[ annonse ]
Det er stille på strendene fortsatt, inkludert her i Krabi. Det er stille på strendene fortsatt, inkludert her i Krabi. Foto: Dag A. Ekeberg
22. oktober 2020

De første norske turistene setter seg snart på flyet

Skrevet av 
[ annonse ]

En mann vi har snakket med har billett 5. november. Han kommer med to måneders turistvisum, som nordmenn nå kan få innvilget siden Norge er lavrisikoland. Det er også mulig å søke om langtids turistvisum. Det er fortsatt krav om karantene, og langtidsvisum har flere ekstra krav.

 

En nordmann forteller oss at han setter seg på flyet til Thailand 5. november. Han har fått tilsagn fra thaiambassaden i Oslo om turistvisum for 60 dager. Mannen, som ikke ønsker å stå frem med navn, sier at han muligens søker immigrasjonsvesenet i Thailand om 30 dagers utvidelse av oppholdet.

 

Han skal besøke sin kjæreste i Thailand, slik mange folk fra hele verden har ventet på å gjøre lenge. Det har imidlertid inntil nå ikke vært mulig. Kun de som er gift med sin thailandske partner har hatt mulighet til å søke om innreise. Familiemedlemmer tilhører en liten gruppe mennesker som har hatt mulighet til å reise til Thailand etter virusutbruddet. Studenter, folk med arbeidstillatelse og folk som skal ha helsebehandling er andre grupper. Visse typer forretningsfolk og investorer kan også søke

 

Thailand klassifiserer nå Norge som et lavrisikoland for covidsmitte, og har åpnet for at nordmenn kan søke både regulært turistvisum for 60 dager (kun single entry, ikke multiple entry) og spesielt turistvisum (STV) for 90 dager, som kan fornyes to ganger til totalt nesten ni måneders opphold. Kravene om karantene, forsikring etc gjelder imidlertid fortsatt.

 

Det er kommet et tilleggskrav for de som søker 60 dagers turistvisum. Man må bevise at man har hatt et beløp tilsvarende 500.000 baht stående i en bank i minst seks måneder.

[ annonser ]

 

De som søker spesielt turistvisum (STV) har enda flere krav de må oppfylle. I tillegg til den sedvanlige covid-forsikringen som skal dekke inntil 100.000 amerikanske dollar, må de også ha en innenlands helseforsikring i Thailand som dekker inntil 400.000 baht for sykehusinnleggelse og 40.000 for poliklinisk behandling.

 

I tillegg må søkere på STV – eller et familiemedlem – enten eie en leilighet i et condominium eller ha en kjøpsavtale på en slik leilighet hvor det er betalt minst to avdrag. Hvis kun ett avdrag er betalt, må man bevise at man har minst 500.000 baht i en bank.

 

Hvis søkeren ikke har eierskap til en slik leilighet, må han isteden vise at han har betalt leie for hele oppholdet, på et hotell eller via annen leieavtale, samt bevise at han har minst 500.000 baht i en bank. 

 

For de som ikke eier leiligheter må man altså ha en bekreftelse på innbetalt tre måneders opphold i forkant, hvis man skal tro reglene som står på ambassadens side. For de som planlegger å utvide oppholdet utover 90 dager er det usikkert hva som kreves. Det må uansett antas at utleier er villige til å utstede hva det skal være av bekreftelser. Turistindustrien er desperate etter gjester nå.

 

Alle krav og fremgangsmåte står forklart på engelsk på thaiambassadens websider (for hhv. 60 dagers turistvisum og STV), og man kommuniserer og sender dokumenter via e-post i starten. 

 

Thaiambassaden

Omtale av 60 dagers turistvisum på thaiambassadens webside.

 

De som vil være lenger enn ni måneder, eller vi ha muligheten til å fornye på årlig basis, må over på non-immigrant visum.

 

Nylig er det åpnet for å søke om årsvisum (non-immigrant O-A) for pensjonister. Mange nordmenn som bor mer eller mindre fast i Thailand har ikke dette visumet som grunnlag for sine opphold, men snarere O-visum, som de har brukt til å søke årlige forlengelser (extensions) av oppholdet.

 

De av disse som nå befinner seg i Norge slipper ikke automatisk inn igjen i Thailand, siden O-visum ikke er på ambassadens liste over de som kan søke om innreise.

 

Inntil dette endrer seg er det da en mulighet å starte «på nytt» med å søke om ettårs O-A-visum, men på det visumet er det krav om helseforsikring, i motsetning til for O-visum.

 

Thailand klassifiserer pr i dag 30 land som lavrisiko, deriblant Norge, Sverige, Finland og Danmark. Island er klassifisert med middels stor risiko.

 

Land med middels risiko skal ifølge ambassaden ikke kvalifisere til å søke om disse turistvisumene, men andre steder på nettet hevdes det at også middels stor risiko nå er inkludert, så det kan være håp for norske thailandsfarere selv om Norge skulle havne over i kategorien middels stor risiko.

 

Risikooversikten oppdateres av thailandske helsemyndigheter den 15. og 30. i hver måned, og publiseres av utenriksdepartementet. Den kan leses her (PDF).

 

I tillegg til de fire nordiske landene er det kun Latvia og Estonia av europeiske land som er klassifisert som lavrisiko, i tillegg til Hviterussland.

 

De fleste landene som er klassifisert som lavrisiko ligger i Asia. Nabolandene er på lista, med unntak av Myanmar. Og store turistland for Thailand, som Kina, Japan, Singapore og Sør-Korea, er også med, i tillegg til Australia og New Zealand.

 

Nordmannen vi snakket med reiser altså 5. november. Det eneste som kan sette kjepper i hjulene nå er hvis han tester positiv for coronaviruset. Det skal tas en test senest 72 timer før avreise.

 

Av andre ting han måtte ordne nevner han:

- Fylle ut søknadskjema for visum, inkludert passfoto og kopi av pass

- Bankbekreftelse på penger på konto (minimum tilsvarende 500.000 baht)

- Bestille karantenehotell. Vedkommende bestilte et hotellopphold til 44.000 baht. Hotellet har en avbestillingspolicy i tilfelle han ikke får tatt turen. Etter det vi erfarer er det en del hoteller som ikke har slik policy.

- Reiseforsikring som dekker Covid. Han handlet denne hos Heymondo for 159 euro. Han var redd for at ambassaden skulle tvinge ham til å kjøpe via myndighetenes egen side, men det gikk greit med Heymondo.

Mannen reiser med Qatar og betaler ca. 7000 norske kroner tur/retur.

 

Vi spurte: 

– Kanskje blir du første norske turist tilbake til Thailand? Eller har du hørt om andre?

– Jeg har ikke hørt om andre.

 

Karantenen er på 16 dager (15 netter), selv om myndighetene kaller det «14 dager». Det er i disse dager snakk om å korte ned karantenen til 10 dager, evt. 7 dager for lavrisikoland. Det er helseministeren som har uttalt dette, men som alltid må slike utspill tas med en klype salt til de eventuelt er godkjent i Covid-19-komiteen, hvor statsministeren har det siste ordet.

 

LES: Livet i karantene – 22,5 timer pr døgn på rommet

LES: Etter en uke i karantene: – Maten er det største problemet

 

Det har vært mange utspill om åpning for turisme til Thailand fra ulike myndigheter denne høsten, men mye av det har kun vært prøveballonger som til sist syvende og ikke er blitt noe av.

(© Thailands Tidende. 22. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)