[ annonse ]
Srettha Thavisin Srettha Thavisin Foto: Pheu Thai
22. august 2023

Thailand har valgt ny statsminister, Thaksin er tilbake

Skrevet av 
[ annonse ]

Srettha Thavisin fra partiet Pheu Thai er valgt som statsminister, samtidig som partiets grunnlegger Thaksin Shinawatra har kommet tilbake til Thailand etter 15 år i eksil. 

 

I dag ble Srettha Thavisin valgt som statsminister av parlamentet i Thailand. Han var en av tre statsministerkandidater for partiet Pheu Thai. En annen kandidat, som mange tidligere i år tippet som ny statsminister, var Paetongtarn Shinawatra, datter at tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

 

Srettha og Pheu Thai hadde samlet en koalisjon på hele 12 partier i underhuset (500 seter) før dagens valg, og fikk i tillegg stemmer fra i overkant av 70 personer i senatet (250 seter), som gjorde at han ble valgt som statsminister.

 

Begge de to partiene som utgikk fra militærregjeringen som har styrt landet siden kuppet i 2015 var med å stemte på Srettha. Det er henholdsvis tidligere statsminister Prayuth Chan-ocha og visestatsminister Prawit Wongsuwon som leder de to partiene. Sistnevnte stemte ifølge avisen Khaosod English ikke for Srettha, selv om hans parti støttet ham. 

 

Det var spekulasjoner til inntil nylig om at det skulle bli Prawit som ble statsminister, men rollen gikk altså til Pheu Thai, som var valgets nest største parti.

[ annonser ]

 

Valgets største parti, Move Forward, fikk kun støtte fra en liten håndfull av de militært utpekte senatorene under en tidligere avstemning 13. juli, og kom dermed ikke i posisjon til å danne regjering, slik vi har rapportert:

 

LES: Ambassadøren om valget av statsminister: – Vi følger med på prosessen (22. juli 2023)

LES: Kommentar: Derfor blir ikke Pita statsminister. Men kanskje neste år… (20. juli 2023)

LES: Tilhengere av Pita som statsminister starter krig online (16. juli 2023)

LES: Pita fikk ikke nok stemmer til å bli statsminister (13. juli 2023)

LES: Kommentar: Vanskelig å være thai nå etter valget (21. mai 2023)

LES: Stor valgseier til opposisjonspartier (15. mai 2023)

 

Srettha har ledet et stort eiendomskonglomerat i Thailand før han nå blir politiker.

 

Han er født i 1963. Han har en bachelorgrad i ingeniørfag fra Chulalongkorn University i Bangkok og en mastergrad i bedriftsøkonomi fra Claremont Graduate School i USA.

 

Den uvanlig høye (1,91 meter) mannen startet forretningskarrieren hos Procter & Gamble i Thailand. Deretter gikk han over til Sansiri, som er hans families eiendomsfirma, med en verdi på 31 milliarder baht på børsen i Thailand. Han har ledet dette firmaet inntil han gikk av i april i år.

 

Pheu Thai er etterfølgeren etter partiet Thai Rak Thai, som ble grunnlagt av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

 

Den samme Thaksin ankom i dag Thailand for første gang etter sin selvpålagte eksil som har vart i 15 år etter at han ble avsatt i et militærkupp.

 

Han er dømt til åtte års fengsel, og er nå i fengselsmyndighetenes hender. Det ryktes imidlertid at han allerede er på vei til et sykehus for et sikrere og bedre opphold.

 

Når nå Thaksins parti har statsministerrollen, er det mange som spekulerer i at han vil bli benådet på et tidspunkt, eventuelt få en lett form for soning. Talspersoner fra Pheu Thai sier at det ikke er noen sammenheng mellom Thaksins ankomst og statsministervalget som skjedde samme dag, men ikke alle kommentatorer tror på dette.

 

Mange utenlandske observatører finner det merkelig at Pheu Thai nå har inngått samarbeid med det som lenge var «fienden», nemlig militærvesenet som avsatte to av partiets statsministere (Thaksin og senere søsteren Yingluck) i militærkupp.

 

(© Thailands Tidende. 22. august 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)