[ annonse ]
Orakelet svarer: Kun én liter vin Foto: Terje Engø
6. februar 2019

Orakelet svarer: Kun én liter vin

Skrevet av 
[ annonse ]

Vin er nå blitt så dyrt i Thailand at det kan være fristende å bringe med seg noen kartonger hjemmefra. Men går du på grønt og blir tatt, risikerer du store problemer, slik et reisefølge fra Singapore fikk erfare. Skal du følge loven, er eneste løsningen å søke om importlisens.

 

Vi har fått et spørsmål til en av våre artikler med tittel «Kjenner du alle tollreglene?»: – Hva koster det å fortolle inn en flaske vin eller en liter brennevin i Thailand om man går på rødt?

 

Orakelet svarer:

 

Til Thailand kan du i henhold til loven kun ha med deg én liter alkoholholdig drikke, uansett type. Hvis du har med mer enn dette har du to muligheter: Gå på grønt og håpe det beste eller gå på rødt og melde fra. Går du på grønt og blir tatt er det i stor grad opp til den enkelte toller hva som vil skje med deg. Går du på rødt så vil alt over én liter alkoholholdig drikke bli konfiskert.

 

Det er med andre ord ikke noe system her for å gå på rødt, betale tollavgift, og ta med seg ekstra alkohol inn i landet. Hvis du vil ha med deg mer enn én liter, og gjøre det i henhold til loven, så er det kun en måte å gjøre dette på: Skaffe deg en importlisens og betale importavgiftene hos tollvesenet.

 

[ annonser ]

Det finnes mange historier om folk som har gått på grønt med for mye alkohol og blitt tatt. Og hva som skjer varierer sterkt. Noen tollere vinker deg bare videre med et smil. Andre konfiskerer det overskytende og lar deg gå uten bot.

Men det finnes også historier om folk som har havnet i store problemer. Det kan være fordi de kom i kontakt med en ekstra streng tollfunksjonær. Det ryktes også å være et team av tollfunksjonærer som bevisst leter etter folk de kan presse for penger.

 

Et reisefølge på 14 fra Singapore var utsatt for dette i mai i fjor, ifølge en rapport fra Coconuts Singapore.

 

Risefølget hadde med seg seks liter sprit, pakket i to poser med tre liter i hver. Av den grunn kunne kun to av de 14 personene i reisefølget bære med seg spriten inn i Thailand, og dette benyttet tollerne seg av.

En av damene som bar på en pose rapporterte om hendelsen. Hun ble anholdt og forespeilet fengselsopphold med mindre hun betalte 75.000 baht. Etter halvannen time var boten blitt forhandlet ned til 33.000 baht, men da turte de ikke krangle lenger, og betalte boten.

 

Slik «forhandling» om størrelse på en bot forteller at dette er en privat operasjon, og ikke noe som vil komme statskassa til gode. Folkene fra Singapore hevdet at de i løpet av de 90 minuttene de var anholdt så samme scam fra tollernes side flere ganger.

 

Dette var kun én hendelse, men den er rapportert flere steder på nettet og vi kan ikke se at den er blitt avkreftet eller trukket i tvil noe sted. Det finnes også andre som har rapportert om tilsvarende problemer med politi på Suvarnabhumi, spesielt i forbindelse med taxfree-handel.

 

Hvis du for alvor tenker på å ta med deg mye alkohol til Thailand, så forbered deg på et tungt byråkrati og mye venting. Tollvesenet har et rykte på seg for å være korrupt, og det er mange ulike skatter og avgifter som kommer i tillegg til de rene alkoholavgiftene.

 

LES: Nye avgiftsregler: Øl litt ned i pris, vin opp

 

Alkoholavigftene i Thailand er som følger:

Øl: 22 prosent skatt på verdi og 430 baht pr liter ren alkohol.

Vin: 1500 baht pr liter ren alkohol.

Sprit: 54-60 prosent skatt på verdi.

(© Thailands Tidende 6. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)