[ annonse ]
Arvtakeren i Shinawatra-familien Arvtakeren i Shinawatra-familien Faksimile: Thai PBS World
20. juni 2022

Analyse: Thailand virker rede til å velge Shinawatra igjen

Skrevet av 
[ annonse ]

I sju av de siste åtte årene har thaier enten hatt juntastyre eller unntakstilstand. Mye tyder på at befolkningen nå er rede for andre løsninger.

 

Siste valg skjedde 24. mars 2019, så da må landet ha et nytt valg senest 24. mars 2023. Men det er opp til regjeringen å kalle nyvalg tidligere enn dette. En del kommentatorer tipper tidligere valg.

 

Thaier har i praksis levd under et juntastyre sju av de siste åtte årene. Valget i 2019 kom etter snaut fem års militærstyre etter kuppet i 2014, da Yingluck-regjeringen ble avsatt.

 

Så var landet et demokrati i nøyaktig ett år, inntil pandemien dukket opp og det ble erklært unntakstilstand, hvor statsministeren hadde siste ordet. Det skjedde på «valgdagen» 24 mars, med effekt fra 26. mars 2020. 

 

LES: Unntakstilstand fra og med torsdag, foreløpig ikke reiseforbud eller portforbud (24. mars 2020)

[ annonser ]

 

Regjeringen har fortsatt erklært unntakstilstand, den er fornyet 17 ganger, senest frem til 31. juli i år.

 

Paetongtarn Shinawatra, Thaksins datter, er nå ansett som lederen av Pheu Thai, som er utgått fra tidligere statsminister Thaksin Shinawatras parti Thai Rak Thai, etter hvert kalt Pheu Thai.

 

Thaksin lever i eksil, det samme gjør hans søster Yingluck, som var statsminister da militærvesenet gjorde sitt kupp i 2014.

 

Paetongtarn Shinawatra har hatt turneer i Isan-provinser i det siste, i Sisaket og Ubon. Isan, med drøyt 30 prosent av landet befolkning, er sett på som et grunnlag for partiets velgere, i tillegg til deler av Nord-Thailand.

 

Ifølge en analyse i Bangkok Post ligger det an til at Pheu Thai blir det største partiet, men de får nok ikke flertall alene, og det gjenstår å se om de kan forme en koalisjon.

 

Guvernørvalget i Bangkok nylig var et politisk sjokk i Thailand. Det hadde ikke vært noe guvernørvalg der siden 2013, og med hele 700.000 nye velger blant de drøyt fire millioner velgerne totalt, ble det en brakseier til en kandidat som er assosiert med Pheu Thai og også var minister under Yingluck. 

 

LES: Etter Bangkok-valget vil også andre provinser ha guvernørvalg (30. mai 2022)

 

Thaier i ulike provinser er tydeligvis rede for valg igjen, og dagens flerpartiregjering ligger dårlig an på meningsmålinger.

 

Samtidig rapporteres det at det største koalisjonspartiet, Bhumjaithai, fortsatt er rede til å støtte dagens regjering ved neste valg. 

 

Bhumjaithai er kjent for sin partileder, som både er visestatsminister og helseminister,  Anutin Charnvirakul. Han har fått sin store valgsak gjennom i de siste dagene, nemlig en lovgivning om marihuana.

 

LES: Thailand flørter med marihuana – andre ASEAN-land sier nei takk (16. juni 2022)

 

(© Thailands Tidende. 20. juni 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)