[ annonse ]
Skjøtet er det viktigste dokumentet. Her med utsikt over en norsk favoritt -– Hua Hin. Skjøtet er det viktigste dokumentet. Her med utsikt over en norsk favoritt -– Hua Hin. Foto: Dag A. Ekeberg
29. september 2022

Kommentar: Fem råd om investering i eiendom i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Hvis du tenker deg nøye om før du investerer i eiendom i Norge, bør du tenke minst like nøye her i Thailand. Men du må tenke på en litt annen måte.

 

I kjølvannet av havariet til New Nordic (link under) får vi mange spørsmål om investering i eiendom i Thailand. Her er de fem beste rådene vi kan gi.

 

LES: New Nordics konkursløp fortsetter, alvorlige spørsmål om prosjekt i Phetchaburi (27. september 2022)

 

1. Vær forsiktig med investering etter plantegning

2. Salg av eiendom tar tid

3. Condo i Bangkok er sikrest

[ annonser ]

4. Kjøp brukt

5. Investering i land har best avkastning men også problemer

 

1. Vær forsiktig med investering etter plantegning

Man kan få gode tilbud på prosjekter som ikke er ferdigstilte. Men skal du investere i prosjekter som ikke er påbegynt eller ikke er ferdig utbygde, må du sjekke bakgrunnen til utbygger veldig nøye. Og som New Nordic-historien, som vi nettopp har omtalt (link under), viser så er det ikke nødvendigvis godt nok at utbygger har gjennomført mange prosjekter allerede. Det sikreste er erfaringsmessig å satse på store thailandske selskaper med en lang historie. Selskaper drevet av utlendinger i Thailand kan være veldig bra, men det er også blitt litt for mange eksempler på at ting skjærer seg. Har du ikke råd til å tape pengene, så betal litt ekstra og kjøp eiendom som er ferdigstilt og du mottar skjøte ved overtakelse! 

 

LES: New Nordics konkursløp fortsetter, alvorlige spørsmål om prosjekt i Phetchaburi (27. september 2022)

 

2. Salg av eiendom tar tid

Eiendomsmarkedet i Thailand er ikke som i Norge! Det kan ikke gjentas for ofte. I Norge legger du ut en eiendom til salg og har en kjøper i løpet av kort tid. Muligens får du litt mindre enn du ønsket, men du får i hvert fall omsatt eiendommen. Her i Thailand er det et stort overskudd av eiendom til salgs, og folk risikerer å sitte på eiendom i måneder eller år før de får solgt. Dette gjelder ikke minst på turiststeder, f.eks. Pattaya, Hua Hin, Koh Samui og Phuket.

 

3. Condo i Bangkok er sikrest

Hvis du ønsker å kjøpe lett omsettelig eiendom i Thailand, så kjøp condo i nærheten av offentlig transport (MRT, BTS) i Bangkok. Det vil si at du er relativt trygg på at du kan selge når du har behov for å likvidere midlene. Andre alternativer er sentralt lokaliserte condoer i andre større byer, som Hat Yai, Chiang Mai, Udon Thani, Khon Kaen og Korat.

 

4. Kjøp brukt

Hvis du er ute etter et sted å bo på sikt, hvorfor ikke se deg om på bruktmarkedet? Hvis du tar en titt på condoer eller boligfelter som er 5–10 år gamle så ser du hvordan vedlikeholdet er og får en ide om hvor attraktive eiendommene er for utleie, i tilfelle du ikke skal bo der selv. Det finnes overraskende mange boligfelter og condoer som har dårlig ledelse. Noen steder får de ikke innkrevet tilstrekkelig med fellesutgifter. Enheter kan være trukket tilbake fra en bank som utlåner, og venter på tvangssalg, som kan ta mange år. Det er viktig å sjekke nøye før man kjøper. Det kalles Due Dilligence. Man kan gjøre det selv eller hyre inn advokat.

 

5. Investering i land har best avkastning men også problemer

Utlendinger blir ofte frarådet å investere i land (f.eks. hus og tomt). Dette fordi en utlending ikke kan stå som eier av land i Thailand. Når det er sagt, så er det landeiendom som er de investeringene som vanligvis gir best avkastning. Condoleiligheter eldes og man risikerer at de ikke går tilstrekkelig opp i verdi. Landeiendom går bare opp og opp i verdi, i hvert fall på litt lang sikt. Så hvis du finner en god måte å investere i land (eller hus og tomt) på, så kan du vurdere dette. Vi snakker da om de som ønsker at investeringen skal øke i verdi, ikke de som kun ønsker et sted å bo, uansett hvordan verdien måtte utvikle seg. Investering i land kan gjøres ved å sette landet i en thais navn og sikre investeringen via leieavtale eller pant. Opprettelse av firmaer for å eie land har vært vanlig blant utlendinger i Thailand i snart 50 år. Det er i praksis en omgåelse av regelverket, og det advares mot dette. Når det er sagt, så har ikke myndigheter pr i dag slått ned på dette i noen omfattende skala.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 29. september 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)