[ annonse ]
Marisa Taule ble bedt om å installere toaletter og garderober i denne lille matvogna på Byrkjelo. Marisa Taule ble bedt om å installere toaletter og garderober i denne lille matvogna på Byrkjelo. Foto: Privat
15. mai 2019

Toalett-kravet trukket tilbake, men nå skal regelverk for matvogner utredes

Skrevet av 
[ annonse ]

Marisa Taules vogn med thaimat i Byrkjelo havnet i nyhetene da hun plutselig fikk krav om garderober og handikaptoalett. Det kravet er midlertidig trukket tilbake, men nå skal Arbeidstilsynet utrede krav til matvogner.

 

Marisa Taule og ektemann John Andre fikk uventede problemer med Arbeidstilsynet i Gloppen kommune, slik avisa Firda rapporterte (kun for abonnenter) 5. mai i år. Saken ble videre omtalt i Porsgrunn Dagblad og fikk stor oppmerksomhet blant thaier i Norge – som i økende grad sysselsetter seg ved å selge thaimat fra vogner.

 

Porsgrunn Dagblad

OVERRASKENDE: Denne artikkelen i Porsgrunn Dagblad fikk stor oppmerksomhet

 

Siden sommeren 2018 har Marisa Taule (45) solgt thaimat fra en vogn. Hun tar den med på festivaler, men ellers er planen at den skal stå fast på Byrkjelo.

 

[ annonser ]

Nylig fikk ekteparet beskjed fra Arbeidstilsynet om at de måtte legge til rette for folk med nedsatt funksjonsevne. Dette kom som en stor overraskelse på ekteparet. Marisa selv er ikke funksjonshemmet. Den eneste andre som jobber der – i høysesongen – er datteren på 23 år, som heller ikke er funksjonshemmet.

 

Det er naturlig nok ikke plass til garderober med dusj og toaletter – tilrettelagt for handikappede – for begge kjønn, samt pauserom etc. i en liten matvogn. Så hele saken virket urimelig, som også representanter fra Gloppen kommune sa seg enig i.

 

Thailands Tidende tok kontakt med regiondirektøren for Arbeidstilsynet, Borghild Lekve:

 

– Er denne saken fra Gloppen behandlet korrekt fra Arbeidstilsynets side?

– Vedrørende sak om matsalg fra vogn og konkret vedtak i slik sak i Gloppen. Vi har trukket tilbake dette vedtaket.

 

Hun fortsetter:

– Det er uklart om saken egentlig er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven da det er snakk om en flyttbar enhet med hjul og registreringsnummer. Dersom saken viser seg å være søknadspliktig vil det bli invitert til et møte med søker for å orientere om søknadsprosedyre og dokumentasjon.

 

Vi fulgte opp saken med Arbeidstilsynet sentralt, og fikk svar fra senior kommunikasjonsrådgiver Per Olav Hernes:

 

– Hva er regelverket på dette området? Skal flyttbare enheter ha handicaptoalett, dusj og garderobe?

– Som Borghild Lekve skriver så er det uklarheter i regelverket. Jeg regner med at det går på skjønn.  Regelverket må bli klarere og her må lovgiverne på banen.

 

Han legger til:

– Før sommeren regner jeg med at vår lovavdeling kommer med en utredning om prinsipielle sider ved byggesak når det gjelder krav om toalett etc. ved salg av mat fra mobile vogner.

 

Hernes forklarer:

– Det er særlig skjønnet som kan avvike. I Trondheim har vi også utslag fra mobile vogner. De står ofte nær et kjøpesenter med adgang til toalett etc. Her er kommunen sagt ok.  

 

Vi spurte John Andre Taule om når de mottok beskjeden om at vedtaket var trukket tilbake:

– Jeg har ikke hørt noe. Eneste vi har fått er faktura.

 

– Men du er lettet nå, eller tok du kanskje ikke dette helt på alvor?

– Klart vi har tatt det på alvor. Det har kostet både tid og penger å følge opp pålegget fra kommunen.

 

– Hva er planene fremover?

– Planen med vogna er å la Marisa fortsette å bygge sin arbeidsplass, stort sett på Byrkjelo, men også ved forskjellige lokale arrangementer.

 

Taule mener det er kommunen som har rotet i denne saken. Kommunen uttaler da også til Firda at det hele virker urimelig.

 

Marisa Taule sa til avisa Firda:

– Om krava blir ståande, må eg slutte med matvogna. Det blir for dyrt å bygge på dette. Eg skulle ønske at Arbeidstilsynet heller var ei støtte og gav meg beskjed om eg har gjort noko feil. Eg jobbar og tener pengar, og det er vel bra?

 

Ifølge John Andre Taule startet problemene da de informerte Gloppen kommune om planene. Kommunen kom med et krav om at det måtte søkes etter plan- og bygningsloven hvis vogna skulle stå på en fast plass mer enn to år. 

 

Da det var snakk om ekstrahjelp i form av datteren, kom også Arbeidstilsynet inn i bildet.

(© Thailands Tidende. 15. mai 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)