[ annonse ]
Språkspalten: Ler de av deg bak din rygg? Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
23. januar 2022

Språkspalten: Ler de av deg bak din rygg?

Skrevet av 
[ annonse ]

 

Noe man ser gjentatte ganger på sosiale medier, er en påstand om at thaier baksnakker oss på et språk vi ikke forstår og ler av oss bak vår rygg. Mange sier seg enige. Noen med litt lengre fartstid stiller kanskje spørsmålstegn, men de blir raskt overkjørt av dem som mener seg baktalt.

 

Svaret på vårt spørsmål er: I all hovedsak NEI. 

 

Så hvor stammer misforståelsen fra? Vel, thaier har en tendens til å smile mye, som vi vet. Når noe er usikkert, så tyr man til smilet. F.eks. når en utlendinger sier noe de ikke forstår. Man ler ikke, man smiler, for å vise at man forsøker å forstå og tar alt opp i beste mening.

 

Ut over det er det åpenbart for de som kjenner samfunnet her at man normalt sett ikke snakker stygt om andre. Så la oss forklare dette.

 

[ annonser ]

Det thailandske språket er på en del områder mer nyansert enn f.eks. det norske. Man bruker språket her til å signalisere hvem man er og hvem man snakker til. Det gjøres ved en del høflighetsfraser, og i hvor stor grad man tiltaler den man snakker til høflig. «Du» kan sies på mange titalls måter her, avhengig av forholdet mellom deg og den du snakker til, noe vi har skrevet om tidligere i Språkspalten.

 

Så er ikke det thailandske samfunnet det samme som vestlige samfunn. Når det er «tøft» å banne og skjelle ut hverandre på tv i Vesten, er dette sett på som dårlig oppførsel her. Man vurderer folk etter hvor fint og korrekt man snakker. De få av dere som forstår thai, har sikkert forsøkt å se på Talk Shows på thailandsk tv. Det er en smule kjedelig for oss, fordi alle er enige med hverandre, smiler og snakker ekstremt høflig.

 

Men det er slik thaiene vil ha det. Høflig og forutsigbart. Når man som eneste utlending sitter blant en gjeng thaier, så gjelder fortsatt de samme reglene, nemlig å snakke «fint». Hvis en person plutselig omtaler den uvitende farangen med en ukvemsord, så biter de andre seg merke i det og anser baktaleren som en person med dårlig oppførsel.

 

Så har man selvsagt alle mulige samfunnslag og situasjoner. I sosiale lag kan selvsagt venner snakke nedsettende om utlendinger, men paranoide faranger skal vite at det er lite utbredt. 

 

Så hvorfor ler de av utlendinger når de snakker? Jo, fordi de ikke forstår hva vi sier. Det være seg om man snakker engelsk eller forsøker seg på noen tillærte thailandske fraser.

 

Utlendinger har også en tendens til å stille veldig direkte, personlig spørsmål, som lokalbefolkningen finner upassende. Her er det mer vanlig å danse rundt grøten så ingen blir fornærmet. Så hva gjør man når utlendinger blir for direkte? Jo, man smiler og ler. Men ikke bak din rygg, med mindre du har gitt opp disse samtalepartnerne og allerede har snudd ryggen til.

 

Redaktøren

 

Det er fortsatt mange nordmenn som har ønske om å lære seg thai, så vår språkspalte lever videre. Den er ikke for viderekommende, men for alle som er nysgjerrige på dette språket, og ikke minst på hvordan språket og kulturen henger sammen. 

(© Thailands Tidende. 23. januar 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)