[ annonse ]
Pita Limjaroenrat fra Move Forward Party. Pita Limjaroenrat fra Move Forward Party. Foto: Sirakorn Lamyai, Wikimedia Commons
29. juli 2023

Kommentar: Pita vil også endre utlendingers liv

Skrevet av 
[ annonse ]

 Valget av statsminister i Thailand har også betydning for oss utlendinger. Ikke minst for de som drikker alkohol, men også for andre.

 

Senatorer utpekt av militærvesenet forhindrer at valgets vinner blir statsminister. Valget er fortsatt ikke endelig avgjort, men lite tyder på at et tilstrekkelig antall senatorer vil stemme for Move Forwards statsministerkandidat Pita Limjaroenrat.

 

LES: Ambassadøren om valget av statsminister: – Vi følger med på prosessen (22. juli 2023)

LES: Kommentar: Derfor blir ikke Pita statsminister. Men kanskje neste år… (20. juli 2023)

LES: Tilhengere av Pita som statsminister starter krig online (16. juli 2023)

LES: Pita fikk ikke nok stemmer til å bli statsminister (13. juli 2023)

LES: Kommentar: Vanskelig å være thai nå etter valget (21. mai 2023)

[ annonser ]

LES: Stor valgseier til opposisjonspartier (15. mai 2023)

 

For tiden er det samtaler mellom de fleste parter i dette puslespillet, inkludert tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som befinner seg i Hong Kong. Han har lovet å komme tilbake til Thailand 10. august og stå til rette for en fengselsdom på ti år dømt in absentia. Underforstått at han regner med å raskt bli benådet.

 

Når dette skrives er det imidlertid strødd tvil om at dette virkelig vil skje. Det hele kommer an på om valgets nr. 2, hans parti Pheu Thai, til slutt vil få statsministerposten. Og om støttespillerne, som kanskje også vil inkludere juntapartiet Palang Pracharath Party, virkelig vil gå for dette. Siden militærvesenet jo er de som har styrtet Shinawatra-familien to ganger i statskupp.

 

Uansett kan ingen bestride at Move Forward var valgets vinner. Det aller viktigste var at de vant alle unntatt én av 33 valgkretser i hovedstaden. Og i den siste var det kun få stemmer som ga seieren til Pheu Thai.

 

Hvis folket virkelig ønsker at Move Forward skal styre, så vil det skje. Enten om ti måneder, når senatorenes makt opphører, eller senest om fire år når det er nytt valg.

 

Men hva er det egentlig som kjennetegner Move Forward?

 

De som vil finne ut av dette kan finne informasjon på hjemmesiden til partiet. En del er oversatt til engelsk. Unntaket er kanskje det viktigste, nemlig «300 punkter», som er det som gir detaljene bak partiets politikk.

 

Vi har søkt oss gjennom disse slik at du slipper…

 

Uansett om man drikker mye eller lite, så er det i Thailand ikke umiddelbart enkelt å kjøpe alkohol. Det finnes nemlig en lov som sier at alkohol kun kan selges mellom kl. 11 og 14, samt mellom kl. 17 og midnatt. Dette gjelder vanligvis utsalg, ikke barer, selv om dette ikke er spesifisert i loven

 

Det betyr i praksis at hvis man skal ha en flaske vin, må man vente til det er tett med trafikkø på vegene for å kjøpe dette kl. 11, istedenfor å kunne svippe innom en butikk på morgenen.

 

Dette merkelige regelverket sier Move Forward at de vil la opphøre.

 

Det samme gjelder alkoholforbud på buddhistiske helligdager. Utlendinger som er her på ferie, og som normalt ikke er buddhister, finner ut at alt av barer og klubber plutselig er stengt en hel dag. Svaret er at det er en buddhistisk helligdag.

 

Det samme gjelder for øvrig på valgdager, hvor utlendinger naturlig nok ikke har stemmerett, men utesteder på turisteder fortsatt er stengt. Dette står det ikke noe spesifikt om hos Move Forward, men man kan jo tenke seg at et slikt tankesett ville gjøre det mulig for turiststeder å ha åpne barer selv om thaier skal gå til valg.

 

Et annet alkoholrelatert punkt er at de vil ha bukt med det alkoholmessige duopolet som gir to store konglomerater i Thailand tilnærmet enerett til å produsere og selge alkohol. De vil gjøre det enklere å produsere og selge alkohol, slik at man kan ha lokale bryggerier, slik man i stadig større grad har sett i Vesten.

 

Så har man sexindustrien.

 

Som man vet finnes det mange steder å kjøpe og selge sex i Thailand. Mange tjener gode penger på dette. Unntaket er de som står for de faktiske tjenestene. De bli hundset av politiet, siden det ifølge loven ikke er tillatt å være sexarbeider. 

 

Move Forward ønsker at alt sexarbeid skal legaliseres. Her ligger de faktisk et hakk foran Norge, hvor man har en pussig lov som sier at det er lov å selge sex men ikke å kjøpe.

 

Sexleketøy er også forbudt i dagens Thailand. Dette gjelder kun lovlydige folk. Andre kan finne disse produktene på markeder og på nettet. Men man vet aldri hva som kan skje når man handler et forbudt produkt. Så de fleste utlendinger lar kanskje være å handle. 

 

Forskere sier at sexleketøy kan være med å forhindre alvorlige forbrytelser som voldtekt. Men det har vært viktigere for Thailand å opprettholde et sømmelig ansikt utad. Dette ansiktet vil Move Forward endre.

 

Det samme gjelder pornografi. Move Forward vil at det ikke lenger skal være forbudt å omsette dette. Det kan åpne opp for en god inntektskilde for de anslagsvis 300 000 sexarbeider i Thailand. De kan velge å tjene penger online fra hjemmets trygghet, istedenfor å gå gatelangs og risikere helsen. 

 

Så har man damping. Når man kommer til Thailand ser man folk med e-sigaretter, men det er like fullt forbudt. Move Forward ønsker at det skal være tillatt å importere og selge e-sigaretter, men dette skal være underlagt samme regelverk som ordinære sigaretter. Dvs. aldersgrense (pr i dag 20 år) og forbud mot markedsføring. 

 

De skriver at de ønsker å redusere antall nye røykere, enten det dreier seg om ordinære sigaretter eller dampere. 

 

Et annet punkt er elektrisitet. Partiet vil ha fortgang i forbindelsen mellom husstander som har solpaneler og de tilhørende statlige elektrisitetsvesener. Man skal kunne selge elektrisitet frem og tilbake, noe som rapporteres å være vanskelig i dag. 

 

Partiet har et slagord som består av tre D-er:

 

Demilitarization, Demonopolization, and Decentralization

 

På norsk: Avmilitarisering, avmonopolisering og desentralisering. 

 

De vil ha reduserte militærbudsjetter. Det påvirker ikke oss utlendinger direkte men kan ha påvirket muligheten til å bli valgt av senatorene utpekt av militærjuntaen. 

 

Men likevel kan det påvirke utlendinger, nærmere bestemt de som har barn som er thailandske statsborgere, for Move Forward vil ha slutt på obligatorisk militærtjeneste.

 

Tro det eller ei, men her i landet trekker de lodd som avgjør en ung manns fremtid for to år. Er du heldig så slipper du to års militærtjeneste. Er du uheldig må du tjene i to år, og risikerer å havne i de fire sydlige provinser hvor ditt liv faktisk står på spill hver dag.

 

Monopolvirksomhet har vi vært innom allerede. Det gjelder bryggerier, men også mange andre forretningsområder i Thailand. Dette kan kanskje være et skremmende punkt for mange av partiets motstandere.

 

Så har man desentralisering. Det betyr mer makt til lokaladministrasjoner. Ikke minst til de 76 provinsene i landet, som pr i dag får sine ledere utpekt av regjeringen, istedenfor at provinsledere kan stå til valg.

 

Dette hadde en stor effekt under covid-pandemien, hvor enkelte provinser vedtok drakoniske tiltak, mens andre var mildere. Det var et slags lottospill, med guvernører som tok avgjørelser med kun få timers forvarsel. Vi rapporterte om dette mange ganger under pandemien, som her:

 

LES: Vaksinetvang og stengte bassenger – slik styrer guvernørene landet (20. mai 2021)

 

Kommentatorer definerer Move Forward som et sosialdemokratisk og progressivt parti (jfr. Wikipedia).

 

Så da har man kanskje en slags kopi av det demokratiske partiet i USA? Eller kanskje norske Ap?

 

Nei, jeg vil ikke tro det, med mindre man går 50 år tilbake i tid. Demokrater og sosialdemokrater kjempet for likhet og ytringsfrihet. Men det er for lengst oppnådd i Vesten. Nå er det mer uklart hva som er sosialdemokraters viktigste oppgaver, og de fleste som sto på barrikadene i tidligere tider har nå blitt oppkjøpt av forretningsinteresser.

 

Thailand ligger langt fremme i utviklingen på mange områder, men politisk sett kan man se hvordan konservative krefter er en viktig faktor i utviklingen, slik man så i Vesten på 60- og 70-tallet. I så måte er nok Move Forward progressivt. Og kanskje også sosialdemokratisk, så lenge man har et riktig historisk perspektiv på dette. Kanskje de i dag like godt kan kalles liberale eller til og med liberalistiske. 

 

Det mange senatorer oppgir som årsaken til at de ikke kan stemme for Pita som statsminister er partiets holdning til loven om majestetsfornærmelse. Move Forward ønsker endringer i loven som gir inntil 15 års fengsel for majestetsfornærmelse. 

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 29. juli 2023

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)