[ annonse ]
Eric Dohlon i Bangkok Insurance Brokers har måttet gå med på endringer, men mener dette fortsatt er en gunstig løsning for pensjonister som flytter til Thailand. Eric Dohlon i Bangkok Insurance Brokers har måttet gå med på endringer, men mener dette fortsatt er en gunstig løsning for pensjonister som flytter til Thailand. Foto: Privat
1. januar 2019

Helseforsikringen måtte endres

Skrevet av 
[ annonse ]

Den unike forsikringsordningen med behandling på offentlige sykehus skulle gjelde livet ut uten premieøkning. Men det gikk ikke forsikringsbransjen med på. Det blir nå satt en øvre grense på 80 år, og premien øker betydelig etter fylte 70. Likevel er det rimeligere enn de fleste andre forsikringer.

 

Da Thailands Tidende skrev om det nye forsikringsinitiativet i juli 2018 var det ca. 1500 personer som hadde meldt sin interesse for å delta i ordningen. Nå er tallet nesten 2500, ifølge Eric Dohlon i firmaet Bangkok Insurance Brokers. Det er Dohlon, sammen med Samorganisationen för Svenskföreningar i Thailand (SAMS), som var initiativtakere til dettet, som nå har fått navnet Chang Health Insurance Group. Forsikringen skal kunne tegnes av både thaier og utlendinger – folk i alle aldre – men det er naturlig nok pensjonister som flytter til Thailand på sine eldre dager som utgjør en stor målgruppe.

 

Trenger hundre

– Vi trenger minimum hundre deltakere før vi kan starte, sier Dohlon. Han sier at han vil sende ut en henvendelse via e-post til alle interesserte tidlig i januar måned. Han har nå en ferdig utarbeidet polise, utformet i samarbeid med firmaet Thai Health Insurance. Dette firmaet gikk ikke med på den opprinnelige løsningen med at forsikringen skulle gjelde livet ut, uten premieøkning. Men Dohlon har håp om at betingelsene skal kunne bedres så fort man er i gang og har data om bruken av forsikringen fra det første året.

Dohlon har svenske foreldre men har bodd i Thailand hele livet, og har thailandsk statsborgerskap. Det er han som har grunnlagt Bangkok Insurance Brokers, som har hovedkvarter i Phuket.

 

Pass på før du fyller 71

[ annonser ]

Betingelsene som nå er ferdigforhandlet med firmaet Thai Health Insurance går ut på at alle som ennå ikke har fylt 71 år kan bli med i ordningen. Når medlemmer i gruppeforsikringen fyller 71 går de over til private poliser, som de kan ha inntil fylte 80. Etter det står de på bar bakke.

Den årlige premien er 17.582 baht inntil fylte 50 år. Fra 51 til 60 er premien 21.218 baht. Fra 61 til 70 er premien 27.885 baht. Deretter øker premien betydelig. For folk mellom 71 og 75 er det snakk om 56.123 baht per år, mens de mellom 76 og 80 skal betale 83.665 baht.

 

Billigere enn konkurrentene

Dohlon sier at problemet med at eldre forsikringstakere er med i gruppen er at da går premien opp for alle. Så han mener at dette er en god løsning, og han påpeker at andre selskaper har dyrere premier.

For eksempel Aetna, som nå har kjøpt opp Bupa Thailand. De har en ordning som heter Aetna Personal Care. Man må melde seg inn før fylte 65 år og får dekning inntil man er 70. Eksempelvis er årspremien for de mellom 61 og 65 på 50.376 baht for en dekning på inntil 600.000 baht pr år.

Hos AXA koster det 74.047 baht i samme aldersgruppe for en dekning på inntil 750.000 baht pr år, ifølge Dohlon.

 

Unntak og grenser

Et unikt poeng med denne forsikringen er at man får behandling på offentlige sykehus. De er rimeligere enn private, så da er det også logisk at forsikringen har en lavere grensen enn andre på årlige utbetalinger. Det er snakk om 400.000 baht (opprinnelig 500.000, slik vi skrev i juli 2018) for basisdekning. Det er mulig å øke den til 800.000 baht ved å betale ca. 40 prosent mer i premie.

Svenskföreningen i Hua Hin var en av initiativtakerne, og de hadde som mål at forsikringen skulle dekke alle sykdommer, inkludert folks eksisterende sykdommer. Det gikk ikke forsikringsbransjen med på, og det er flere unntak, som i alle forsikringsordninger. Dohlon sier at det jobbes med å få inn behandling for eksisterende sykdommer etter at ordningen har løpt et år og man har data å holde seg til.

 

Mange eldre er interessert

Ca. 30 prosent av de 2500 personene som har meldt sin interesse for den nye forsikringsordningen er over 70 år, opplyser Dohlon. Han håper at aldersgrensen for å bli med i ordningen kan økes til 75 år neste år. 

– Husk at dette vi nå gjør har aldri vært forsøkt i Thailand tidligere. Hvis kravene i ordningen er lave, kan Thai Health Insurance gjøre to ting, senke premien neste år, og øke aldersgrensen for å delta i gruppeforsikringen.

Dohlon sier at når man kommer i gang er det enkelt å legge til medlemmer i gruppen, det kan gjøre en og en av gangen.

 

Ikke eksisterende sykdom

Når det gjelder eksisterende sykdommer uttalte Dohlon i juli at det normalt er dekket i gruppeforsikringer når det er en jevn blanding av unge og eldre medlemmer. Men gjennomsnittsalderen i denne gruppen er 65 år og tretti prosent er over 70. Med en så høy andel eldre vil det være umulig å forlange at et forsikringsselskap skulle dekke eksisterende sykdommer i begynnelsen av et samarbeid.

Dohlon la imidlertid til: 

–  Jeg håper å få dette inkludert i ordningen etter at gruppen har eksistert i minste ett år, når vi har statistikk over hva slags krav som har kommet inn.

 

Dekker ikke alkoholmisbruk

Men Dohlon var klar på hvem som er målgruppen, og at de ikke ønsker folk som allerede er syke grunnet livsstilen de har valgt i Thailand:

– Hovedmålet er å tilby en rimelig helseforsikring til så mange mennesker som mulig. Vi kan ikke tilby en altdekkende forsikring til personer som lot være å kjøpe forsikring før de ble syke, men som nå vil være med i ordningen, og dermed bli en økonomisk belastning for de andre.

Han poengterte: – Syke, eldre mennesker må leve med den livsstilen de valgte og ta konsekvensen av sine valg. Hvis de er blitt syke som følge av egne valg kan de kun skylde på seg selv.

 

Dekker ikke mopedulykker

– Er det normalt at skader fra motorsykkelulykker er unntatt?

– Slike skader er ekskludert for å holde kravene i ordningen lave. Det er viktig at det er lave krav for å kunne holde forsikringspremien lav. Medlemmer kan kjøpe ekstra skadeforsikring, eller sykeforsikring, for å dekke motorsykkelulykker.

 

Dekker ikke aldersrelatert

– Helseforsikring betaler kun for sykdommer som kan kureres, ikke kroniske tilstander eller uhelbredelige sykdommer, uttalte Dohlon. – Aldersrelaterte forhold kan ikke kureres, de er relatert til det å bli gammel og er automatisk ekskludert fra alle helseforsikringer. Selv om du hadde en helseforsikring fra lenge før du ble gammel, og fikk en aldersrelatert tilstand, så ville det ikke vært dekket. Dette er en automatisk eksklusjon for alle individuelle forsikringer og gruppeforsikringer.

------------------------------

 

Årspremie (THB) for basispakke avhengig av alder:

15-50: 17.582

51-60: 21.218

61-70: 27.885

71-75: 56.123

76-80: 83.665

 

Årspremie (THB) for tilleggspakke avhengig av alder:

15-50: 24.405

51-60: 29.504

61-70: 38.851

71-75: 82.368

76-80: 122.906

--------------------------------------------------

 

FAKTA: Dette er forsikringen:

* Dekning: 400.000 baht dekning i basispakken, ytterligere 400.000 baht i valgfri pakke.

* Dekker kun behandling på offentlige sykehus (drøyt 1000 stykker), ikke private sykehus.

* Dekker ikke nødvendigvis eksisterende sykdommer.

* Man må melde seg inn før man fyller 71.

* Fornyelse av polisen er garantert til fylte 80 år.

* Åpen for alle nasjonaliteter, inkludert thaier.

* Dekker kun innleggelse, ingen poliklinisk behandling.

* Ingen dekningen utenfor Thailand.

* Sykdom dekkes ikke de første 30 dagene, men ulykker dekkes fra første dag.

* Visse sykdommer, inkludert kreft, vil ikke dekkes de første 180 dagene.

* Du får ingen økning i premien selv om du har hatt dyre krav mot forsikringen.

--------------------------------------------

 

FAKTA: Dette er ikke dekket:

* Allerede eksisterende sykdommer (det jobbes med å få dette til)

* Personer som har hatt kreft eller nyresvikt

* Aldersrelaterte sykdommer

* Motorsykkelulykker (dekning kan kjøpes separat)

* Behandling relatert til AIDS/HIV

* Narkotika- eller alkoholrelatert sykdom

* Ulykker skjedd under betydelig alkohol- eller narkotikarus

* Spise- og søvnforstyrrelser

* Organtransplantasjoner eller poliklinisk dialysebehandling

* Medisinske rutinesjekker og vaksinasjoner

* Rekonvalesens etter behandling

* Tannlegebehandling

Dette var noen viktige unntak, men det er flere. Les polisen

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2019 – 1. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)