[ annonse ]
Kommentar: Endelig slutt på temperatursjekk? Her skynder man seg langsomt Illustrasjonsfoto: NeferJanah Meistrup, Wikimedia Commons
15. juni 2022

Kommentar: Endelig slutt på temperatursjekk? Her skynder man seg langsomt

Skrevet av 
[ annonse ]

En thailandsk avis rapporterer at helsemyndighetene nå har begynt å vurdere logikken bak å ta temperaturen på befolkningen hver gang de beveger seg ut av døra.

 

Du vet jo hvordan det er. Skal du innom en kiosk eller et kjøpesenter, eller et offentlig kontor eller mange restauranter for den saks skyld – så må de sjekke at du har normalt temperatur.

 

Jeg har sjekket temperaturen min noen tusen ganger de siste drøyt to årene. Et par ganger har den vært over normalen. Da bare smiler betjeningen og rister på hodet. Jeg var jo ikke smittet, men jeg kunne vært det. Men temperaturmålingen hadde uansett ingen effekt.

 

Så hva er poenget? Rapporter man lesere antyder at få virustilfeller er blitt oppdaget via denne metoden, og i hvert fall ikke etter at Omikron overtok som den dominante Covid-varianten.

 

Men betjeningen har sine instrukser, så ikke forsøk å gå inn på en 7-Eleven uten å stikke hånda borti temperaturmåleren. Da roper de ansatte i kor.

[ annonser ]

 

Thailands Tidende har dokumentert gjennom denne pandemien at den thailandske regjeringen ikke har vært særlig villig til å ta noen risiko på befolkningens vegne. Selv der en thai heller ville gått tilbake på jobb enn å hatt en liten risiko for å pådra seg en sykdom med lav dødelighet, har myndighetene satset på nedstengning.

 

De som liker at myndighetene administrerer ens personlige risiko liker sikkert dette, mens de som vil ta egne valg i livet nødvendigvis har et problem med den høye grad av forsiktighet.

 

Dr. Rungruang Kitphati sier i artikkelen til Matichon at Singapore fjernet temperatursjekk i fjor og at USA og Canada aldri anbefalte denne form for testing. 

 

Så når det er stor enighet om at et tiltak ikke lenger har noe for seg, så tar det likevel lang tid før den thailandske regjeringen gjør noe med saken.

 

De benytter seg av den normale tregheten man er vant til fra offentlige systemer. Det er kanskje akseptabelt, med mindre man kjenner til historien. De har nemlig handlet veldig raskt når situasjonen har vært motsatt, og de har følt at strengere tiltak har vært nødvendig.

 

Det viktigste – og dyreste – eksempelet i så måte er da de stengte ned Test & Go over natta da Omikron dukket opp, og i praksis ødela årets høysesong for turistindustrien.

 

LES: Test&Go kanselleres, i første omgang frem til 4. januar (21. desember 2021)

 

Når man styrer landet så har man ansvaret både for den statlige og den private sektor. Denne regjeringen har ikke tatt noen særlig risiko på vegne av offentligheten. De har vedtatt tiltak for å være hundre prosent sikre på at sykehusene ikke skulle bli overfylte av coronapasienter.

 

Den private sektor virker å ha hatt liten innflytelse. De har vært villig til å ta risiko for å kunne komme tilbake på jobb, men de ropene har sjelden blitt hørt.

 

Dette er ikke veldig ulikt responsen i mange land under pandemien, så thailandske styresmakter er ikke alene om denne policyen. Skrekkeksempelet er Kina, så man får prise seg lykkelig over at Thailand ikke har fulgt den kinesiske modellen, hvor de fortsatt stenger ned storbyer som Shanghai.

 

Norge har i så måte vært et eksempel på at man i hvert fall forsøkte å ta hensyn til både privat og offentlig sektor. Og det virker ikke å ha hatt noen negativ innvirkning på smittetallene i Norge.

 

Så er det også land som har vært mye strengere enn Thailand, så situasjonen kunne vært verre. Kina, Australia og Filippinene er på den lista.

 

Men skal man derved si seg fornøyd med responsen fra thailandske myndigheter? Nei, ikke nødvendigvis, og i hvert fall ikke hvis de fortsatt insisterer på strenge tiltak lenge etter at de fleste andre land har avblåst pandemien.

 

I denne sammenhengen er det også logisk å snakke om munnbind. For folk i Vesten er det utrolig at det fortsatt er et påbud om munnbind i Thailand. Dette er også noe som myndighetene snakker om å droppe, men foreløpig har ingen ting skjedd.

 

Men det er forskjell på temperaturmålinger og munnbind. Sistnevnte kan ha en positiv effekt, hvis det brukes korrekt. Men dette bør være et personlig valg. De som ønsker ekstra sikkerhet og mindre risiko for smitte kan bruke munnbind, men at det skal være et påbud er noe mange setter spørsmålstegn ved nå.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 15. juni 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)