[ annonse ]
Ny statsminister Srettha Thavisin. Ny statsminister Srettha Thavisin. Foto: Pheu Thai
4. september 2023

Kommentar: Slik ble en eiendomsmagnat ny statsminister. Men starten er uansett lovende

Skrevet av 
[ annonse ]

Valget i Thailand virker å ha blitt avgjort 9. mars, ikke på valgdagen 14. mai. Men det faktum at Sretthas første gjerning som statsminister var et besøk i turistmekkaet Phuket gir et bra signal.

 

Det skjedde noe merkelig 9. mars i år. Partiet til nylig tilbakevendte Thaksin Shinawatra, kalt Pheu Thai, lanserte plutselig tre statsministerkandidater, istedenfor den alle trodde skulle bli eneste kandidat, hans datter, 37 år gamle Ung Ing (Paethongtarn Shinawatra).

 

Jeg skjønte at noe var i gjære da. 

 

Og hvorfor erklære TRE, ikke to? Det hele var jo et fint spill for galleriet (den tredje kandidaten var tidligere riksadvokat Chaikasem Nitisiri).

 

For dagens situasjon var vel opplest og vedtatt allerede før valget. Suksessfull forretningsmann Srettha Thavisin fra eiendomsfirmaet Sansiri ble i praksis valgt til statsminister 9. mars i år, et par måneder i forkant av det egentlige valget 14. mai.

[ annonser ]

 

LES: Ambassadøren om valget av statsminister: – Vi følger med på prosessen (22. juli 2023)

LES: Kommentar: Derfor blir ikke Pita statsminister. Men kanskje neste år… (20. juli 2023)

LES: Tilhengere av Pita som statsminister starter krig online (16. juli 2023)

LES: Pita fikk ikke nok stemmer til å bli statsminister (13. juli 2023)

LES: Kommentar: Vanskelig å være thai nå etter valget (21. mai 2023)

LES: Stor valgseier til opposisjonspartier (15. mai 2023)

 

32 av 33 valgkretser i Bangkok stemte for Pita fra Move Forward-partiet (se linker over). Og alle uten unntak i Phuket likeledes, bare for å ta et eksempel. Men hva hjelper det når det sitter 250 uvalgte senatorer og stikker kjepper i hjulene. 33 prosent av de som skal velge statsminister (250 senatorer og 500 representanter) kan i praksis avgjøre et hvilket som helst valg. 

 

Srettha var nok kompromisset landets elite ble enige om. Ung Ing var litt for uspiselig. Ikke på grunn av noe hun hadde gjort eller sagt (eller det faktum at hun var høygravid), men på grunn av genene. 

 

Både politikere og generaler valfartet til Hong Kong for å snakke med Thaksin på våren, så noe ble tydeligvis avtalt, selv om alle som én som fløy på Business Class til Hong Kong nektet at det hadde vært noen samtaler.

 

Så har Kongen faktisk IKKE benådet Thaksin, men redusert straffen fra åtte til ett år. Men så lenge dette året kan tilbringes i luksus på et militært sykehus (pr i dag, men hvem vet hvor han vil befinne seg i fremtiden) med besøksrett fra familien, går det vel greit. 

 

Alle Thaksin-velgerne fra tidligere i dette århundret kjenner folk som er blitt sperret inne i årevis i det som FN kaller umenneskelige forhold i thailandske fengsler – ofte på grunn av meningsløse straffer for å ha benyttet narkotika – mens bevegelsens leder har penger, og kan derfor sone i luksus.

 

Det aller verste er at fengselsstraffene ofte kom som resultat av Thaksins «krig mot narkotika», en krig mange karakteriserer som mislykket, og i strid med lovverket. 

 

Så blir nå spørsmålet. Hvor mange av Thaksins ihuga tilhengere kan akseptere dette? Faktum er at velgerbasen hans i Isan og Nord-Thailand er i ferd med å dø ut.

 

De blir erstattet av folk som ønsker et annet samfunn, og det er kun Move Forward som tilbyr dette, de andre partiene er i praksis kun nye varianter av mye av den samme politikken.

 

Når alt dette er sagt, så kunne landet ha fått en verre statsminister enn Srettha. Det gjenstår å se hva han gjør, men det skader ikke å ha forretningsbakgrunn når man er statsminister. 

 

Som en evig optimist, så har jeg tro på Srettha. Hvis han har en god ryggrad og klarer å styre ut fra gode forretningsprinsipper, så kan han bli en grei statsminister. Men han må slite med alle de som partiet hans har gjort avtaler med i forkant.

 

Tiden vil vise.

 

Hans første gjerning som statsminister var å besøke forretningsfolk i Phuket. Det synes jeg var en smart løsning. Det er tross alt turismen som er hovedeksportnæringen her, og signaler om enklere og lengre visumløsninger som har kommet de siste dagene mottas med takk fra alle utlendinger som elsker Thailand og ønsker landet kun det beste.

 

Vi snakker om 90 dagers turistvisum istedenfor 60 dager, og enklere visumprosedyrer, ikke bare for nordmenn, men for de største turistlandene, som nå er Kina og India.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 4. september 2023

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)