[ annonse ]
ASEAN-landene ASEAN-landene Ill: Keepscases, Wikimedia Commons
16. juni 2022

Thailand flørter med marihuana – andre ASEAN-land sier nei takk

Skrevet av 
[ annonse ]

Mens salg av marihuana kan føre til dødsstraff eller lange fengselsstraffer i andre land i regionen, forsøker Thailand nå å finne en måte å tillate bruk på.

 

Etter at den nye loven trådte i kraft 9. juni har det ikke uventet dukket opp rapporter om misbruk av marihuana. Det er snakk om personer som har spist for mye matvarer som inneholder sterk marihuana, og har blitt syk som følge av dette.

 

Noen utsalg har tydeligvis forstått den nye loven slik at man kan selge matvarer som inneholder marihuana, uavhengig av styrken.

 

Det er ikke i henhold til loven, men det er lett å skylde på den forvirrende lovgivningen.

 

[ annonser ]

LES: Thailand dominerer nyhetsbildet, men hasjrøyking er fortsatt forbudt (10. juni 2022)

 

Det gjenstår å se hvordan myndighetene reagerer på dette. Regjeringen har gitt regjeringspartneren Bhumjaithai den lovgivningen de ønsket, men hvis bruken utarter skal man ikke se bort fra at det vil slås ned på rusing. Ifølge loven er det nemlig medisinsk og kosmetisk bruk som er tillatt.

 

Mange land i regionen følger nå spent med på hva som skjer i Thailand. De ønsker seg også det store eksportmarkedet man regner med Thailand får for marihuana, men vil ikke ha rusproblemer som en følge av dette.

 

I desember 2018 ble Thailand det første landet i ASEAN som legaliserte cannabis for medisinske formål. Opprinnelig var det kun statlige sykehus som hadde lov til å gi cannabisolje (CBD-olje) til pasienter som gjennomgikk kjemoterapi og lider av en rekke kroniske sykdommer etter en leges resept.

 

På grunn av bevis på at visse cannabisbaserte produkter har medisinske fordeler, omklassifiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) cannabis fra klassifisering IV til klassifisering I i januar 2019. Klassifisering IV inkluderer de sterkeste narkotiske stoffene.

 

Sørøst-Asia har en rik historie med cannabis. Ganja er et sanskritbegrep i tillegg til det thailandske navnet på marihuana. Det har blitt brukt som medisin, spesielt som smertestillende middel, så vel som mat, smakstilsetning og stoff, og for dets psykedeliske egenskaper.

 

Noen regioner i Myanmar, Kambodsja, Vietnam, Laos og Filippinene har drevet med cannabisdyrking lenge.

 

Men i Vietnam er småskala cannabisdyrking nå straffet med en bot på 2 millioner til 5 millioner dong og en fengselsstraff på seks måneder, mens de som planter i større skala kan få syv år og bøter, ifølge en gjennomgang i avisen Asia Times.

 

Cannabis er forbudt i Kambodsja, men ulike restauranter tilbyr cannabisretter rundt om i landet.

 

Cannabis er forbudt i Laos, til tross for at det er mye dyrket og konsumert som mat av en rekke urbefolkningsgrupper.

 

Både Laos og Kambodsja har til hensikt å undersøke cannabis for medisinsk bruk.

 

Cannabis er et kontrollert stoff i Malaysia, Indonesia, Brunei og Singapore. Lovbrytere risikerer fengsling eller i verste fall dødsstraff.

 

Myanmars myndigheter forbyr salg og distribusjon av cannabis. Gjerningsmenn kan bli dømt til minimum 15 års fengsel, uten maksimumsperiode. De står også overfor muligheten for å bli dømt til døden.

 

I henhold til Republic Act 9165 eller Comprehensive Dangerous Drugs Act fra 2002 er cannabisbruk og besittelse straffet med fengsel og bøter på opptil 10 millioner pesos på Filippinene.

 

(© Thailands Tidende. 16. juni 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)