[ annonse ]
Alle transaksjoner registreres i bankboka, derfor blir det etter hvert mange av dem. Alle transaksjoner registreres i bankboka, derfor blir det etter hvert mange av dem. Foto: Dag A. Ekeberg
1. mai 2017

Slik åpner du konto i bank

Skrevet av 
[ annonse ]

Folk har mange ulike erfaringer med å opprette bankkonto her. Vi har besøkt de fem største bankene og fått vite deres regelverk. Kun én bank (Siam Commercial) krever mer enn turistvisum, men en annen bank (Kasikorn) forlanger at du kjøper livsforsikring hvis du kun kommer med turistvisum.

 

Bank of Ayudhya (også kalt Krungsri) er en av de få bankene i verden som faktisk øker antall filialer for tiden. De tilbyr selvsagt Online Banking, men tror tydeligvis at folk fortsatt vil stå i kø foran skranken. Banken har et mål om å bli like stor som «de tre store», og er ivrige etter å få nye kunder. Vi har likevel lest om utlendinger som har problemer med å få åpnet konto også i denne banken, så ta intet for gitt i denne saken.

Det mangler ikke på innspill på ulike webfora om det å åpne bankkonto i Thailand. Og svarene varierer drastisk. Lars Johnsson, som administrerer den lukkede svenske facebookgruppen «Visum Thailand», svarer stadig vekk på spørsmål om bankkonto fra de 8000 medlemmene i gruppen. Han kom nylig med et lite hjertesukk om at gruppen hadde hatt minst ti tråder om å åpne bankkonto – med minst 200 ulike svar. Han har nå oppfordret medlemmene til å slutte å dele sine erfaringer, siden prosedyrene varierer så mye fra filial til filial.

 

Enklest på turiststeder

Det er et faktum at prosedyrene varierer, men variasjonen er størst på steder hvor det er få utlendinger. De som bor på turiststeder har større sjanse for å bli behandlet etter bankens offisielle prosedyrer. Vi har derfor tatt en tur til de fem største bankene og fått bankens offisielle versjon på hva som trengs for å få åpnet en bankkonto. Det var bankenes filialer i Pattaya som ble besøkt, så de skulle være godt vant med utlendinger.

[ annonser ]

Av de fem bankene er det kun én bank – Siam Commercial – som ikke tillater folk med kun turistvisum å åpne konto. Men de som har lengre visum bør kanskje vurdere nettopp denne banken, fordi de i vår erfaring har kortere køer i skranken enn de andre store bankene, kanskje fordi de fremstår som en forretningsbank. Banken fungerer imidlertid også godt som en vanlig sparebank.

 

Må tegne livsforsikring

Kasikorn Bank har en litt utspekulert variant. Hvis du kun har turistvisum får du uansett lov å åpne konto, men du må tegne livsforsikring i banken. Dette er mye kommentert på ulike webfora. Det hevdes at man kan omgå kravet hvis man kontakter supportpersonell i Bangkok, som har ansvar for kundekontakt på engelsk.

Bangkok Bank har de mest omfattende forskriftene. De vil i utgangspunktet ha en bekreftelse på hvem du er, enten fra din arbeidsgiver eller fra de som utbetaler din pensjon. Men det holder at en ansatt eller kunde i banken går god for deg. Dette er en av årsakene til de forskjellige svarene man får i bankens filialer. Vi antar at de litt mer erfarne bankfunksjonærene selv går god for sine kunder, så de kan få en konto til i porteføljen.

-----------------------------------

 

Bangkok Bank

Folk med turistvisum får lov å åpne konto. Du må medbringe pass og adressebekreftelse fra immigrasjonsmyndighetene. De ansatte i denne banken vil ofte spørre om årsaken til at man åpner en konto, om man er lønnsmottaker, pensjonist, student eller eier eiendom i Thailand. Avhengig av svaret kan du risikere å måtte stille med ytterligere dokumentasjon.

 

Kasikorn Bank

Folk med turistvisum får kun åpne konto hvis de samtidig tegner en livsforsikring i banken med årlig polise på minst ti tusen baht. Utlendinger med årsvisum – enten de er gift med thaier, jobber her eller er over 50 år – kan åpne konto uten at det kreves bekreftet adresse fra immigrasjonsmyndighetene.

 

Siam Commercial Bank

Folk med turistvisum får ikke åpne konto. Folk med årsvisum må ha vært her minst ett år før de får åpne konto. Det kreves adressebekreftelse fra immigrasjonsmyndighetene.

 

Bank of Ayudhya (Krungsri)

Folk med turistvisum får lov å åpne bankkonto. De må ta med seg pass og adressebekreftelse fra immigrasjonsmyndighetene.

 

Krung Thai Bank

Folk med turistvisum får åpne konto hvis de viser frem en bekreftelse på månedlig lønn/pensjon. De har et regelverk med egne bestemmelser avhengig av om du er her på jobb, som gift med thai, som student, som eiendomsinvestor etc, så du risikerer å måtte vise ekstra dokumentasjon.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2017 – 1. mai 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Phileas Fogg i Pattaya
( / Til salgs)

Phileas Fogg i Pattaya

Thailand i Norge (kart)