[ annonse ]
Forsker Melanie Straiton ved Folkehelseinstituttet har gjennomført dybdeintervjuer med thailandske kvinner. Forsker Melanie Straiton ved Folkehelseinstituttet har gjennomført dybdeintervjuer med thailandske kvinner. Foto: FHI
1. mars 2019

Thaikoner i Norge studert – massøser neste

Skrevet av 
[ annonse ]

En del nordmenn som er gift thai forstår ikke konas behov for å sende penger hjem til familien i Thailand. Det kan bidra til kronisk stress og svekket helse for kona. Dette var et av funnene til forskere fra Folkehelseinstituttet og UiO da de tok inngående intervjuer med 13 thaikvinner. De tar nå for seg massasjeindustrien og thaier som jobber der.

 

Det er nesten 20.000 thaier i Norge, hvorav 85 prosent er kvinner – de alle fleste gift med norske menn. Det var denne gruppen som var målet med undersøkelsen som nettopp er publisert. Disse kvinnene er mer yrkesaktive enn den gjennomsnittlige innvandrerkvinne  – 63 prosent mot 57 prosent i snitt for alle innvandrerkvinner. 

 

LES: Antall thaier i Norge øker sterkt – møt noen av dem

LES: Thaier velger renhold, har ikke tid til å lære norsk

 

De sliter med å få jobber som er relevant for erfaring og utdanning fra hjemlandet. Mange jobber i fysisk tunge yrker som rengjøringsindustrien. Noen får kun deltidsstillinger.

 

[ annonser ]

Rapporten heter «Transnational marriages and the health and well-being of Thai migrant women living in Norway». Det er forsker Melanie Straiton ved Folkehelseinstituttet som har gjennomført dybdeintervjuer med 13 thailandske kvinner som har norske ektefeller. Etterpå hadde hun hjelp til å analysere resultatene av forskerne Naomi Tschirhart ved Institutt for helse og samfunn på Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo.

rapport

Rapporten kan leses i sin helhet på nettet.

 

– Fordi de norske ektefellene ofte hadde lite forståelse for hvorfor kvinner i Thailand trenger å sende penger hjem, måtte kvinner tjener nok til å kunne dekke utgifter i Norge og sende litt hjem til familien. Noen hadde hatt flere jobber samtidig. Over tid påvirket det tunge arbeidet helsa deres slik at de ikke kunne jobbe og derfor tjene like mye, uttalte Straiton til avisa Utrop nylig.

 

Vi tok kontakt med Straiton og spurte:

– Hva går de stressrelaterte fysiske problemene som mange thaier opplever ut på?

– Ut fra denne studien med kun 13 stykker, kan vi ikke si at «mange» opplever disse plagene, men noen kvinner i utvalget opplevde blant annet høyt blodtrykk, mageproblemer, hodepine, svimmelhet, lite matlyst og muskel- og skjelettplager. De ga inntrykk at dette var knyttet til stress eller bekymringer.  

 

LES: Flest thaier mishandles i Norge

 

– Hva var årsaken til at det ble fokusert på thaier? 

–Til tross for at det bor så mange thailandske kvinner i Norge vet vi lite om hvordan de har det. I tillegg er de en interessant gruppe fordi mange kommer gjennom familiegjenforening eller familieetablering, og i motsetning til mange andre grupper som kommer til Norge for å være sammen med et familiemedlem, har thailandske kvinner ofte en norsk ektefelle. Det kan betyr at de har forskjellige opplevelser når de flytter til Norge enn andre familiegjenforente innvandrere.

 

– Er det planer om noen oppfølgende forsking om dette?

– Ikke direkte oppfølgende, men jeg er involvert i en kvalitativ studie med thaier som jobber i massasjebransjen, sier forskeren.

– Den studien ser på en litt mer marginaliserte gruppe og kan gi viktig innsikt i hvordan de har det i Norge. 

 

– Kan du si litt mer om denne nye studien?

– Min medforfatter, Naomi Tschirhart, er prosjektleder for den studien, men er i permisjon akkurat nå. Hun er tilbake i mai, tror jeg. Målet er i hovedsak å si noe om barrierer til helsetjenesten. Intervjuene er utført, men analysene er hun ikke ferdig med. Derfor kan jeg dessverre ikke fortelle deg så mye mer foreløpig.

 

LES: Thaimassasje: Eksplosiv økning (interaktivt kart)

LES: Sexsalg i Oslo: – Jentene tjener godt, ingen klager

 

Et av problemene studien av thaikoner påpeker, er for dårlig norskkunnskaper blant thaiene i Norge. Straiton foreslår at gratis norskopplæring bør gis utover de tre første årene, slik systemet er i dag.

 

– Hvor viktig er det etter din mening at gratis norskopplæring gis i en lengre periode enn tre år?

– Det er vanskelig å si ut fra studien gitt at dette var basert på et lite utvalg, men det var noen få kvinner som ikke fullførte norskopplæringen sin fordi de ville ut i jobb så fort som mulig for å forsørge familien sin i Thailand. Hvis perioden var forlenget hadde noen muligens gått tilbake til norskopplæring etter hvert.

 

LES: Thaier har de dårligste karakterene

 

Forskeren sier at det ideelt sett hadde det vært fint om man hadde tilgang til de 600 timene med gratis norskopplæring uten en tidsbegrensning.

(© Thailands Tidende 1. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)