[ annonse ]
Antall rapporterte nye smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. mars til 10. april 2020. Antall rapporterte nye smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. mars til 10. april 2020. Ill: Thailands Tidende. Kilde: Wikipedia
10. april 2020

Ikke utvidet portforbud, men mer alkoholforbud

Skrevet av 
[ annonse ]

Smittetallene synker stadig, med unntak av Phuket, hvor nå subdistriktene skal avstenges. Regjeringen vedtok å ikke utvide portforbudet. Isteden blir det alkoholforbud i stadig flere provinser, inkludert Bangkok.

 

Oppdatering (13. april. kl. 06): Alle landets 77 provinser skal nå ha vedtatt alkoholforbud, ifølge rapportere i flere medier. Datoen for når forbudet slutter varierer fra 16. april til 30. april. Phitsanulok og Phuket har ikke satt noen fast dato.

 

Oppdatering (12. april kl. 06): Stadig flere provinser vedtar alkoholforbud. Chonburi, som inkluderer Pattaya, er den sist, med et vedtak fra i går kveld. Sjekk egen provins for å være på den sikre siden.

 

Oppdatering (10. april kl. 19): Listen over provinser med alkoholforbud (nederst i artikkelen) er nå utvidet, og informasjonen er hentet fra turistmyndighetene.

 

Det landsomfattende portforbudet kl. 22–04 ble kunngjort 2. april og trådde i kraft 3. april. Myndighetene sa at de ville bruke en uke på å vurdere resultatene, før de eventuelt bestemte å utvide portforbudet.

[ annonser ]

 

I går hadde myndighetene nytt møte, og bestemte da å ikke utvide portforbudet. Det var spekulasjoner om utvidet portforbud, endog 24 timers portforbud. Spekulasjonene var drevet av hint fra talspersoner for regjeringen, som nok hadde som formål å skremme folk til å holde seg hjemme, slik at smittetallene ikke ville forverre seg.

 

Smittetallene for Thailand peker nå nedover. Fire av de fem siste dagene har det vært meldt om i størrelsesorden 50 nye smittede – henholdsvis 51, 38, 54 og 50 i dag, mens tallet de to ukene før dette stort sett lå over hundre. For to dager siden (8. april) var tallet igjen over hundre (111), men 40 av de smittede var hjemvendende thaier som hadde deltatt på et religiøst arrangement i Indonesia. Totalt er det rapportert 33 covid-dødsfall så langt i Thailand.

 

Phuket er stedet hvor smittetallene fortsatt peker oppover. I dag ble det meldt om 9 nye smittetilfeller, og totalen er 170. Kun Bangkok med omegn har høyere smittetall.

 

Phuket har nå vedtatt indre grenser på øya fra og med 13. april. Det vil si at alle subdistrikter (tambon) vil få politisperringer mellom seg, og kun nødvendige ærend er tilstrekkelig for å slippe gjennom til et annet subdistrikt. Ordningen skal vare til og med 26. april, eller til situasjonen endrer seg. De har også vedtatt å gå dør-til-dør og måle folks kroppstemperatur.

 

Datoen 13. april er ikke tilfeldig valgt. Det er starten på den tradisjonelle nyttårsfeiringen Songkran, og myndighetene vil forhindre at vannfestivalen feires på tradisjonell måte, men vannkasting og mye nærkontakt mellom folk. Songkran er utsatt på ubestemt tid, og de tre dagene er ikke lenger helligdager, men datoene er likevel betydningsfulle for mange thaier.

 

Songkran kan også være årsaken til at det nå blir stadig mer alkoholforbud i Thailand. I går ble det vedtatt alkoholforbud i Bangkok i ti dager fra i dag til 20. april. Vedtaket ble kunngjort i går ettermiddag, noe som førte til lange køer for å sikre seg alkohol før forbudet trådde i kraft ved midnatt.

 

En lederartikkel i Bangkok Post i dag stiller spørsmålstegn ved denne politikken, og påpeker at nok en gang har hastebeslutninger fra myndighetene ført til lange køer, mye nærkontakt og potensiell smittefare.

 

Når folk er midlertidig arbeidsledige og i mange tilfeller har reise hjem til sine landsbyer, så kan det være fristende å drikke og feste. Man har ikke sett mye av dette rapportert, men frykten er at det tar seg opp når Songkran nærmer seg.

 

I Chonburi, som inkluderer Pattaya, er det et unikt type alkoholforbud, nemlig mellom kl. 18 og 06. Med allerede eksisterende salgsforbud, betyr det at alkohol kun kan kjøpes i butikken mellom kl. 11 og 14 samt 17 og 18.

 

De som bor i Chonburi og ønsker å være sikre på å kunne ta seg en øl, bør nok vurdere å hamstre litt. Naboprovinsen Rayong har allerede vedtatt forbud. Likeledes vil nok provinsen nå vurdere hvordan de kan hindre at folk fra Bangkok strømmer til Chonburi etter alkoholforbudet i Bangkok.

 

Planen var å stenge vegnettet inn til Pattaya, men det varte kun fem timer i går. Da måtte myndighetene gi opp. Les mer om dette her:

 

Vegnettet i Pattaya åpnet igjen etter fem timer

Sperringen av alle veier inn til Pattaya trådde i kraft kl. 14 i går. Kl. 19 hadde City Hall et hastemøte, og bestemte å åpne veiene igjen.

 

Det dukket i går ettermiddag opp rapporter om endeløse køer på veiene. En av årsaken var at myndighetene forlangte at alle som ville gjennom sperringene måtte bringe med seg et utfylt skjema samt dokumentasjon på at de faktisk bor eller jobber i Pattaya. Mange manglet tydeligvis dette, eller hadde fylt ut feil.

 

Det var også åpnet for at politiet kunne bruke skjønn. Folk med «viktige ærend» skulle få slippe igjennom sperringene. Det gjorde ikke køsituasjonen noe bedre.

 

Det var stor forvirring blant pattayafolk på sosiale medier i forkant av nedstengningen. Folk blandet sammen portforbud (curfew) og avstengning av et område. Pattaya skulle stenges av, men det var ingen endringer i portforbudet, som gjelder i tiden 22–04, som i resten av landet.

 

Meldingen fra City Hall sier at det ble vedtatt å fjerne de fem (seks, medregnet sperringen ved Rv. 36) politisperringene. Det står ikke noe om hvorvidt alle avstengte småveier skal åpnes opp igjen.

 

Videre står det at myndighetene skal gjøre en bedre jobb med å informere befolkningen om hvordan de skal fylle ut skjema og hva slags dokumentasjon de må medbringe for å kjøre inn i Pattaya.

 

Etterpå skal planen med de seks sperringspunktene gjennomgås på nytt for å se om man kan finne en bedre plan.

 

Meldingen avsluttes med å si at folket vil bli informert hvis det skjer noen fremgang på disse punktene.

 

Det kan virke som om myndighetene i Pattaya ikke sto helhjertet bak denne nedstengningen. De brukte i hvert fall en hel uke på å gjennomføre vedtaket fra Covid-komiteen i provinsen. 

 

Pattaya har pr i dag 27 smittede – av provinsens totalt 76 smittede. Banglamung distrikt har 33, som inkluderer de 27 i byen Pattaya. I går ble det rapportert om 0 nye smittetilfeller i Banglamung.

 

 

LES: Smittetall avtar mens Pattaya bruker en uke på å stenge byen

 

Man kan tenke seg at de vil forsøke seg på et totalforbud mot alkohol isteden, for å demme opp for besøkende. Dette gjenstår å se. Allerede er det forbudt å samles på strendene, og hoteller i byen har ikke lov å ta imot nye gjester. Så det er ingen gjestmild by å komme til uansett.

 

Her er en liste over provinser i Thailand som har alkoholforbud pr i dag, ifølge turistmyndighetene (TAT). Alkoholforbud vil si all type salg, både fra butikk og restaurant. Det kan komme til flere provinser på listen, så sjekk med din egen provins for å være sikker.

 

Oppdatering (13. april. kl. 06): Alle landets 77 provinser skal nå ha vedtatt alkoholforbud, ifølge rapportere i flere medier. Datoen for når forbudet slutter varierer fra 16. april til 30. april. Phitsanulok og Phuket har ikke satt noen fast dato.

 

► Bangkok (10-20 April)

► Chachoengsao (10-19 April)

► Prachuap Khiri Khan (9-30 April)

► Suphan Buri (4-30 April)

► Nakhon Pathom (2-30 April)

► Samut Songkhram (1 April inntil videre)

► Rayong (3-15 April)

► Lamphun (1-30 April)

► Chiang Mai (10-20 April)

► Phitsanulok (1 April inntil videre)

► Kamphaeng Phet (10-20 April)

► Sukhothai (11-20 April)

► Chiang Rai (12-16 April)

► Ubon Ratchathani (10-30 April)

► Nakhon Ratchasima (11-18 April)

► Surin (2-30 April)

► Sakon Nakhon (1-16 April)

► Buri Ram (2-30 April)

► Mukdahan (6-30 April)

► Yasothon (11-17 April)

► Chonburi (11-30 April)

► Roi Et (til og med 17. April)

 

Det meldes om at ca. tusen personer er blitt arrestert som følge av brudd på portforbudet uten å ha noen god grunn. Disse blir kjørt gjennom rettssystemet i ekspressfart. Hvis de innrømmer forholdet, får de halv straff. Mange sitter allerede i fengsel. Det meldes om fengselsstraffer i størrelsesorden 2–4 uker og fra 15.000 baht og oppover i bot.

(© Thailands Tidende. 10. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)