[ annonse ]
En gruppe kinesiske turister følger en guide med flagg på en kjapp tur gjennom Walking Street i Pattaya. En gruppe kinesiske turister følger en guide med flagg på en kjapp tur gjennom Walking Street i Pattaya. Foto: Dag A. Ekeberg
2. april 2023

Kinesiske Zero Dollar-turer gjenoppstår etter pandemien – regjeringen bekymret

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailandske myndigheter vil i samarbeid med Kina aksjonere mot reiseselskaper som utnytter turister i såkalte Zero Dollar-turer.

 

Turistdepartementet (The Ministry of Tourism and Sports) sier at Zero Dollar pakketurer er utbredt nå. De sier at brorparten av kinesere kommer med slike turer.

 

Uttrykket Zero Dollar Tours brukes om pakketurer som selges billigere enn de faktiske kostnadene reiseselskapet har.

 

Reisearrangører tjener isteden penger på at pakketuristene tvinges med på ulike attraksjoner, restauranter og hoteller hvor prisene er høye og arrangøren  får kickbacks.

 

Det er gjerne kinesere eller thailandske stråmenn som eier og driver disse stedene. Pengene sendes tilbake til Kina, slik at det blir liten gevinst for Thailand i denne geskjeften, med unntak av arbeidsplassene den skaper. 

[ annonser ]

 

6. februar åpnet kinesiske myndigheter igjen for pakketurer, etter tre års opphold under pandemien. Thailand jublet, for kinesere utgjorde hele 27 prosent av alle ankomster i 2019 – siste året før pandemien. Ganske nøyaktig 11 millioner kinesere ankom Thailand det året.

 

Men nå slår altså turistmyndighetene alarm. Det skal aksjoneres både mot de kinesiske selskapene som arrangerer turene og de thailandske virksomheter som deltar i opplegget.

 

I et intervju i thailandsk presse, fortelles det at Zero Dollar-turene har kostet Thailand hele 3000 milliarder Baht opp gjennom årene. Det fortelles at det nå blir samarbeid med kinesiske myndigheter om sertifisering av turoperatører og aksjoner mot de som bryter reglene. 

 

Dette har vært et kjent problem lenge, og Thailands Tidende skrev om dette allerede i 2014. I 2016 var det en stor aksjon mot disse reisearrangørene, og flere tusen turbusser ble konfiskert. 

 

LES: Færre kinesiske turister etter politiaksjoner (1. desember 2016)

LES: Slår ned på kinesisk pakketurisme – ytterligere 2155 busser konfiskert (10. september 2016)

LES: Tjener lite på kinesisk boom (1. august 2015)

LES: Nye kinesiske lover påvirker turismen til Thailand (1. januar 2014)

 

Firmaet OA Transport i Bangkok fikk 2155 turbusser konfiskert og ble uthengt i pressen. Året etter, i september 2017, ble de frifunnet i retten.

 

Når det gjelder turisttrafikken i 2023, så ligger den omtrent på prognosen. Thailand forventer oppimot 30 millioner turister i år.

 

Prognosen var 6 millioner i første kvartal. Tall viser at frem til 27. mars var det ankommet 6.150.000 turister, altså litt over prognosen.

 

(© Thailands Tidende. 2. april 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)