[ annonse ]
SISTE ÅR: Slik har kursen for thailandske baht forverret seg fra 12. oktober 2018 til 11. oktober 2019. Fra 4,00 til 3,35 baht for en norsk krone, ifølge midtkursen fra Norges Bank. SISTE ÅR: Slik har kursen for thailandske baht forverret seg fra 12. oktober 2018 til 11. oktober 2019. Fra 4,00 til 3,35 baht for en norsk krone, ifølge midtkursen fra Norges Bank. Kilde: Norges Bank
12. oktober 2019

IMF ber Thailand bruke mer penger, kan bli gunstig for kursen

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailands høye valutareserver og relativt høye rente gjør baht til en attraktiv valuta, og bahten blir derfor sterk. Det ødelegger for folk som bor her på norske pensjoner. Men myndighetene signaliserer at de er klar over problemet. De er klare til å bruke penger på infrastruktur og annet.

 

Bare på ett år er kursen for nordmenn i Thailand svekket med hele 16 prosent. For ett år siden var midtkursen fra Norges Bank ganske nøyaktig 4,0. Nå er den på 3,35. Dette er det store samtaleemnet på nettet, da kjøpekraften naturlig nok er redusert, og mange begynner å få problemer med å oppfylle kravet til månedlig inntekt for å få oppholdstillatelse her.

 

Det er ikke så mye håp å få hos den norske sentralbanksjefen, som signaliserer en svak krone i hvert fall ut 2022, grunnet utsikter til svakere global vekst og usikkerhet om behovet for å omstille en oljetung økonomi.

 

Baht er opp 7 prosent mot dollar på ett år, det er det meste man har sett blant såkalte fremvoksende økonomier. Andre asiatiske land har ikke opplevd dette, ifølge Bloomberg. Indonesia har hatt neste mest økning mot baht, med drøyt én prosent.

 

Produktiviteten er lav og inntektene er relativt høye i Thailand, sammenlignet med nabolandene. Landets befolkning eldes raskt, og i så måte likner Thailand mer på land som Japan og Sør-Korea, mindre på nabolandene. Arbeidsledigheten er lav, delvis på grunn av en aldrende befolkning.

[ annonser ]

 

Thailandsk likner på mange måter på et i-land, og burde derfor ha en økonomisk politikk som et i-land, mener Bloomberg. Det vil si mer stimulerende tiltak for å få fart i økonomien. Samt lavere rente.

 

Det er liten fare for økonomiske kriser som i 1997 og 2007, og man kan derfor tråkke mer på gassen, mener Bloomberg. Det mener også Det internasjonale pengefondet (IMF), som var de som påla Thailand strenge økonomiske krav etter 1997, men som nå mener at landet er blitt for restriktive og forsiktige i sin økonomiske politikk.

 

På torsdag sa sjefen for Bank of Thailand, Veerathai Santiprabhob, at det var planer om å bruke av valutareserver til infrastrukturprosjekter. 

 

– Bahtens styrke har skadet eksportører og turismen. Vi vil følge nøye med på kursen og forhindre at den øker raskt.

 

I august ble renten kuttet fra 1,75 til 1,5 prosent, noe som overrasket mange. Sentralbanksjefen antyder at det på et tidspunkt kan bli ytterligere kutt, og sier at 1,25 – som er det historisk sett laveste nivået renten har hatt – ikke er noe magisk tall. 

 

Rentejusteringer fungerer for øvrig ikke så godt som økonomisk verktøy lenger, siden det er generelt lave renter i hele verden. Det finnes land som har negativ rente.

 

Den thailandske økonomien går ikke så godt som før. I fjor økte BNP med 4,1 prosent. Prognosen for i år ble nettopp satt ned fra 3,3 til 2,8 prosent. Det er også en årsak til at Thailand oppfordres til å sette i gang stimuleringstiltak i økonomien.

 

En økning på sju prosent mot dollar på ett år er dårlige nyheter for mange råvareeksportører, for eksempel av ris, gummi og sukker. De får stadig mindre betalt, siden kontraktene gjerne gjøres opp i dollar. 

 

Turismen vokser, og turister kjøper baht. Når veksten er rask, er det vanskelig å få brukt valutainntektene uten at det presser baht oppover. Myndighetene skal nå gjøre det enklere å investere utenfor Thailand, for å forsøke å behjelpe situasjonen.

(© Thailands Tidende. 12. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)