[ annonse ]
Det omsettes stadig mer taskekrabbe i Thailand. Det omsettes stadig mer taskekrabbe i Thailand. Foto: Wolfmann, Wikimedia Commons
6. april 2024

Thailand har blitt et marked for «norsk» taskekrabbe

[ annonse ]

Taskekrabbe har i motsetning til f.eks. kongekrabbe vært nesten ukjent i Thailand. Men nå er den tilgjengelig i supermarkeder, på restauranter og i nettbutikker. Og i markedsføringen presenteres den ofte som norsk, selv om den kan komme fra Skottland eller Irland.

 

SKREVET AV: Terje Engø, Fiskerimagasinet

Fiskerimagasinet

 

Selskapet Thammachart Seafood i Bangkok distribuerer norske sjømatprodukter til restauranter og supermarkeder over hele Thailand. De fokuserer i første rekke på supermarkeder med fiskedisker.

 

Prisnivået er relativt høyt. Thammachart Seafood tilbyr kokt, fryst taskekrabbe (engelsk: Brown Crab) i størrelsen 400 til 600 gram til 695 bath per stykk i deres nettbutikk. I supermarkeder selges krabbe fra Thammachart til samme pris. De har også fryste klør i pakker på ett kilo til 3290 bath. Mye av disse krabbene kommer fra Skottland, ikke Norge.

 

[ annonser ]

På en facebookside reklamerer en lokal distributør for fryst og vakuumert «norsk krabbe». Bildene viser derimot at taskekrabbene de selger kommer fra selskapene Clearwater i Skottland, Sofrimar i Irland, og Rooney Fish i Northern Ireland.

 

Det reklameres med at krabbene er fulle av rogn. Det vises også en rekke bilder av vakuumerte kokte taskekrabber, og bilder av krabber hvor skallet er fjernet på toppen eller krabben er delt på midten for å vise innhold av rogn.

 

Fiskerimagasinet

Rogn er populær mat i Thailand, enten den kommer fra fisk eller krabbe (Foto: Fiskerimagasinet)

 

Rogn, enten det er i krabbe eller fisk er svært populært i Thailand. Det er også rogninnholdet som gjør at taskekrabbe på kort tid har blitt populært.

 

Norsk krabbe har så langt ikke gjort noen stor suksess i Thailand. En viktig årsak kan være at Sjømatrådet synes å fokusere på laks, ørret og skrei, og da faller krabben mellom stolene. 

 

Sammen med en økning i popularitet har det også dukket opp en del svindlere som forsøker å selge «billig taskekrabbe» på Facebook. Noen ganger er taskekrabben som selges av dårlig kvalitet. Det er også mye som tyder på at det importeres billig taskekrabbe fra vietnamesiske importører eller fabrikker.

 

De vietnamesiske importørene importerer europeisk taskekrabbe til produksjon av krabbekjøtt. Ofte er dette krabbe med så lavt kjøttinnhold at det ikke lønner seg for europeiske fabrikker å bruke disse i egen produksjon.

 

Bilder Fiskerimagasinet har sett på thailandske facebooksider viser krabbe som er vakuumert i plast uten noen merking. Et av bildene viser en relativt stor krabbe med det som mest sannsynlig er svartflekk-syke. Den mørke fargen skyldes at krabbskallet er angrepet av bakterier som «spiser» kitin, og den svarte fargen er melanin som samler seg der.

 

Om det er store angrep av svartflekk-syke skal krabbe ikke brukes til konsum. Krabbene som ikke er merket med produsentnavn kan være pakket i plast i Vietnam, eller de kan være eksportert som umerket produksjonskrabbe eller pakket i Thailand.

 

Populariteten til taskekrabbe har også resultert i en del svindel hvor kundene som bestiller krabbe ikke får levert det de bestiller, og pengene som er betalt forsvinner.

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)