[ annonse ]
Thailands Tidendes oppslag 4. mars i år. Thailands Tidendes oppslag 4. mars i år.
17. mars 2021

– Hvorfor får overgripere ta med nye thaier til Norge?

Skrevet av 
[ annonse ]

En nordmann har observert thai-norske forhold i flere tiår. Han er kritisk til ambassadens visumpolitikk. UD opplyser at utenriksstasjonene ikke har adgang til å be politiet om å utlevere vandelsopplysninger.

 

En nordmann i Midt-Norge har kjent det thai-norske miljøet i flere tiår. Han sier at 90 prosent av forholdene går bra, men resten kan være skikkelig ille, og han lurer på hvorfor ambassaden lar gjentatte overgripere få fortsette å bringe med seg thaikvinner til Norge.

 

Mannen tok kontakt med oss etter oppslaget om en trønder som var tiltalt for vold mot sin thailandske kone:

 

LES: Trønder tiltalt for vold mot sin thailandske kone (4. mars 2021)

 

Vår kilde ønsker ikke å stå frem med navn, men vil rope et stort varsku om forholdene.

[ annonser ]

 

– Jeg vet om folk som har hatt dommer for kvinnemishandling, og likevel får importere nye thailandske kvinner til Norge.

 

Han spør seg om ambassaden i Bangkok har adgang til politiets strafferegister, og om det benyttes.

 

– Det dreier seg ofte om psykiske problemer, forverret av alkoholbruk.

 

Mannen mener også at aldersforskjell er noe ambassaden burde se på før de gir visum med nordmann som garantist:

 

–  Når en mannsperson på 70 år kommer med en jente på 25 år bør det ringe alarmklokker!

 

Vår kilde forteller om nordmenn som lever som storkar på turiststeder i Thailand. Når de kommer hjem igjen med sin utkårede thailandske venninne, blir hverdagen en helt annen. Pengene er brukt opp på ferieturen.

 

Han sier at problemene han ser gjerne er verre jo lenger ute på landsbygda man kommer.

 

Han er også opptatt av at regelverket virker å dreie seg om hvor mye garantisten tjener, ikke hva slags person dette er. 

 

Tidligere justisminister Jøran Kalmyr tok opp problemstillingen høsten 2019 (link under), da han ønsket å begrense nordmenns mulighet til å ta med gjentatte utenlandske kvinner til Norge:

 

LES: Ønsker karantene på henteekteskap fra Sørøst-Asia (21. november 2019)

 

Thailands Tidende

Oppslaget om henteekteskap fra 2019.

 

Vi har stilt spørsmål til justisdepartementet om hvordan arbeidet med denne lovgivningen går. Vi fikk svar fra senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Bjørklund:

 

– Justis- og beredskapsdepartementet har gjennomgått gjeldende regelverk og praksis, og vi vurderer nå om det er behov for endringer.

 

Det vår kilde i viser til er 90 dagers besøksvisum med norsk garantist. Behandling av søknad om familiegjenforening håndteres av UDI, og kan involvere vandelsopplysninger.

 

Vi tok opp temaet med ambassaden i Bangkok, som sendte forespørselen videre til UD i Norge, hvor kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen svarte.

 

Hun opplyser at utenriksstasjonene ikke har adgang til å be politiet om å utlevere vandelsopplysninger.

 

– Sjekkes garantisters kriminelle bakgrunn når thaier søker om visum til Norge?

– Utlendingsloven gir adgang til å avslå søknad om visum dersom det er sannsynlig at søkeren eller dennes særkullsbarn vil bli mishandlet eller grovt utnyttet. I tilknytning til denne bestemmelsen er det lovfestet en mulighet til kontroll med referansepersonens vandel i visumsaker, jf. utlendingsloven § 86.

 

Hun fortsetter:

– Dersom ambassaden i Bangkok har opplysninger som kan tilsi at søkeren eller dennes særkullsbarn vil bli mishandlet eller grovt utnyttet, oversendes visumsøknaden til UDI for behandling. Utenriksstasjonene har ikke adgang til å be politiet om å utlevere vandelsopplysninger. Dersom Utlendingsdirektoratet (UDI) mener det er særlig grunn til å undersøke referansepersonens vandel for å avgjøre om visum kan nektes, kan de innhente uttalelse fra politiet om forhold av betydning for å bedømme dette.

 

Videre opplyser hun:

– Utlendingsloven gir også mulighet til å bruke vandelsopplysninger for å vurdere om det er sannsynlig at søkeren eller dennes særkullsbarn vil bli mishandlet eller grovt utnyttet ved å etablere familieliv i Norge. Utlendingsloven fastslår i hvilke saker politiet kan foreta vandelskontroll, og hvem det kan foretas vandelskontroll for. Utlendingsforskriften gir utfyllende bestemmelser.

 

Hun henviser til UDI for eventuelle spørsmål om bruk av vandelsopplysninger i disse sakene, siden ambassaden ikke saksbehandler søknader om familieetablering.

(© Thailands Tidende. 17. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)