[ annonse ]
Denne artikkelen sto å lese 7. mars i år. Denne artikkelen sto å lese 7. mars i år. Faksimile: Bangkok Post
31. mars 2019

Ja, det var Norge som sto bak!

Skrevet av 
[ annonse ]

En artikkel i Bangkok Post med flott omtale av Norge ble delt på Facebook av både den norske ambassaden og det thai-norske handelskammeret. Det de ikke visste var at det var den norske staten selv som sto bak.

 

For en journalist var det enkelt å se at dette ikke var noen ordinær artikkel, for teksten liknet litt for mye på en turistbrosjyre, og artikkelen hadde en annen layout enn normale artikler i Bangkok Post. Så vi stilte spørsmål til både ambassaden og handelskammeret om de hadde vært og investert i litt markedsføring av moderlandet. 

 

Handelskammeret ba oss kontakte Bangkok Post for å få bakgrunnen til artikkelen.

 

Ambassaden svarte oss:

«En av utenrikstjenestens oppgaver er å promotere Norge. Dette er en artikkel som ambassaden kom over i Bangkok Post og som vi anså ville være hyggelig og interessant lesing for våre thailandske følgere.»

De la til:

[ annonser ]

«Ambassaden kan forsikre deg om at vi ikke betaler for slike artikler.»

 

Det stemte at det ikke var utenrikstjenesten som hadde betalt, men det var ikke langt unna. Det var et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet som sto bak, viste det seg. Med andre ord – Sjømatrådet.

 

Jon Erik Steenslid

PRESSETURER: Sjømatråd Jon Erik Steenslid forteller om presseturene de arrangerer. (Foto: Privat)

 

Sjømatråd Jon Erik Steenslid svarte oss om opphavet til artikkelen:

– Artikkelen i Bangkok Post er et resultat fra en pressetur som vi gjennomførte tidligere i år med ulike journalister fra ledende media i Thailand for å vise frem Norge, norsk natur og selvsagt vår fantastiske sjømatnæring.

 

Han sier at de forventer flere artikler i tiden som kommer.

– Slike presseturer er et effektivt verktøy for å nå ut med vårt budskap til målgruppen i markedene, og vi legger selvsagt ingen føringer for hva eller hvor mye journalistene vil skrive.

 

– Når var denne presseturen, og hvilke medier var invitert?

– Turen var en uke i slutten av februar, og vi hadde med oss seks utvalgte media fordelt på TV, print og online, Channel 3 Asia Connect, Bangkok Post, The Standard, EDT Guide, Marketing Oops! Og Krungtep Turakij.

 

LES: Sjømatrådet oppklarer den store misforståelsen om thaier og laks

 

– Har dere pleid å ha slike presseturer ofte? Er det planlagt noen nye turer for media i regionen her?

– Sjømatrådet kjører mange slike presseturer hvert år fra ulike markeder rundt omkring i verden. Det er som sagt et viktig og effektivt tiltak for å spre informasjon og kunnskap om Norge og norsk sjømatnæring i våre viktigste markeder.

 

Han sier at de tidligere har kjørt presseturer fra både Singapore, Malaysia og Taiwan i tillegg til Thailand:

– I snitt gjennomfører vi 1-2 turer i året fra regionen, men det skjer også at vi hopper over et år, litt avhengig av budsjett og innretning på arbeidet vårt. Sist vi hadde pressetur fra Thailand var i 2017.

 

I vestlige mediebedrifter er slike betalte turer et omdiskutert tema. Mange aviser takker nei til slike turer, da de mener det går ut over troverdigheten deres. 

 

Journalister står fritt til å skrive det de vil, selv om en slik tur er betalt, men når det gjelder Thailand, er det vanskelig å se for seg at en thailandsk journalist skulle skrive noe negativt om Norge etter å ha fått en gratis norgestur med full oppvartning. Det ville bli sett på som uhøflig.

 

Ambassaden får for øvrig bedre sjanse til å sette seg inn i markedsføringsaktiviteten til Sjømatrådet snart, siden de til sommeren flytter fra Singapore til Bangkok, og får kontor sammen med ambassaden. Da kommer det også en ny fiskeriutsending, Asbjørn Warvik Rørtveit, som får tittelen «ambassaderåd» ved den norske ambassaden. 

 

LES: Sjømatrådet til Bangkok – med ny utsending

 

Sjømatrådet finansieres gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.

(© Thailands Tidende 31. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)