[ annonse ]
Kurt Svendheim viser frem modellen av Phuket Water World i et intervju i Thailands Tidende i 2018. Nå etterlyser politiet investorer i prosjektet som kan vitne mot firmaet. Kurt Svendheim viser frem modellen av Phuket Water World i et intervju i Thailands Tidende i 2018. Nå etterlyser politiet investorer i prosjektet som kan vitne mot firmaet. Foto: Dag A. Ekeberg
27. september 2022

New Nordics konkursløp fortsetter, alvorlige spørsmål om prosjekt i Phetchaburi

Skrevet av 
[ annonse ]

Politiet omtaler Phetchaburi-prosjektet med 1200 leiligheter som ren svindel og et prosjekt som ikke engang var tenkt gjennomført. Nå søker de vitner også mot andre New Nordic-prosjekter.

 

Eiendomsimperiet til Kurt Svendheim, kalt New Nordic, har havarert, slik vi har dokumentert (linker under). Firmaet hans ønsker å bli slått konkurs i Thailand, men rettsvesenet sa nei 27. juli i år. 

 

LES: New Nordic i konkursforhandlinger – milliardbeløp kan være tapt (15. mars 2021)

LES: Problemer hos New Nordic: – Hvorfor svarer du ikke, Kurt? (24. september 2020)

LES: Professor om New Nordic: – Dette er høyrisikoinvestering (24. september 2020)

LES: Ektepar fra Haugesund overtar Nordic-prosjektene (1. august 2009)

 

[ annonser ]

Det er ulike facebookgrupper for investorer i New Nordic-prosjekter som følger med på dette. Vi får også informasjon fra norske investorer i New Nordic som ønsker å være anonyme.

 

De som skriver mest aktivt på facebookgruppene er ikke profesjonelle investorer som har råd til å tape penger, de er pensjonister som satset sparepengene på et opplegg for å få en fast månedsinntekt via «leiegarantien» til New Nordic på ti prosent årlig avkastning.

 

Thailandsk politienhet DSI (Department of Special Investigation), landets svar på FBI, er involvert. Mange investorer befinner seg i utlandet, og rapporterer om vanskeligheter med å få kontakt, men noen som befinner seg i Thailand har vært innom DSI og fylt ut skjemaer.

 

De rapporterer at DSI er opptatt av dette, og at de nå bl.a. etterlyser investorer i Phuket Water World-prosjektet som kan dokumentere sine investeringer der overfor DSI.

 

Det er nå mange advokatfirmaer som jobber opp mot disse investorene og gir dem ulike tilbud. Det stilles spørsmålstegn ved seriøsiteten til noen av dem.

 

Det som DSI er mest opptatt av, er «Phetchaburi Park» med 1200 leiligheter, hvor skjøtet skal være en del av en nasjonalpark og derfor ikke tillater bygging. Det er fortsatt usikkert hvem som har lurt hvem her. Investorer spør oss: Var Kurt Svendheim klar over at det ikke var lov å bygge på dette landområdet?

 

DSI omtaler dette prosjektet som ren svindel og et prosjekt som ikke engang var tenkt gjennomført, ifølge rapportering bl.a. i Bangkok Post. Det lover ikke godt for personer som var involvert på utbyggersiden. 

 

New Nordic ønsket en konkurs, men det er blitt avslått i thailandsk rettsvesen 27. juli i år. Investorer ser på det som en seier, men spørsmålet er hva som skjer videre. Og hvor mange år det tar.

 

Salgsagenter satset hardt på New Nordic, med gode provisjoner. Her er en video som promoterer New Nordic. Den ligger fortsatt ute på YouTube. 

 

Vi har intervjuet Kurt Svendheim flere ganger, og benyttet også anledningen til å spørre ham om hvordan han kunne forsvare en årlig ROI (Return on Investment) på hele ti prosent, som ikke er vanlig å se i eiendomsverdenen.

 

Svendheim svarte i denne artikkelen fra 2015:

 

LES: «Nordic» er blitt internasjonalt (1. januar 2015)

 

Svendheims svar

– Hvordan kan det svare seg økonomisk å tilby en så høy avkastning til investorene?

– Mange potensielle kjøpere spør meg om dette, og det tar meg normalt kort tid å forklare hvorfor dette fungerer, sier Svendheim. – Årsaken er at New Nordic Group i snitt trenger ca. 37 prosent belegg for å gå «break even» isolert sett. I tillegg eier New Nordic selv over 100 leiligheter i de nye anlegg uten garanti og uten kostnader. Vi eier også alle butikker og tilleggstjenester som tilbys. I tillegg er det mange, i hovedsak nordmenn, som har andre type avtaler som gir oss 30 prosent av leieinntektene for å administrere utleien. New Nordic Group eier også drøyt 50 leiligheter selv i de gamle Nordic-anleggene, noe som hjelper på bunnlinjen.

Svendheim forklarer: – 10 prosent «rental guarantee» til kundene blir egentlig bare en snittkostnad på under 3 prosent for oss, da vi også eier så mye annet som gir leieinntekter uten denne type kostnader.

– Så forretningsideen er at folk skal bruke penger på andre ting i tillegg til leien?

– Ja, helt klart. Da jeg kom hit for snart seks år siden var leieinntektene i snitt tusen baht pr døgn. Dette prisnivået har vi beholdt, men nå bruker folk i snitt fire tusen baht pr døgn her.

 

Tidlige investorer hos Svendheim har sagt seg godt fornøyd. De fikk ferdige condoer med skjøte i eget navn og leieinntekter. Men senere investorer som har investert ifølge plantegninger, ikke påbegynte eller ferdige bygg, vet nå ikke hva de skal gjøre.

 

Det er interesse for dette blant vestlige journalister. Vi har fått flere henvendelser fra medier som undersøker forholdene nå.

 

Dette er et gedigent spill – noen investorer kaller det et pyramidespill – som involverer tusenvis av investorer. 

 

Dette «norske» området på Pratamnak mellom Pattaya og Jomtien var også tidligere utsatt for problemer, da prosjektene til Kalle Kristiansens «Nordic» ikke holdt vann da krisen i verdensøkonomien kom i 2008.

 

LES: Kalle Kristensen: – Jeg var naiv (1. mars 2014)

 

(© Thailands Tidende. 27. september 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)