[ annonse ]
IRRITERT: – Jeg slutter ikke å ta med disse barna på badeland, sier en nordmann som vil være anonym. IRRITERT: – Jeg slutter ikke å ta med disse barna på badeland, sier en nordmann som vil være anonym. Illustrasjonsfoto: freestocks.org
1. august 2018

Kripos vil ha informasjon fra turister

Skrevet av 
[ annonse ]

Turister oppfordres nå til blant annet å melde fra om de ser et barn i bassenget sammen med en mann som ikke ser ut til å være faren. Enkelte nordmenn i Thailand har reagert på dette, og frykter for å bli feilanmeldt til politiet her.

 

Det er foreningen Ecpat (End Child Prostitution and Trafficking) som er pådriver til dette via den såkalte Don’t Look Away-kampanje. De har imidlertid fått en spiller på laget i Kripos, som har stilt seg bak utspillet via kommunikasjonsrådgiver Axel Due, som ble intervjuet av NRK i forbindelse med kampanjen.

Ecpat ble startet i Thailand i 1990 og skal ha foreninger i 93 land. Et av landene er Norge. Den foreningen er kun tre år gammel, men er nå en av sju europeiske foreninger som står bak kampanjen denne sommeren.

 

Barn og unge jenter

I artikkelen til NRK sier generalsekretær i ECPAT Norge, Ann-Kristin Vervik, at varsellampene bør blinke hvis du observerer middelaldrende turister med unge jenter på hotellet, et barn i bassenget sammen med en mann som ikke ser ut til å være faren, barn eller unge jenter på utesteder, massasjesteder eller barer der det helst bare skal være voksne, samt lokale barn sammen med utenlandske turister.

Dette fikk folk til å reagere på ulike facebookgrupper for nordmenn i Thailand.

 

[ annonser ]

– Politiets oppgave

Axel Due i Kripos stilte seg bak dette i NRKs artikkel, så vi tok kontakt med ham for å stille noen spørsmål:

– Ønsker Kripos å bli varslet om alle barn som blir passet på av menn som ikke ser ut som de er barnets far?

– Kripos ønsker tips der man mistenker at barn blir utsatt for vold og seksuelle overgrep. Det kan være vanskelig og selv vurdere mistanken du sitter med. Den vurderingen er det politiets oppgave å ta. 

Due fortsetter: – Om man observerer barn som blir passet på av menn som ikke ser ut som at de er barnets far så er det mange elementer rundt som er vel så viktig som utseende til mannen og barnet. Det kan blant annet være hvordan de omgås, hvordan de snakker sammen med tanke på språk og innhold og om det er andre sammen med dem.

 

Rettsikkerhetsgarantier

– Stemmer det at barneovergripere vanligvis er oppmerksomme på faren for å bli tatt, og forsøker å skjule sin aktivitet? Blir i så fall ikke sannsynligheten stor for at det i hovedsak blir lovlydige borgere som blir offer for denne tipsordningen til Kripos?

– Mange overgripere vil gjøre mye for å forsøke å skjule sin aktivitet. Vi er først og fremst opptatt av de barna som blir utsatt for seksuelle overgrep. I Norge er det en rekke rettssikkerhetsgarantier som sørger for at et uriktig tips aldri vil føre til at vedkommende som omhandles i tipset blir noe offer.

 

Gode nok garantier?

– Men her handler det jo om at Kripos skal varsle politiet i andre land. Er du trygg på at alle land dere samarbeider med har gode nok sikkerhetsgarantier?

– Det gjøres grundige vurderinger når vi sender informasjon til andre lands politimyndigheter. Et tips om en navngitt nordmann vil aldri videresendes til thailandsk politi før norsk politi har gjort en grundig vurdering av tipset.

Due legger til: – I de fleste tilfeller der vi oversender informasjon, handler det om nordmenn som tidligere er dømt for overgrep mot barn, og som vi har en konkret mistanke om at vil begå nye seksuelle overgrep i det landet de befinner seg.

 

Rettssikkerhet viktig

– Er pågripelse av folk som misbruker barn seksuelt så viktig at man aksepterer en lavere rettsikkerhet for de som måtte bli mistenkt for overgrep?

– Vi tror ikke at flere tips vil føre til dårligere rettssikkerhet. Tvert i mot tror vi det vil øke barns rettssikkerhet ved at politiet klarer å redde flere barn ut av pågående overgrep, og samtidig stille gjerningspersonene til ansvar.

 

– Ta kontakt med politiet!

– Mange asiatiske jenter ser mye yngre ut enn sine norske medsøstre. Er ikke Kripos redd for at det blir mye anmelding av jenter som jobber i bar som har fylt 18 år men som ser unge ut?

– Et tips er ikke det samme som en anmeldelse. Skal du anmelde et forhold er hovedregel at du selv må møte opp hos politiet. Hvis du mistenker at et barn blir utsatt for et seksuelt overgrep ønsker vi at du tar kontakt med politiet. Så er det politiets oppgave å vurdere innholdet i tipset. F.eks. å undersøke om personen er over eller under 18 år.

 

Jobber mot alle land

Due sier at seksuelle overgrep mot barn er en av politiets viktigste oppgaver:

– Å forebygge at noen begår seksuelle overgrep mot barn i andre land er viktig for oss. Barn i andre land bør etter vårt syn ha krav på samme rettsvern som norske barn.

– Så en av de fastlagte oppgavene til Kripos er altså å beskytte personer i andre land mot overgrep fra ikke-norske borgere?

– Kripos er kontaktpunkt for internasjonalt politisamarbeid og ivaretar en rekke forpliktelser på vegne av norsk politi. I det ligger det blant annet å utveksle informasjon med internasjonale politiorganisasjoner, og andre lands politimyndigheter. Når norsk politi gjennom tips eller gjennom egne etterforskinger får informasjon om at et barn i et annet land blir utsatt for seksuelle overgrep, så vil vi bruke våre kanaler til å videreformidle informasjonen.

 

Formidler tips om sexkjøp

Vi la også til et spørsmål om den omstridte sexkjøploven:

– Det er forbudt for nordmenn å kjøpe sex. Ønsker Kripos å bli tipset om nordmenn som virker som de har kjøpt sex i utlandet?

– Dersom Kripos blir tipset om nordmenn som har gjort straffbare handlinger i utlandet så vil informasjonen bli videreformidlet til politidistriktet der personen bor.

 

Thailandsk politis metoder

– Er dere klar over at politiet i Thailand inviterer med seg pressen når de skal foreta en arrestasjon, og at fullt navn og usladdet bilde av den arresterte dukker opp i media umiddelbart etterpå? Og er dere klar over at så godt som alle arresterte i Thailand havner i varetekt og at forholdene i thailandske fengsler ifølge International Federation for Human Rights er umenneskelige og strider mot FN-konvensjoner?

– I tillegg til det jeg har skrevet til deg tidligere om hvordan vi gjør grundige vurderinger før vi sender informasjon videre, så forholder vi oss til de avtaler som foreligger mellom norske og thailandske myndigheter. Vi har et godt samarbeid med thailandsk politi. Hvordan thailandsk politi samarbeider med thailandsk presse og forholdene i thailandske fengsler ligger det ikke til Kripos å mene noe om.

-------------------------------------------

 

Ecpat: – Bedre å melde fra en gang for mye

Generalsekretær Ann-Kristin Vervik i foreningen Ecpat sier at man må forestille seg at dette kunne vært ens eget barn. Hun ber folk om å stole på magefølelsen.

 

Vi tok kontakt med Ecpat-kontoret i Oslo, som sto bak utspillet i NRK:

– Er det ikke mange tilforlatelige grunner til at en mann har med seg et barn som ikke ser ut som ham?

– Det er selvsagt mange gode grunner til at man ikke ligner på ens foreldre. Det vi sikter til er selve interaksjonen mellom den/de voksne og barnet. Vi har dessverre ikke noen fasit på hvordan et barn vil oppføre seg i en utnyttelsessituasjon, og ber derfor folk om å stole på magefølelsen når de ser noe som virker galt, svarer Ann-Kristin Vervik.

– Er dere ikke bekymret for at dette utspillet skal føre til at uskyldige folk kommer i politiets søkelys?

– Seksuell utnytting av barn er alvorlig underrapportert verden over og for å kunne løse dette problemet er politiet helt avhengig av at noen sier ifra. Hvis man forestiller seg at dette kunne vært ens eget barn, vil man heller at folk melder en gang for mye enn en gang for lite.

-----------------------------------------------

 

– Dette utspillet er livsfarlig!

En 62 år gammel nordmann som bruker mye tid og penger på å ta seg av barn, sier at dette utspillet til Ecpat er livsfarlig, og kan sørge for at uskyldige nordmenn havner i fengsel i Thailand.

 

Nordmannen vil være anonym, av frykt for at folk skal sette ut rykter om ham, som vil føre til anmeldelser. Mannen er ugift. Han har bodd her lenge og tar seg av flere fattige barn som foreldrene ikke makter å forsørge. Han er klar over hvor lett ryktene kan begynne å løpe, så han har en fulltids hushjelp som tar seg av barna, og han gir faste rapporter til sin advokat om hva de holder på med.

– Etableres det først en mistanke om slike overgrep her i Thailand kan den mistenkte bli sittende i fengsel i månedsvis før saken kommer opp, og går det prestisje i det fra politiets side kan han faktisk bli dømt selv om han er uskyldig.

Han fortsetter: – Jeg slutter ikke å ta med disse barna på badeland, men dette utspillet vil ikke gjøre situasjonen enklere, sier mannen, som liker å føle at han gjør noe nyttig ved å gi disse barna en bedre fremtid.

– Det som er virkelig ille er at slike utspill rammer folk som faktisk tar ansvar i livet og vil hjelpe andre mennesker. Det er et totalt ugjennomtenkt forslag.

Mannen er mest irritert på foreningen Ecpat, som finnes i mange land og burde vite bedre. Når det gjelder Kripos tror han det dreier seg om en skremmende dårlig kulturforståelse.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2018 – 1. august 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)