[ annonse ]
Det kommer en endring for store landområder, ikke minst i Isan. Det kommer en endring for store landområder, ikke minst i Isan. Illustrasjonsfoto: Terje Engø
14. oktober 2023

Landbruksland får snart reelle skjøter og kan omsettes

Skrevet av 
[ annonse ]

2,2 millioner skjøter for landbruksland skal i løpet av de neste fem år konverteres til ordinære skjøter. 

 

Nordmenn som bor på landsbygda er godt kjent med denne problemstillingen. Man får tilbud om å kjøpe land (i navnet til sin thailandske partner), f.eks. for å bygge hus eller drive jordbruk. Men skjøtet på landet kan ikke omsettes via landkontoret.

 

Årsaken er en lovgivning fra 1975 (the Agricultural Land Reform Act of 1975), hvor landbruksdepartementet (Ministry of Agriculture and Cooperatives) begynte å dele ut statlig land til bønder som ikke eide områdene de forvaltet.

 

Skjøtene kalles «Sor Por Kor 4-01» og er vanlig på landsbygda. Loven sier at landområdene kun kan brukes til jordbruk, at eierne må være ubemidlet og at landet kun kan skifte eier via arv.

 

Disse skjøtene har kun kunnet belånes via den statlige landbruksbanken (Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives), med lave utlånsbeløp.

[ annonser ]

 

Nå blir det ordentlige skjøter, registrert hos landkontoret, og man kan låne penger også av private banker, mot pant i skjøtet.

 

Muligheten til å konvertere skjøtet vil gjelde for de som har eid landet i minst fem år, opplyser landbruksminister Thammarat Prompao til Thai PBS World.

 

Ifølge ministeren er det ca. 1,6 millioner bønder som har sitt navn på 2,2 millioner skjøter av denne typen.

 

Faktum er at det alltid har vært et marked for kjøp og salg av slike landområder, men det har vært et svart marked, og medført risiko for både kjøper og selger.

 

Slike landområder kan ifølge loven kun brukes til landbruk, men folk bygger likevel hus på slike områder, i tillegg til å drive landbruk. Det har vært rettssaker hvor folk har bygd resorter på denne type skjøter.

 

I henhold til de nye reglene kan man altså selge slikt land, men kun til de som vil fortsette med landbruk på området.

 

(© Thailands Tidende. 14. oktober 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)