[ annonse ]
Paetongtarn Shinawatra kan bli neste statsminister. Partiets slagord står både på thai og engelsk. Paetongtarn Shinawatra kan bli neste statsminister. Partiets slagord står både på thai og engelsk. Faksimile: Hjemmesiden til partiet Pheu Thai
15. desember 2022

Valgfavoritt vil øke minstelønn til 600 baht

Skrevet av 
[ annonse ]

En meningsmåling viser at Pheu Thai er forventet å vinne valget neste år. Partiet sier nå at hvis de får makten vil minstelønn være 600 baht innen 2027. Valgløftet høster både ros og ris.

 

– Vår politikk for å heve den daglige minstelønnen til 600 baht vil bli implementert etter hvert som den thailandske økonomien vokser, sier Paetongtarn Shinawatra. Hun er datter til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, og den antatte statsministerkandidaten til Pheu Thai.

 

– Vi kommer til å drive den thailandske økonomien med en vekstprognose på 5 prosent per år, sier hun. – Vår lønnsøkning vil komme både ansatte og arbeidsgivere til gode.

 

LES: Thailand – lave lønninger og farlig høy gjeld (24. august 2022)

LES: Så mye tjener thaiene – størst etterspørsel etter IT (11. februar 2021)

LES: Slik er livet for 9000 baht/måned (1. desember 2017)

[ annonser ]

 

Professor Lae Dilokvidhyarat ved Chulalongkorn University omtaler overfor den statlige avisen Thai PBS dette som en populistisk politikk, men sier samtidig at det er naturlig at politiske partier kommer med denne type valgløfter. 

 

Når det er sagt så har Thaksin-klanen faktisk gjennomført et tilsvarende valgløfte allerede. Det skjedde i 2012, under Thaksins søster Yingluck, som da var statsminister.

 

Hun fikk hevet minstelønnen til 300 baht over hele landet. Før dette var lønnen alt fra 144 baht (Phayao-provinsen) til 215 baht (Bangkok). Hevingen av minstelønnen møtte mye motbør fra næringslivet, som vi rapporterte om i 2011:

 

LES: Krangel om minstelønn (1. oktober 2011)

 

Etter at militæret overtok styringen ved å styrte Yingluck i 2014, ble det etter hvert igjen ulik minstelønn rundt om i landet. Siste økning i minstelønnen skjedde 1. oktober i år. Da fikk Chonburi, Rayong og Phuket høyest lønn, med 354 baht pr dag. Bangkok og de omliggende provinsene endte opp med 353. De laveste minstelønningene finner man i Narathiwat, Pattani, Yala, Udon Thani og Nan med 328 baht.

 

Pheu Thai Party, en reinkarnasjon av det populære Thai Rak Thai-partiet som ble oppløst i kjølvannet av kuppet i 2006, leder de fleste meningsmålinger i Thailand. 

 

En meningsmåling fra National Institute of Development Administration (NIDA) fra 7. til 9. desember, med 1310 deltakere, hadde som resultat at hele 73 prosent av de spurte mente det var sikkert eller sannsynlig at Pheu Thai vil vinne kommende valg.

 

Move Forward Party kom inn som nummer to. 30 prosent oppga at de mente det var sannsynlig at de ville bli valgvinner og danne landets neste regjering. 

 

Dagens sittende regjering fra Palang Pracharath-partiet har så langt ikke klart å gjennomføre sitt valgløfte fra 2019 om å heve den daglige minstelønnen til 425 baht per dag. I meningsmålingen var det kun 11 prosent som svarte at de ville fortsette å styre landet etter valget. 

 

Thanaporn Wichan fra Labour Network for People's Rights sa at Pheu Thais lønnspolitikk på 600 baht hadde imponert arbeidere fordi den resonerte med deres behov. Etter hennes syn er dagens minstelønn lavere enn den burde være.

 

– Under denne regjeringen har lønnen steget med bare 21 baht. Det beløpet vil kjøpe bare tre pakker med instant-nudler, sier Wichan.

 

Arbeidsminister Suchart Chomklin har startet en ordkrig på nettet mot Pheu Thais 600 bahtpolitikk.

 

– Ikke prat om det bare for moro skyld. Tenk på den økonomiske katastrofen politikken din vil medføre, skrev han nylig.

 

– Handlingen din utgjør intet mindre enn en tidsinnstilt bombe mot bedriftseiere. Du frier til stemmer ved å overføre byrder til privat sektor. Dette er ikke riktig. Dette vil skremme bort utenlandske investorer også, skrev ministeren.

 

Det thailandske handelskammerets styreleder Sanan Angubolkul klager over at den store lønnsøkningen vil kunne føre til kollaps av mange små og mellomstore bedrifter og flytting av store bedrifters produksjonsbaser til andre land.

 

– Hvis du ber om en lønnsøkning på nesten 70 prosent, kan det hende at næringslivet ikke kan tilpasse seg, sier han.

 

Økonomiprofessor Lae Dilokvidhyarat ved Chulalongkorn University sier at når man fastsetter minstelønnen, må et land fokusere på mer enn bare etterspørsel og tilbud. Lønn bestemmer tross alt livskvaliteten for arbeidstakere.

 

– Lønn er et middel til livssikkerhet. Når du jobber, bør lønnen din være nok til at du kan overleve. Ved lov skal lønnen din være nok til å forsørge deg selv og minst ett av dine familiemedlemmer også, påpekte professoren.

 

I de andre ASEAN-landene er minstelønnen som følger: Brunei har den høyeste minste dagslønnen i ASEAN på rundt 1754 baht. Singapore kommer på andreplass, og setter minimum til 1430 baht. Indonesia tilbyr 540 baht og Malaysia 455 baht. Deretter kommer Filippinene (349 baht), Vietnam (323 baht), Kambodsja (268 baht), Laos (135 baht) og Myanmar (90 baht).

 

(Thailands Tidende. 15. desember 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)