[ annonse ]
Christian Grimshei Christian Grimshei Foto: Privat
1. februar 2019

– Vær forsiktig med råd fra facebookgrupper!

Skrevet av 
[ annonse ]

«Alle utlendinger i Thailand blir lurt, og det er umulig å tjene penger her». Dette er blitt så vanlig å lese på facebookgrupper at Christian Grimshei, som driver et rådgivningsfirma for nordmenn i Thailand, nå advarer mot å tro på slike råd. Dette er det aller første av hans ni råd til folk som vil starte business her. Et annet råd: «Ikke gi alt ansvaret til kona!».

 

Christian Grimshei (47), bosatt i Phetchabun, startet i fjor et rådgivningsfirma for nordmenn i Thailand. Han har hjulpet nordmenn her på frivillig basis i flere år, med ting som problemer med pc-er, bankoverføringer og husbygging. Etter hvert ble pågangen så stor at han startet firmaet Chaweewan Group, som han kaller et «senter for nordmenn i Thailand».

Aller først på listen over råd er altså viktigheten av å være varsom med å tro det man leser på facebookgrupper, spesielt om kompliserte spørsmål som f.eks. skatt og visum. Grimshei påpeker at et er viktig å sjekke andre kilder enn kun Facebook.

Han er også lei av å lese at alle menn i Thailand blir lurt eller at å tjene penger i Thailand er umulig.

– Kan du gi noen eksempler på dårlige råd angående forretningsdrift som er gjengangere på facebookgrupper?

– Et eksempel er at det er nesten umulig å drive forretning Thailand. Å drive en bedrift er en ferdighet som må læres og utvikles. Har man for eksempel lyst til å drive en kafe begynner man ikke med skyhøy leie i Silom. Man må gå gradene. Vellykkede norske steder som Scandic Apartments i Pattaya og Nirvana Hotell på Jomtien er resultatet av kunnskap og hard arbeid. De er resultatene av utallige timer læring, planlegging og også feiling.

Om feiling sier Grimshei:

– Å feile er en del av veien til det gode resultat. Men poenget er å feile billigst mulig, slik at man kan gå videre med bedre kunnskap og muligheter.

[ annonser ]

 

Les de ni rådene her:

GRIMSHEI: NI RÅD OM FORRETNINGSDRIFT

1. Vær forsiktig med råd fra grupper på Facebook

De finnes nå dusinvis av grupper for nordmenn i Thailand. Det gis ut mye råd om liv og vaner i Thailand, inkludert kompliserte spørsmål som skatt og visum. Det finnes gode råd, men det finnes også mange dårlige råd. Grunnen er at alle kan si sin mening, også om ting de ikke kan noe om. Og tendensen går mot det negative og det generelle, f.eks. at alle menn i Thailand blir lurt eller at å tjene penger i Thailand er umulig. Skal man bruke disse gruppene på Facebook må man være veldig forsiktig med hvilke råd man bruker, og også sjekke andre kilder. 

 

2. Du trenger ikke kunne thai, men du må kunne engelsk

Selvsagt er det en stor fordel å kunne thai når man skal drive business i Thailand. Men det er ikke en nødvendighet. Mange thaier kan bra engelsk, og man kommer langt med god engelsk, i hvert fall i sentrale områder i Thailand. Hvis du ikke kan engelsk skikkelig derimot, kan det fort bli for vanskelig. Det blir rett og slett for mange hindre å hoppe over hver dag.

 

3. Prøv ut nye ting

Lag litt rom i budsjettet til å prøve ut nye ting. Det er ofte vanskelig å forutsi hva som gir suksess i en annen kultur. Derfor må ideer ofte settes ut i livet for å se om de er liv laga. Men gjør det i liten skala, slik at man kan lære uten å tape skjorta.

 

4. Rettigheter betyr lite, makt betyr mye

I Thailand har du rett på lite. Du kan ikke kreve av for eksempel en statsansatt thai at han/hun skal gjøre noe som helst. Men aksepterer du dette, og anerkjenner hvor makten er, vil du få til mer! 

 

5. Kle deg pent og vær høflig i møte med makthavere

Skal du i et møte med en statsansatt eller en annen person med makt, kle deg pent og vær høflig. Thaiene ser det som et tegn på respekt hvis du ser ordentlig ut. Og hvis de tror du respekterer dem vil de sannsynligvis hjelpe deg mer.  

 

6. Jobb mye

Som leder av en bedrift i en ny kultur må du regne med å jobbe mye i perioder. Et eksempel er en eier for en restaurant i Pattaya som ikke tok en eneste dag fri på 5 år. Så ekstremt trenger det ikke være, men å drive en bedrift i en annen kultur er mer tidkrevende enn å drive en bedrift i ens egen kultur. 

 

7. Ha tålmodighet og møt mennesker med forståelse

En thai ansatt har ikke gjort en jobb riktig for deg. Du blir irritert, og tenker på tapte penger og tid. Sinne er en rask vei til tap av respekt i Thailand. I slike situasjoner blir det fort en eskalering der både den dårlige jobben som er gjort og reaksjonen er et problem. Alle ansatte trenger trening til å utføre den jobben de er satt til. Og hvis de ikke klarer jobben over tid, har du da ansatt riktig person? Har du ikke ansatt riktig person kan du endre hvordan rekrutteringen av ansatte skjer.

 

8. Lær om bedriftsledelse

Å lede en bedrift betyr at man må planlegge og tenke langsiktig. Du skal rekruttere ansatte, du skal samarbeide med thaier, du skal forberede regnskap, og du må ha god profittmargin på dine produkter eller tjenester. Hvis du ikke vil lære om dette kan du sannsynligvis ikke lede en bedrift, så enkelt er det.

 

9. Ikke gi alt ansvar til kona eller kjæresten

Det høres bra ut i utgangspunktet at thaikona skal drive bedriften. Hun vet jo hvordan ting fungerer og kjenner samfunnet. Men få thaikoner har erfaring med bedriftsledelse i Thailand. Og sammenlignet med Norge er prosentandelen som ikke kan prosentregning og renter veldig mye høyere i Thailand. Å drive en bedrift uten prosent- og renteforståelse er ikke lett. Løsningen er å samarbeide ved å ta ansvar for de områder som man kan mest om.

 

Råd gitt av: Christian Grimshei

 

 

Problemer med teknologi og personlig kommunikasjon

Foranledning til firmaet var at Grimshei begynte å hjelpe nordmenn i området rundt Phetchabun, på møtesteder som golfklubben og restauranter som Topoland i Phitsanulok.

– Hva er noen av de tingene som flest nordmenn her har behov for hjelp til?

– Teknologi og personlig kommunikasjon. Førstnevnte hjelper jeg nordmenn mye med. F.eks. TV, PC, telefoner, nettsider osv. 

Men kommunikasjon er noe annet:

– Personlig kommunikasjon derimot, det vil de fleste ikke ha hjelp til. Og det er ikke så rart, fordi det er mer tidkrevende og man må slippe noen inn i livet. Men mange havner i mønstre med sine nærmeste som er negative og som med fordel kunne vært endret.

 

Store alkoholproblemer

– Har du noen eksempler på det?

– Det viktigste eksempelet er kanskje at man blir sint når partneren ikke forstår. Når jeg er rundt i Thailand ser jeg enorme alkoholproblemer. Og de fleste vet om det selv, men de klarer ikke endre på det. Der kan jeg hjelpe, men de fleste vil ikke ha hjelp. Det er altså ikke likhet mellom hva folk har behov for og hva de ber om. Det må man respektere, og kanskje man senere kan komme i dialog om det som er det viktigste.   

– Hva er noe av det vanskeligste du har måttet hjelpe nordmenn med?

– Arv er vanskelig fordi man blir satt under press fra ulike kanter. For meg personlig er det vanskeligst med kunder som forventer mye help, men som ikke vil betale for det. Men i hovedsak er kundene våre veldig hyggelige.

 

Folk lures ved innkjøp av datautstyr

– Er det mange nordmenn her som ikke kan bruke data, og dermed ikke klarer å få utrettet ting i forhold til norske myndigheter?

Ja, det er et vanlig problem. Og problemet starter ved innkjøp av datautstyr. Telefoner og ipader er ikke gode informasjonsbehandlere. De er ment for å konsumere video og f.eks. Facebook. Folk trenger skikkelige PC-er med vanlige skjermer, og dette trenger ikke være dyrt.

– Så folk blir lurt til å bruke mye penger på dette?

– Jeg har utallige eksempler på kunder som blir lurt i butikken ved kjøp av slike ting. De ender opp med en telefon til 30.000 baht, når det de skulle hatt var en telefon til 5.000 baht, en PC til 15.000 baht og 10.000 baht til overs. Jeg håper å ta mer tak i dette etterhvert og tilby kurs i de store byene. Det er egentlig for snevert å kalle det datakurs, informasjonskurs er mer dekkende. Kursene vil handle om hvordan vi kan lære å finne, bearbeide og produsere info lettere og bedre. 

 

Christian Grimshei med familie

FAMILIE: Christian og Chaweewan Grimshei med familie. (Foto: Privat)

 

Startet med golf workshop

Forretningsvirksomheten til Grimshei startet allerede i 2011 med Chaweewan Golf workshop i Phetchabun. Dette er et verksted for golfkøller. Han ble etter hvert leder for Khaosai Golf Society på Khaosai Country Club, rett over grensen til naboprovinsen Phichit. Han var leder der i fem år frem til 2017.

Forretningsvirksomheten til Grimshei bærer konas navn. Han og Chaweewan (44) møttes på Match.com sommeren 2008. 

– Etter tre måneder dro jeg i samråd med lege til Thailand fordi jeg hadde erfart at varmt vær gjorde meg friskere. Da besøkte jeg samtidig Chaweewan, og seks måneder senere var vi gift.

Paret har tre barn, på hhv. 4, 6 og 8 år.

 

Ekstreme ting i norsk helsevesen

– Det står å lese om firmaet på websiden at da du kom til Thailand var du syk med PTSD-lignende symptomer etter å ha opplevd en rekke voldelige situasjoner. Vil du si litt mer om dette?

– Jeg har smerter i kroppen som legene i Norge ikke kan forklare skikkelig. Jeg opplevde flere veldig ekstreme ting i helsevesenet. For eksempel kastet en lege meg fysisk ut av et kontor, og jeg ble nektet mat i over 40 timer på et sykehus. Selvsagt er helsevesenet i Norge bra i hovedsak, men for meg var det veldig ille. Jeg ble bare sykere og utviklet i tillegg stressproblemer som jeg sliter med den dag i dag.

Grimshei har lenge hatt interesse for design, inkludert webdesign. Både far og bror er typografer. Han har også drevet som musikkprodusent i Norge. Han har studert psykologi både på Universitetet i Oslo og Brandeis University i USA.

(© Thailands Tidende 1. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)