[ annonse ]
Disse tok turen for å stemme, fra venstre Rune Skogstad, Gunnar Vaaga, Ken Lillevik, Harald Arne Wie, Erik Risan, Darawan Kroken og Egil N. Kroken. Disse tok turen for å stemme, fra venstre Rune Skogstad, Gunnar Vaaga, Ken Lillevik, Harald Arne Wie, Erik Risan, Darawan Kroken og Egil N. Kroken. Foto: NiHH
23. juli 2019

Nordmenn i Hua Hin til Bangkok for å stemme

Skrevet av 
[ annonse ]

Foreningen Nordmenn i Hua Hin leide minibuss og dro til ambassaden i Bangkok for å forhåndsstemme til høstens norske lokalvalg. Det er fire stemmelokaler i Thailand, og siste frist er 31. august.

 

Fredag 19. juli kl. 09.00 stilte sju norske statsborgere opp på Sailom Hotell i Hua Hin for å ta minibuss til Bangkok. Ni timer senere var de tilbake, etter mye køkjøring og trafikkork. Stemmegivningen på ambassaden tok kun en halvtime, og skjedde uten noen form for kø.

 

Initiativtaker Erik Risan kunne godt ønsket seg et norsk konsulat i Hua Hin eller Cha-am, men i mangel av sådan tok han kontakt med venner og kjente, inkluderte medlemmer i foreningen Nordmenn i Hua Hin, og inviterte til «stemmetur» inn til hovedstaden.

 

– Det var flere enn de sju som var interesserte, men noen hadde planlagt tur til Norge, andre ventet på avklaring på helsefronten, mens atter andre rett og slett var lei av alt som heter politikk, sier Risan til oss.

 

Han forteller at det kun var nordmenn fra Hua Hin som tok turen. Nordmenn i Cha-am var også invitert, men det kom ingen derfra.

[ annonser ]

 

– Hvorfor denne stemmeturen?

– Jeg synes det er viktig å stemme. Nesten hele familien min bor i Norge. Hvis du ikke stemmer, så avgir du jo på en måte også en stemme, sier Risan, som har bodd i Hua Hin siden 2013, da han giftet seg med en thailandsk dame og bygde hus der.

 

– Vil du ta initiativ til flere slike stemmeturer før valget?

– Nei, nå har jeg stemt, så da får andre ta initiativet.

 

Vi spurte leder i foreningen Nordmenn i Hua Hin, Harald Arne Wie, om han var fornøyd med oppslutningen om stemmeturen:

– Oppslutningen var OK. Det viktige var at vi hadde et tilbud for medlemmene våre. Ellers er det stille og rolig nå i lavsesongen.

 

Når det gjelder aktiviteten i klubben i sommersesongen sier han:

– Det er fortsatt torsdagstreff på Sailom Hotel hver uke. Vi har ikke bokbyttedag på siste torsdag i juli og august på grunn av lavt oppmøte.

 

9. september er det altså kommunestyre- og fylkestingsvalg i Norge. Forhåndsstemming er tillatt fra 1. juli til 31. august.

 

I Thailand kan du stemme fire steder:

► Ambassaden i Bangkok

► Konsulatet i Phuket

► Konsulatet i Pattaya

► Sjømannskirken i Pattaya

 

De som tenker å stemme må huske å ta med passet. Det er mulig å få tilsendt stemmeseddel i posten, for de som ikke har muligheten til å ta turen til et stemmelokale.

 

LES FRA FORRIGE VALG: 384 forhåndsstemmer hittil (29. august 2017)

 

For å kunne stemme må man være innført i manntallet i en norsk kommune. Her er det regjeringen opplyser om dette til nordmenn bosatt i utlandet (hentet fra denne siden):

Dersom du bor i utlandet, men har vært registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge noen gang i løpet av de siste 10 årene, blir du automatisk ført inn i manntallet i den kommunen der du var registrert som bosatt da du flyttet fra Norge.

Dersom du ikke har vært registrert bosatt i Norge de siste 10 årene, må du søke din siste bostedskommune om å bli ført inn i manntallet.  Dersom du ikke noen gang har vært folkeregisterført som bosatt i Norge, skal du søke til Oslo kommune.

Du søker ved å skrive under på den omslagskonvolutten som benyttes ved forhåndsstemmegivning utenriks.

(© Thailands Tidende. 23. juli 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)