[ annonse ]
Antall rabiesdødsfall i Thailand de siste tiårene. Tallet for 2018 er et estimat basert på de 6 dødsfallene hittil. Forutsetningene for estimatet er diskutert i artikkelen. (Kilde: WHO) Antall rabiesdødsfall i Thailand de siste tiårene. Tallet for 2018 er et estimat basert på de 6 dødsfallene hittil. Forutsetningene for estimatet er diskutert i artikkelen. (Kilde: WHO)
18. mars 2018

Liten sannsynlighet for rabiessmitte

Skrevet av 
[ annonse ]

Reisende til Thailand har fått panikk på grunn av oppslag i pressen om rabies, men tallene er veldig små – mye mindre enn for noen tiår siden. Det er ingen grunn til å la være å feriere i Thailand, og forholdsregelen er den samme som før: Oppsøk sykehus hvis du blir bitt av et dyr.

 

Det har alltid vært en viss mulighet for å få rabies i Thailand, men tallene er små i forhold til land som India, som Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår er ansvarlig for hele 20.000 av verdens ca. 55.000 rabiesdødsfall årlig. Leger anbefaler sykehusbesøk uansett hva slags dyr du blir bitt av, selv om de vanligste syndebukkene er hunder, katter, aper og flaggermus. Ca. 95 prosent av rabiessmitte blir overført fra hunder, selv om det ene dødsfallet i Hua Hin denne uken – som har forårsaket avisoppslag om feriebyen – skyldtes bitt fra en katt. Løshunder er ofte forbundet med skrekk for rabies, men blant smittede dyr er det omtrent like mange kjæledyr som løshunder, ifølge tall fra thailandske myndigheter.

 

Hittil i år har 6 personer dødd av rabies i Thailand. Det har kommet til to nye dødsfall denne uka, ifølge avisa The Nation. Det ligger litt over forventet nivå, når man sammenligner med tall for de siste 15 årene. Tallene havnet ned på rundt 20 døde pr år i 2003, og har ligget rundt det siden – med enda litt lavere tall de siste årene. Hvis trenden fortsetter lineært blir det snakk om 30 dødsfall i år.

 

Før i tiden var det mange flere dødsfall. 370 i 1980, 185 i 1990, 50 i 2000 og 15 i 2010, ifølge statistikk fra WHO. Det var 24 dødsfall i 2009 men kun 4 dødsfall i 2012. I fjor gikk tallet litt opp igjen, til 14.

 

Flere dyr får rabies – mer vaksinasjon

Det har vær en økning av registrert rabies blant dyr i Thailand, og det har vært årsaken til oppslagene i pressen. Det settes nå inn store styrker på vaksinasjon av dyr rundt om i hele landet, og dette vil ha en positiv effekt, hvis historikken for vaksinasjoner skal legges til grunn. Thailandske myndigheter har hatt to unnskyldninger de siste dagene. Den ene at det var mangel på vaksinasjonssprøyter i en periode på noen år, og den andre at det plutselig var uklart hvem som hadde ansvaret for vaksinasjonsprogrammene, sentrale eller lokale myndigheter.

[ annonser ]

Sterilisering av hunder

PRIVAT INITIATIV: Private krefter driver sterilisering og vaksinasjon av løshunder i Bangkok. Nå lover myndighetene å kommer på banen i større grad. (Foto: Elisabeth Grimsø)

 

I fjor var det rapportert om 846 tilfeller av rabies i dyr. 14 personer døde. Hittil i år (13. mars) er det rapportert om 388 tilfeller. Hvis økningen fortsetter hele året kan man forvente drøyt en fordobling i forhold til tallene fra i for. Det er en signifikant økning, og er grunnen til at myndighetene nå blåser liv i sine vaksinasjonsprogrammer for fullt.

 

LES OGSÅ: Nordmenn i Cha-am har fått nok av løshunder

LES OGSÅ: Hundefangeren i Pattaya: – Si fra om løshundene

 

Usikkert estimat

I vår graf har vi estimert antall døde til 30 i 2018, siden det hittil i år har vært 6 tilfeller. Men siden sykdommen kan ligge latent i folk i flere måneder, så er ikke dette nødvendigvis noe veldig sikkert estimat. Det kan vise seg å bli høyere tall enn dette. På den annen side kan all oppmerksomheten rundt sykdommen gjøre at folk blir mer forsiktige, og oppsøker lege i større grad etter bitt, slik at tallene ikke øker betydelig utover året. Uansett vil ikke tallene komme opp på nivå med situasjonen for noen tiår siden.

 

De som bor eller kommer på ferie til Thailand trenger ikke vaksinere seg mot rabies, men hvis de blir bitt må de til sykehus for å få sprøyter, siden rabies er en dødelig sykdom hvis den ikke behandles før utbrudd. Sykdommen kan ligge latent i flere måneder.

 

Ifølge WHO må også de som er vaksinert på forhånd til sykehus for å få tilleggssprøyter etter bitt, så vaksinasjon på forhånd er uansett ikke nok hvis uhellet skulle være ute. De som har kjæledyr i Thailand, spesielt hunder og katter, bør vurdere å vaksinere disse.

(© Thailands Tidende 18. mars 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)