[ annonse ]
Slik gir du driks i Thailand Illustrasjonsfoto: Adeeto, Wikimedia Commons
26. juli 2023

Slik gir du driks i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Driks du gir i turistnæringen i Thailand kommer vanligvis godt med, for lønningene er lave. Men noen ganger er driks inkludert i prisen, og det er greit å vite. Her har du oversikten over hvor mye og hvor du skal gi driks. 

 

I en del land i verden står folk med utstrakt hånd hvis du ikke gir driks. Det skjer ikke her. I Thailand er det ikke noe krav å gi driks i noen sammenhenger. Likevel velger mange å gjøre det. Hovedårsaken er at man vet hvor dårlige lønninger folk har, og at thaier ofte forsøker å gjøre gjestene fornøyde. De har ikke alltid forutsetningene i orden for å lykkes, men innsatsen er det normalt ikke noe å si på.

 

Driks inkludert på hotell

Når du bestiller hotellrom er det vanligvis ti prosent driks inkludert i prisen. Da er det ikke nødvendig å gi noe ekstra. Likevel er det vanskelig å unngå å betale bellboyen litt. Selv om du bare har en liten koffert så kommer det folk – vanligvis menn – løpende for å bære den for deg og vise deg rommet ditt. Vi får anta at det er stor kamp om bellboyjobbene, for det er her mesteparten av driksen havner. Kjenner vi thaiene rett så deler de litt med andre, men beholder nok en del selv også.

Hvis du skifter hotell ofte er det ingen grunn til å betale hundre baht til bellboy hver gang du sjekker inn og ut. 20 baht virker kanskje litt gjerrig, men 40 eller 50 baht holder fint. Tripadvisor sier 20–50 baht.

 

[ annonser ]

driks

IKKE DYRT: Driks i Thailand er ikke påkrevet. Du gir så mye du føler for, men her er våre retningslinjer.

 

Dårlig lønn for rengjøring

Rengjøringspersonellet på hoteller har dårlig lønn. Det kan ofte dreie seg om fremmedarbeidere fra nabolandene. De får del i driksen som alle andre, men det utgjør ikke så mye, og vi har en mistanke om at endel hotelleiere stikker en god del av de ti prosentene i egen lomme istedenfor å dele med de ansatte.

Så du skal ikke være engstelig for at rengjøringsdamene har for mye penger å rutte med. Legg igjen litt småpenger i form av mynter og sedler. 40–50 baht blir satt stor pris på. 100 baht er enda bedre. Tripadvisor anbefaler kun 20 baht. 

Thailands Tidende har skrevet en lederartikkel om driks (link under). Hvis du føler at du har fått en vare eller tjeneste veldig billig, hvorfor ikke gi litt skikkelig driks?

LES: Lederartikkel: Prute eller gi driks?

 

Edgar Skjønhals, grunnlegger av Orkideekspressen, sier at nordmenn ikke er generøse med driks i en artikkel fra 2019 (link under). Han sier det er skamfullt når nordmenn ikke gir driks – eller kun 20 baht – etter en thaimassasje, og langt under ti prosent på restauranter.

LES: – Skamfullt dårlig driks fra nordmenn

 

Baransatte deler

På restauranter og barer er det ofte slik at de ansatte deler driksen hver kveld. Men en stor sum driks til en servitør kan lett bli sneket unna og stukket i lommen. De som jobber på kjøkkenet får ikke spesielt mye driks hver kveld, med mindre det er snakk om en meget godt besøkt – og dyr – restaurant. 

På rimelig gaterestauranter er det ikke forventet driks. Drikkevann er også gjerne gratis. Man forventer ikke noen service. Maten, derimot, er gjerne like god som på en dyr restaurant. Selv om thaiene ikke gir driks i slike situasjoner er det ikke noe i veien for at du som utlendinger gjør det. Du vet jo at du har fått et utrolig måltid til en brøkdel av prisen hjemme.

Dyrere restauranter fortjener ikke prosentvis så mye driks som ordinære restauranter. Det er jo ikke nødvendigvis så mange flere ansatte der. I USA skal du gi femten prosent i driks, uansett sum. Det er i meste laget, både der og her. På dyre restauranter kan fem prosent driks være nok. Tripadvisor anbefaler 5–10 prosent.

På golfbanen er det normalt å betale 3-400 baht til caddie for 18 hull, ifølge Hua Hin Forum.

På lokale markeder gis det ikke driks, men det prutes ikke så mye heller, for prisene er lave. På turistmarkeder er det større rom for pruting. Driks er ikke nødvendig.

 

– Deler etter hvert skift

Arve Lisland (65) har vært en sentral figur i forretningslivet i Pattaya, med barer, spisesteder og overnattingstilbud i mange år. Han driver nå Scandic Restaurant & Apartments. Vi spurte: Hvordan håndteres tipspengene som kommer inn?

– Det kommer helt an på størrelsen på stedet man besøker. Noen steder belastes det ti prosent service charge på regningen, som jo er som tips å regne. Dette blir utbetalt til de ansatte en gang i måneden, sier Lisland.

– De stedene jeg har drevet gjør det slik at alle ansatte deler tips likt mellom seg etter hvert skift. Generelt sett er det slik på en del steder at kokken har en mye høyere fastlønn, og får ingen andel av tipspengene.

(© Thailands Tidende. 26. juli 2023. Basert på artikkel fra utgave 1/2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)