[ annonse ]
Kronekursen: Flere økonomer skylder på tvil omkring oljeaktiviteten Faksimile: E24
6. november 2019

Kronekursen: Flere økonomer skylder på tvil omkring oljeaktiviteten

Skrevet av 
[ annonse ]

Finansmann og årelang meningsbryter i det norske samfunnet, Jan Petter Sissener, er ikke i tvil: Miljøpartiet De Grønne ødelegger kronekursen for nordmenn i Thailand. Han får i prinsipp støtte av sentralbanksjefen – om enn i litt mer nøytrale ordelag.

 

– Det er ikke vanskelig å se for seg en rødgrønn regjering i 2021 etter årets valgresultat, og hvis utlendingene begynner å tro at oljevirksomheten i Norge skal opphøre innen 2030, så er de ikke dummere enn å skjønne at Norge ikke klarer å erstatte de 280 milliardene i kroner som oljen tilfører Norge i året, uttalte finansmann Sissener til E24 nylig.

 

Han innrømmer at uttalelsen var satt på spissen, men sier:

– Jeg har ingen problemer med å skylde på den støyen MDG pisker opp, for det er de som går foran.

 

Ifølge partiprogrammet til MDG vil de «stanse åpning av nye olje og gassfelt på norsk sokkel og starte en gradvis og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten over en 15-årsperiode.»

 

[ annonser ]

Nordmenn i Thailand er blant de som er rammet av en stadig svakere krone, og kronekursen er da også et av de store diskusjonstemaene blant nordmenn som bor i Thailand. 

 

Ifølge E24 er vi inne i en periode med relativt høy oljepris på rundt 60 dollar fatet, og det er flere som klør seg i hodet og lurer på hvorfor kronen er så svak.

 

Det er oljeprisen som banker ofte bruker som hovedforklaringsfaktor for kronekursen. I mai i år dukket det opp en tilleggsforklaring, som fikk mye oppmerksomhet. Det var sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank som hevdet at utenlandske investorer lar seg skremme av diskusjoner om nedstengning av norsk sokkel, slik vi omtalte i Thailands Tidende nylig:

 

LES: DNB: Kronen kan bli enda svakere, og det er greit – feil fokus på sydenturer

 

– Vårt inntrykk når vi snakker med hedgefond og lignende kunder, er at de ikke har så stor tro på at vi skal få en stor kronestyrkelse. Det er fordi de er usikre på om de positive impulsene fra oljebransjen vil fortsette, uttalte Jullum.

 

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa i september at behovet for omstilling av Norge bort fra oljen kan ha påvirket synet på kronen:

 

– Synet på Norge kan ha endret seg i utlandet, blant annet fordi nedgang i oljebransjen vil kreve store omstillinger av økonomien, uttalte han.

(© Thailands Tidende. 6. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)