[ annonse ]
De fleste store mediehus skrev om Thailand og marihuana i dag. De fleste store mediehus skrev om Thailand og marihuana i dag. Faksimile: Google Søk i dag
10. juni 2022

Thailand dominerer nyhetsbildet, men hasjrøyking er fortsatt forbudt

Skrevet av 
[ annonse ]

En forvirrende lov så dagens lys i går. Den både legaliserer og kriminaliserer bruk av marihuana. Slikt kan skje når man har konservative og liberalister i samme regjering. 

 

Av de 50 artiklene som Google News i dag presenterer om Thailand handler hele 38 om marihuana. De fleste store mediehus har skrevet om dette det siste døgnet, inkludert Reuters, BBC, Al Jazeera, Washington Post, Bloomberg og CNN. 

 

Norske medier har også skrevet om dette, f.eks. NRK og ABC Nyheter.

 

Thailands Tidende

Faksimile: ABC Nyheter i går.

[ annonser ]

 

De mer seriøse mediene har fått med seg at den nye loven er forvirrende, og skriver i overskriften både at dyrking av marihuana nå er lovlig, men at det også er forbudt å ruse seg.

 

Noen medier, blant andre en del norske mediehus som har publisert artikler basert på en utsendelse fra NTB, setter bare den første delen i overskriften, og gir dermed et feilaktig bilde av situasjonen. Det store antall lesere som kun leser overskrifter kan risikere å havne i problemer i Thailand hvis de kun så overskriften "Marihuana blir lovlig i Thailand".

 

Utlendinger som kommer til Thailand og tror det er fritt frem å røyke marihuana risikerer fengselsstraff på inntil tre måneder og/eller 25.000 baht i bot.

 

Kort fortalt er loven slik: Det er lov å dyrke marihuana for eget bruk og for salg, men det er ikke lov å innta noe som inneholder mer enn 0,2% tetrahydrocannabinol (THC), som i praksis betyr at det ikke er lov å ruse seg med marihuana. 

 

Det blir som å si at vørterøl nå kan selges på søndager i Norge. Det er ingen sensasjon, for produktet inneholder ikke alkohol. 

 

Årsaken til denne vanskelige og selvmotsigende loven er at landet har en flerpartiregjering. Den domineres av konservative og militære, men inneholder også partiet Bhumjaithai, som blant sine mer liberalistiske valgsaker hadde legalisering av marihuana.

 

Bhumjaithais partileder Anutin Charnvirakul er også helseminister. Han trodde nok han skulle styre ting som legalisering av marihuana (angivelig for medisinsk bruk) fra sin viktige posisjon i regjeringen – som også inkluderer en posisjon som visestatsminister – men fikk isteden en pandemi å håndtere.

 

LES: Minister skapte forvirring for turister fra ni land (5. mars 2020)

LES: Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind» (7. februar 2020)

LES: Cannabis på sykehus fra august, Thailand kan bli storprodusent (20. juli 2019)

LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre (13. mai 2019)

 

Thailands Tidende

Disse to partiene ble til slutt begge med i regjeringskoalisjonen. Th. helseminister Anutin.

 

Men nå kunne det hele ikke utsettes lenger. Noe måtte vedtas. Resultatet ble noe som både myndigheter og advokater har problemer med å forklare. Vi har sett ulike forsøk, blant annet i Bangkok Post. 

 

Myndighetene later som om det er medisinsk og kosmetisk bruk marihuana er mest kjent for. De gir nå ut gratis frø slik at bønder kan utvikle dette som en levevei og produsere marihuana istedenfor andre typer «cash crops» som tapioke og sukkerrør.

 

Det skal også være lov å ha inntil seks marihuanaplanter hjemme. Men som nevnt er det ikke lov å lage noen produkter man kan bli rusa på. Så gjenstår det å se hvordan politiet vil håndheve denne loven.

 

Fengslene i Thailand er fylt til randen med narkotikabrukere. 4000 av disse skal slippes fri i dag. Det skal etter sigende være folk som er blitt dømt for besittelse av marihuana.

 

Og her igjen har man et forvirrende signal. Besittelse av marihuana til rusbruk er fortsatt forbudt, og kan gi inntil tre måneders fengsel, men man slipper løs fanger som har vært arrestert for dette.

 

Enkelte kommentatorer tror at den nye loven er et vaklende steg på veien mot legalisering av marihuana som rusmiddel i Thailand. Det vil nok ikke skje med dagens regjering dominert av konservative og militære. Men valget som skal skje senest neste vår kan endre situasjonen.

 

Det springer opp marihuana-utsalg mange steder i Thailand i disse dager. De selger blant annet mat og drikke basert på planten. De hevder at de holder seg til loven, som vil si at de som spiser og drikker produktene ikke får noen rusfølelse. Det meldes likevel om lange køer for dette som virker å ha blitt en hit, eller i det minste en døgnflue. 

 

(© Thailands Tidende. 10. juni 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)