket med en person som jobber på et karantenehotell, og han sier at de har fått beskjed fra myndighetene om at hvis man bruker munnbind under hele ferden fra flyplassen til hotellet så slipper man karantene. 

 

Risikoen for å sitte i nabosetet til en smittet på flyet til Thailand er liten. En årsak er at kun 0,1 prosent av reisende pr i dag er smittet – i løpet av de ni første dagene i november ankom det 28,021 reisende, hvorav 29 testet positivt.

 

En annen årsak er at det er få passasjerer på flyene for tiden, og at de plasseres lengst mulig unna hverandre. Et unntak her kan være de som drar sammen, f.eks. familier.

 

Selv om risikoen er liten har denne problemstillingen vært diskutert blant thailandsfarere helt siden juli, da noen som skulle i Phuket Sandbox isteden havnet på et karantenerom fordi de hadde sittet ved siden av en smittet person på flyet.

 

Mange har spekulert i hvorvidt utgifter til slik karantene er dekket av helseforsikringen man er pålagt å ha når man ankommer Thailand.

 

Vi tok derfor kontakt med den norske forsikringsbransjen for å høre hvordan de stiller seg. Vi har spurt If/Europeiske, Gjensidige, Frende og Tryg. Gouda har vi ikke fått kontakt med.

 

Det viser seg at If/Europiske og Frende dekker slike utgifter, mens Gjensidige og Tryg ikke gjør det.

 

If/Europeiske advarer imidlertid om at de på et tidspunkt kan slutte å dekke dette.

 

På websiden til If/Europeiske står det «Inntil videre dekker reiseforsikringen myndighetspålagt smittekarantene fordi du har vært i nærkontakt med en koronasmittet på reisen...»

 

Vi spurte kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If:

 

– Hvordan skal kundene forstå dette, når det står «inntil videre»? 

– Det at vi dekker slike utgifter nå er for å være litt ekstra der for kunden i en uoversiktlig periode. Vi vurderer situasjonen fortløpende, så det er viktig å presisere at vi etter hvert vil gå tilbake til den opprinnelige dekningen. Derfor er ikke dette noe kundene bør planlegge for i lang tid fremover.

 

Thailands Tidende

Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If presiserer. (Foto: If)

 

– Hvor lenge i forveien vil dere varsle deres faste kunder om endringer i dette punktet?

- Vi kommer ikke til å gå ut aktivt å fortelle om når vi tar bort denne utvidelsen i forsikringsdekningen. Hvis kundene er usikre før en reise, anbefaler vi at de tar kontakt med oss dersom de vil være på den sikre siden.

 

Frende på sin side har ingen slik klausul. Vi spurte senior kommunikasjonsrådgiver Marius Solberg Anfinsen i Frende:

 

– Dekker dere ekstrautgiftene dette medfører hvis man havner i slik karantene (14 dager på hotell samt eventuell endring av returbillett)?

– Ja, Frende dekker merutgifter til overnatting ved forlenget opphold og ny billett hjem hvis du for eksempel har vært i nærkontakt med en koronasmittet på reisen og blir satt i pålagt karantene av lokale myndigheter.

 

Gjensidige på sin side dekker ikke slike utgifter:

– Vi dekker karantene dersom du selv er syk med symptomer på korona. Vi dekker ikke karantene som du beskriver, opplyser kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

 

Tryg dekker heller ikke slike utgifter:

– Trygs reiseforsikring dekker ikke utgifter til lokale restriksjoner som følge av koronapandemien. Det vil si at verken utgifter til karantenehotell eller endring av returbillett blir dekket. Reisende har selv ansvar for å oppdatere seg på gjeldende regler for den aktuelle destinasjon, opplyser kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

 

Han legger til:

– Vi oppfordrer dem som skal reise til å laste ned og bruke UDs app «Reiseklar», som inneholder oppdatert informasjon. Men det er viktig å være klar over at heller ikke «uforutsette» restriksjoner blir dekket, heller ikke dem som eventuelt måtte bli innført etter at man forlater Norge

 

Det er også folk på sosiale medler som spekulerer i om sykehusopphold er dekket hvis man tester positivt. Svaret på det er ja, fordi det er et av kravene for innreisetillatelsen (Thailand Pass) at helseforsikringen man er pålagt å ha konkret spesifiserer at den dekker utgifter i forbindelse med covid-sykdom.

(© Thailands Tidende. 11. november 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)