[ annonse ]
Så mange har fått opphold i Norge etter mishandlingsparagrafen siden 2010. Så mange har fått opphold i Norge etter mishandlingsparagrafen siden 2010. Kilde: UDI
1. desember 2018

Flest thaier mishandles i Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

Siden den nye utlendingsloven trådde i kraft i 2010 har 61 thaier fått innvilget opphold i Norge etter den såkalte mishandlingsparagrafen. Det vil si at de har fått opphold selv om de brøt ut av ekteskapet før de forskrevne tre årene var gått.

 

De to neste landene på lista er Filippinene med 42 innvilgelser og Pakistan med 41. Thaiene utgjør 14 prosent av de 494 kvinnene som har fått slikt opphold siden 2010.

I alt har 106 thailandske kvinner søkt om slikt opphold disse ni årene (tallene for 2018 gjelder frem til oktober). Det gir et snitt på 12 saker pr år. Av de 106 fikk 45 avslag og 61 fikk altså innvilget opphold, ifølge kommunikasjonsstaben i Utlendingsdirektoratet. Det gir en innvilgelsesprosent på 58 prosent. Filippinene hadde 60 prosent og Pakistan hele 72 i innvilgelsesprosent.

 

Spekuleres i fast opphold?

Det er mye snakk om regelen som gjør at man får fast opphold i Norge etter tre års ekteskap. Kvinneforkjempere mener at de norske mennene som gifter seg med utlendinger utnytter dette faktum, og truer med skilsmisse hvis de ikke føyer seg.

Men på ulike webfora blir det fremsatt teorier – stort sett fra menn – om at thailandske kvinner spekulerer i dette, og skiller seg fra mannen når det har gått tre år og de dermed ikke vil bli kastet ut av landet.

 

[ annonser ]

Undersøkelse avkrefter

Det finnes tall på dette, men man må helt tilbake til 2006, da Statistisk Sentralbyrå foretok en undersøkelse kalt «Grenseløs kjærlighet? Familieinnvandring og ekteskapsmønstre i det flerkulturelle Norge». Den undersøkelsen avkreftet disse ryktene som går om treårsgrensen, siden utlendinger fulgte omtrent samme trend som norske kvinner. For begges vedkommende er det ca. dobbelt så mange skilsmisser i årene 3–5 av ekteskapet som de tre første årene.

 

Advokatfirma trår til

Vi skrev om denne saken i november 2012, og da intervjuet vi advokat Kristine Aarre Hånes i firmaet RettAdvokat i Bergen. Hun hadde det året hjulpet sju thaier med å søke om opphold etter den såkalte mishandlingsparagrafen, som er paragraf 53 i Utlendingsloven.

Når vi tar kontakt igjen nå, så forteller hun at antallet thaier i år er omtrent som i 2012.

 

Nedgang på krisesenteret

Krisesenteret for Bergen og omegn har hatt besøk av 91 kvinner hittil i år. Mens kvinner fra Thailand utgjorde hele 19 prosent i 2012, har de i år utgjort 6 prosent – altså seks kvinner totalt. Mottakskonsulent Mai Thomsen ved krisesenteret sier at det har vært en nedgang de siste årene når det gjelder thaier som tar kontakt.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2018 – 1. desember 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)