[ annonse ]
Her har du både mikrofon og høyttaler du kan benytte. Her har du både mikrofon og høyttaler du kan benytte. Faksimile: Google Translate
4. november 2022

Tips: La Google Translate være din læremester

Skrevet av 
[ annonse ]

Språkspalten: Tror du at du uttaler thailandske ord korrekt? En måte å sjekke på er Google Translate. De hjelper også til med å skrive ord, så du slipper å pugge kompliserte stavemåter. 

 

Våre lesere snakker en varierende grad av thai. Noen har en del standardfraser deres livsledsagere har lært dem. Andre har benyttet mer tid. Noen har til og med kastet seg over alfabetet med 84 ulike tegn. 

 

Uansett risikerer man uproduktiv tilbakemelding fra thaier, for de er normalt sett for høflige til å påpeke at uttalen din ikke er noe å skryte av.

 

En nøytral kritiker er Google Translate, og dette programmet har i det stille gjort store fremskritt. Man husker en tid hvor man måtte betale i dyre dommer for slik programvare. Nå er det gratis… bortsett fra at Google selvsagt tjener penger på å selge data om hva vi foretar oss på nettet. 

 

Hvis du har Google innstilt på THAI, og klikker på mikrofonen, så kan du si hva du vil, og Google forsøker å tyde dette i form av thailandsk språk.

[ annonser ]

 

Bare for å teste programmet, uttalte jeg lange og vanskelige ord bevisst med feil tonefall. Men Google forstår likevel. Ord som «økonomi» (sethakit) og «Surat Thani» (เศรษฐกิจ - สุราษฎร์ธานี).

 

Men så testet jeg noen kortere vendinger, og da kan det fort bli feil. Eksempelet som ofte trekkes frem er Khao (ขาว - ข้าว - ข่าว), som avhengig av tonefall (men med lang vokal) kan bety Hvit, Ris eller Nyheter. 

 

Et annet morsomt eksempel er Klai (ไกล - ใกล้), som avhengig av tonefall kan bety det stikk motsatte, altså enten Fjernt eller Nære.

 

Her er man nødt til å ha rett tonefall, naturlig nok, for at Google skal forstå. Og dette blir da en fin øvelse for de som er på begynnerstadiet med thailandsk språk.

 

Og er du i tvil kan du klikke på høyttalerikonet ved siden av mikrofonen, og få Google til å uttale ordet korrekt. Så kan du gjenta det og se om resultatet blir det samme.

 

Til og med for eksperter kan dette være nyttig, for hvem går vel rundt og husker vanskelige stavemåter med masse stumme tegn fra sanskrit, som f.eks. de før omtalte ordene for økonomi og byen Surat Thani. 

 

På mobiltelefoner får man forslag til stavemåte mens man skriver, men det får man ikke på pc. Ergo kan man benytte denne løsningen isteden.

 

Så her har vi altså en diktafon, en tekstoppleser og en læremester i ett og samme program. Som vanlig har Google klart å legge seg godt i forkant av andre programvareutviklere, og dette kan faktisk være et veldig nyttig, og ikke minst enkelt, verktøy.

 

Redaktøren

 

(© Thailands Tidende. 4. november  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)