[ annonse ]
Dusit D2 er en populær resort hvor man kan innta både mat og drikke i bassenget. Dusit D2 er en populær resort hvor man kan innta både mat og drikke i bassenget. Foto: Dag A. Ekeberg
25. april 2019

Khao Yai for eliten – nå med verdens høyeste munkestatue

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er nå trendy å feriere på fjellet, ikke ved sjøen. Ja, vi snakker om Thailand, ikke Norge. De som ikke har tid til å oppsøke fjellområdene i Nord-Thailand tar isteden turen et par timer nordøstover fra hovedstaden til Khao Yai.

 

Khao Yao er navnet på Thailands første og største nasjonalpark, men når man på folkemunne sier Khao Yai, så mener man gjerne området rett nord for nasjonalparken, som er blitt et stort turistområdet. Det dreier seg om området Mu Si (หมูสี), som ligger i Pak Chong-distriktet i provinsen Korat.

 

Her er det Mercedes som er favoritt bilmerke. Og ingen blunker når det koster 5000 baht for en natt på enkelte av de nyere resortene.

 

Her snakker thaiene engelsk – med hverandre! Ungene går på diverse internasjonale eller private skoler, og foreldrene har tydeligvis fått beskjed om å holde seg til engelsk. Et homofilt par vi traff snakket også engelsk med hverandre, de driver et hotell og ville trene seg opp til å kunne forstå gjestene sine.

 

Her spilles ikke 70-tallsmusikk ala «Hotel California», som i Pattaya, men siste nye innen jazz fra Latin-Amerika. Folk tar masse bilder, men ikke med billige telefoner. De fleste har dyre speilreflekskameraer. Enkelte folk har leid med seg egen fotograf.

[ annonser ]

 

Luang Pu Thuad

VERDENS HØYESTE: Statuen av Luang Pu Thuad er nettopp ferdig, og er 111 meter høy (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Og nå har altså Khao Yai fått landets største munkestatue – som har vært under bygging i fire år og innvies i disse dager. Hele 111 meter høy er denne statuen, som synes langveisfra når man kommer med bil fra Korat.

 

 

Statuen er en hyldest til en av legendene innen thailandsk buddhisme, som levde for 400 år siden. Vi snakker om Luang Pu Thuad, som var gjenstand for mange mirakler. Blant annet kunne han ifølge legenden lokalisere ferskvann på små øyer bare ved å føle seg frem med foten. Denne munken var aktiv i Sør-Thailand, hvor en slik egenskap var viktig å ha.

 

Det finnes mange statuer av denne munken, blant annet i Wat Huai Mongkhon utenfor Hua Hin. Den har hittil vært den største, men blekner i forhold til den gullfargede statuen i Khao Yai.

 

Det som gjenstår før statuen er ferdig er å plassere munkens hjerte på innsiden. Den seremonien var under forberedelse da vi besøkte stedet 21. april.

 

De som ikke er buddhister – og derfor ikke drar dit for å Tam Boon (ofre gaver) – kan handle både mat og klær i markedsbodene mellom parkeringsplassen og selve statuen. T-skjorter med motiv og tekst fra Khao Yai koster kun 129–199 baht.

 

Når man er ferdig med offergivingen er det mye annet rart å se i dette området. De som liker trendy kafeer kan ta en tur til Pirom Cafe på vegen mot Bangkok. Eller The Creek @ Khao Yai, som ligger i Pak Chong by og er et spesielt syn. Man kjører en smal veg helt frem til et elveleie. Der ligger den lille kafeen blant store trær. Midt i byen... nevnte vi det? Stedet er åpent fredag–søndag pluss helligdager. De produserer sine egne kaker, som er verdt turen.

 

GODE KAFEER: Pirom Cafe (første bilde) samt The Creek @ Khao Yai.  (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Det er Italia som er det store forbildet i Khao Yai. Det hele startet med Palio, som skal være en landsby fra Toscana, men det stedet har mistet en del av sin popularitet. Folk føler at det blir for kommersielt med en mengde salgsboder.

 

Isteden reiser de nå til Primo Piazza, hvor man betaler en hundrelapp for å gå inn, men deretter kan traske rundt i fred og se på den «europeiske» byen. Folk er uansett ute etter å ta bilder, og det kan man gjøre i massevis her. I tillegg til å drikke kaffe ute på den åpne plassen midt i «byen» – hvis det ikke er for varmt.

 

ITALIA: Primo Piazza er instedet for tiden. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

The Birder's Lodge er stedet for de som liker kortreist mat, et såkalt Farmer's Market. Her selges lokal frukt og fruktprodukter til den store gullmedalje.

 

KORTREIST: På The Birder's Lodge finner du alt du trenger innen frukt. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Det finnes flere andre turistattraksjoner. Noen som er flinke til å annonsere er Khao Yai Floating Market, men dit er det liten grunn til å dra. Stedet er i sterkt forfall. Men Khao Yai Art Museum er et artig sted, spesielt for de som liker skulpturer og malerier.

 

MER OM KHAO YAI FRA TT: Innlandets mest populære reisemål

 

I tillegg har man den obligatoriske turen inn i nasjonalparken, selvsagt. Man kan kjøre gjennom hele parken på veg til og fra Bangkok, for den saks skyld, eller ta en tur inn fra Mu Si-området. Det koster 50 baht for en personbil og 40 baht for en voksen person – så fremt man er thai. Utlendinger må ut med 400 baht pr person.

 

Parken byr på mange muligheter for fotografering, hiking, besøk til utsiktstårn på jakt etter tigre, og turer til høye fossefall – som kanskje likevel ikke er så imponerende akkurat for nordmenn. Mange elefanter har tilhold i parken, og vi har sett dem krysse veien ved et par anledninger. Hjortedyr ser man ofte fra vegen.

 

Det finnes en mengde alternativer når det gjelder overnatting i Mu Si-distriktet. De litt eldre resortene står nå mye ledig, mens det ofte er fullt på de litt nyere, som U Khao Yai, Atta, DusitD2Labaris, Raintree og Kirimaya. Disse resortene ligger på 3000–4000 baht i døgnet for et rom for to personer inkludert frokost – kanskje litt dyrere i helger og høysesong. Vi har overnattet på de nevnte resortene, og kan gå god for at det ikke ligger an til noen ubehagelige overraskelser der.

 

RAINTREE: Raintree Residence for lesehester og de som liker seg i utkanten av sivilisasjonen. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

En litt avsidesliggende resort med gigantiske trær er Raintree , som er bygget av en forleggerfamilie fra Bangkok. Der er det bøker som er temaet, og hvert av de 27 rommene er innredet med motiv fra 27 ulike forfattere.

 

Nyåpnede Hotel Labaris har et introduksjonstilbud for tiden, som gjør at også denne resorten ligger i det omtalte prisleiet. Til neste høysesong blir det nok dyrere, for dette er en resort av høy klasse. Flere hundre meter bassenganlegg, topp frokostbuffe og skikkelig kvalitet på rommene. 

(© Thailands Tidende. 25. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)