[ annonse ]
MAKULERES: Det gamle passet makuleres, det vil si at det lages huller i passet, eller et hjørne på personaliasiden klippes. MAKULERES: Det gamle passet makuleres, det vil si at det lages huller i passet, eller et hjørne på personaliasiden klippes.
1. april 2018

Fornying av pass skaper problemer

Skrevet av 
[ annonse ]

Du får ikke utstedt noen ny bankbok eller fornyet førerkortet hvis du dukker opp med et fornyet pass. Årsaken er at det nye passet har et annet passnummer enn det gamle. Norske myndigheter var ikke klar over problemstillingen, men har heller ikke planer om å endre praksis.

 

Når du får utstedt nytt pass må du ta vare på det gamle passet. Det trenger du nemlig i mange anledninger. Det gamle passet blir makulert – som vil si at sidene blir gjennomhullet og det klippes av et hjørne på personaliasiden – men du får normalt med deg det gamle passet sammen med det nye. Dette gamle passet benyttes som identifikasjon på steder hvor du tidligere har brukt dette passet. Eksempler på dette er diverse offentlige kontorer og bankfilialer. På slike steder kommer du ingen veg med kun det nye passet.

 

Ikke fått henvendelser

I Norge er det politiet som har ansvaret for å utstede pass. Vi spurte avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet:

– Er politiet klar over at det skaper problemer for folk når man må bytte passnummer?

– Politidirektoratet har ikke tidligere fått henvendelser om at det skaper spesielle problemer at norske borgere ved fornyelse av pass får nytt passnummer. Passinnehaver må sørge for å underrette aktuelle institusjoner om erverv av nytt pass.

– Er det mulig å endre denne praksisen?

– Politidirektoratet har ikke vurdert å endre denne praksisen.

[ annonser ]

 

Ulempe ved grensepassering

Kvigne sier at Politidirektoratet antar at det kan medføre større ulempe for innehaveren dersom tidligere passnummer videreføres.

– Å videreføre et tidligere passnummer kan medføre betydelig ulempe for innehaveren ved grensepassering dersom det tidligere passet er meldt tapt eller stjålet. Når et pass blir meldt tapt eller stjålet, er det dokumentnummeret som blir rapportert til internasjonale systemer.

– Hva skjer når pass tapes eller blir stjålet? Hvordan kan man da bekrefte sin identitet på steder hvor man har benyttet dette passet som identifikasjon?

– Opplysninger som fremgår av passet vil også fremgå av passregisteret. I en situasjon der alt er frastjålet vil ofte denne informasjonen være tilstrekkelig til å identifisere vedkommende

– Vil dere i politiet utstede en bekreftelse på at man innehadde det tidligere passnummeret?

– Dersom vedkommende har saklig grunnlag for en bekreftelse på at det har vært utstedt pass med passnummer, vil det neppe være noe i veien for å utstede en slik bekreftelse.

 

Sikkerhetsmessige årsaker

– Hva er årsaken til at man får nytt passnummer når man får nytt pass?

– De forskjellige passversjonene er for det første knyttet til nummerserier. Det vil si at myndighetene ved kontroll av passet, ut i fra nummeret kan si hvilken versjon av passformularet som er benyttet. For det andre vil løpende nummerering innebære at myndighetene ved å få opplyst passnummeret har oversikt over passets historikk. Dette betyr for eksempel at hvis en person har identifisert seg med et pass med spesifikt nummer på et tidspunkt som ligger forut for når passet med dette nummer ble utstedt, kan det med sikkerhet sies at passet er en forfalskning. Det er således flere vesentlige sikkerhetsmessige sider ved at ett nummer er knyttet til ett pass.

 

Får beholde det gamle

– Er det vanlig at man får beholde sitt gamle pass når det utstedes nytt?

– Ved søknad om nytt pass, blir det tidligere passet makulert. Passinnehaver får som regel utlevert det makulerte passet.

Unntaket er hvis det er mistanke om at passet er manipulert, da vil det bli beholdt for nærmere undersøkelser.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2018 – 1. april 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)