[ annonse ]
Start planlegging av lutefiskmåltidet i god tid! Start planlegging av lutefiskmåltidet i god tid! Foto: Norges Sjømatråd
15. november 2021

Slik lager du norsk julemat i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Tørrfisk og boknafisk kan bestilles fra Norge. Frakt og tilberedning tar tid, så start i god tid. Ribbe finner du i Thailand, og kan tilberedes i en Convection Oven til under tusen baht!

 

AV: KJELL-OLAV PETTERSEN

 

De fleste vet hva lutefisk er. Den er omtalt i norske skrifter helt tilbake til 1555! Færre vet hva boknafisk er.

 

«Boknafesk» er en gammel nordnorsk delikatesse som etter hvert også har blitt populær sydover i Norge. Populariteten som julemat har økt de siste årene. I dag lages den vesentlig av skrei som blir sol/vind-tørket et par uker.

 

Selv utlendinger har fått smaken på denne delikatessen. Den blir nå omtalt som «boknacod» i England, «boknafisch» i Tyskland og «boknafisso» i Italia.

[ annonser ]

 

Det er fullt mulig å bestille både tørrfisk og boknafisk fra Norge på internett. Disse kan sendes som luftpostpakke fra Norge med leveringstid på ca. to uker. På internett finnes det flere produsenter. 

 

Vi var i kontakt med en av produsentene, som bekrefter at tørrfisk kan sendes til Thailand som luftpost. Boknafisk som luftpost bør ligge i tørris, sier de, men jeg har de siste årene mottatt vakuumpakket boknafisk uten tørris som luftpostpakke fra en venn på Værøy i Lofoten uten problemer.

 

Pris per kilo er høy, men husk at en kilo tørrfisk normalt gir hele fem kilo lutefisk. Her kan flere gå sammen om bestilling! 

 

Personlig bestiller jeg stykker slik at de er klare for tilberedning. I Thailand bør begge typer vannes ut i kjøleskap i lukket plastboks.

 

Derfor må en regne med ca. to uker på klargjøring av lutefisken, som i tillegg til svelling også må utvannes etter lutingen for å bli kvitt  kaustikksodasmaken.

 

Svineribbe er en gammel tradisjonell julemiddag i Norge – mest sannsynlig helt fra slutten av 1800-tallet. I Thailand kan det være vanskelig å finne ribbe med bein. Ribbe uten bein kan kjøpes både på markeder og i de store supermarkedene. Du bør kjøpe ribbestykker som er «parallelle» for å få en perfekt sprø svor.

 

Normalt kreves det mye tid og erfaring når den stekes i stekeovn, men i Thailand finnes en såkalt Convection Oven. Jeg kjøpte min til den lave pris av 700 baht. Dette er en fantastisk universalovn som kan gjøre alt en dyr moderne stekeovn kan – den eneste begrensningen er størrelsen på stykkene som skal tilberedes.

 

Thailands Tidende

Slik ser en Convection Oven ut. Den er utrolig nyttig.

 

Pinnekjøtt som julemiddag kommer fra Vestlandet, men er i dag meget populær over det ganske land. Det finnes både røkt og urøkt pinnekjøtt. 

 

Jeg kjøper pinnekjøtt hos en nordmann i Cha-am. Det er laget av newzealandsk lam og koster 750 baht pr kilo pluss frakt.

 

På internett har jeg ikke funnet tilbud på pinnekjøtt som kan bestilles på internett fra Norge, men jeg vil tro at det er mulig da kjøttet er saltet og tørket. Et perfekt pinnekjøtt skal ikke inneholde fuktighet.

 

Du trenger ikke være utlært kokk for å kunne lage norsk julemat. Det du trenger er 1. Ingrediensene, 2. Litt selvtillit, 3. En kronologisk og god oppskrift og 4. Leseferdigheter. 

 

Artikkelforfatter Kjell-Olav Pettersens oppskrifter på lutefisk, boknafisk, svineribbe og pinnekjøtt kan du laste ned og lese her (pdf). Red.

 

Thailands Tidende

Artikkelforfatter Kjell-Olav Pettersen.

 

LES: Han lager norske fiskekaker – med barracuda! (4. juni 2021)

 

(© Thailands Tidende. 15. november 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)